Kiskorú menekülteket is kínzott a horvát határőrség

Szerző: Techet Péter
2019.11.20. 17:56

Egy menekültjogi szervezet most nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül: a horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

Kiskorú menekülteket is kínzott a horvát határőrség

A Border Violence Monitoring Network menekültjogi szervezet a menekülteket érő emberi jogi sértésekre figyel. Legutóbbi jelentésében a horvátországi helyzettel foglalkozott, elvégre a balkáni országba Bosznia-Hervegovina vagy Szerbia felől többen is érkeznek. A menekültek Szlovénia felé tartanak, de Horvátország igyekszik már őket feltartani és visszafordítani – és a kínzástól, embertelen bánásmódtól sem riad vissza.

A jelentés többek között a horvát-szerb határon történtekre koncentrál. Itt a menekülteket sokszor ablak nélküli, kis szobákba terelik, ahol se élelemhez nem juthatnak, se a WC-t nem használhatják. Egy tizenhatéves afgán fiú arról számolt be, hogy őt a határőrség pincéjébe zárták be, ahol a horvát határőrők botokkal és ökleikkel verték.

Egy másik menekültet, aki kiskorúként érkezett a balkáni országba, szintén a pincében kínoztak: elektrosokkolták és többször a falhoz verték.

A horvát határőrség a kinzás több módszerét is kidolgozta: elektrosokk, ütlegelés, falhoz csapkodás, de a téli időben mezitláb kellett a menekülteknek a szabadban futkosniuk. Több esetben is előfordult, hogy teljesen levetkőztették a határőrök a menekülteket, és gumibotokkal ütlegelték őket. Két esetben a jelentés arról számol be, hogy a határőrők megerőszakoltak menedékkérőket.

Nem csak a határokon működnek illegális kinzókamrák,

de a jelentés szerint ilyenre bukkantak egy már nem határmenti kisváros, Korenici egyik garázsában is: itt is menekülteket kínoztak a horvát hatóságok emberei.

A menekültkérelmek átvételét megtagadták többször is a horvát határőrök. Ehelyett inkább elvették és tönkre tették a menekültek mobiltelefonjait, majd – amint egy másik áldozat arról beszámolt – horvátnyelvű papírok aláírására kényszerítették őket, noha azt se tudták, mibe egyeznek ezzel bele.

A jelentés értelmében csak az elmúlt hónapban a félezernél is több menekültet értek hasonló attrocitások a horvát határokon.

FOTÓ: Nacional.hr

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek