+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. november 20. szerda, 17:56
Egy menekültjogi szervezet most nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül: a horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

A Border Violence Monitoring Network menekültjogi szervezet a menekülteket érő emberi jogi sértésekre figyel. Legutóbbi jelentésében a horvátországi helyzettel foglalkozott, elvégre a balkáni országba Bosznia-Hervegovina vagy Szerbia felől többen is érkeznek. A menekültek Szlovénia felé tartanak, de Horvátország igyekszik már őket feltartani és visszafordítani – és a kínzástól, embertelen bánásmódtól sem riad vissza.

 

A jelentés többek között a horvát-szerb határon történtekre koncentrál. Itt a menekülteket sokszor ablak nélküli, kis szobákba terelik, ahol se élelemhez nem juthatnak, se a WC-t nem használhatják. Egy tizenhatéves afgán fiú arról számolt be, hogy őt a határőrség pincéjébe zárták be, ahol a horvát határőrők botokkal és ökleikkel verték.

 

Egy másik menekültet, aki kiskorúként érkezett a balkáni országba, szintén a pincében kínoztak: elektrosokkolták és többször a falhoz verték.

 

A horvát határőrség a kinzás több módszerét is kidolgozta: elektrosokk, ütlegelés, falhoz csapkodás, de a téli időben mezitláb kellett a menekülteknek a szabadban futkosniuk. Több esetben is előfordult, hogy teljesen levetkőztették a határőrök a menekülteket, és gumibotokkal ütlegelték őket. Két esetben a jelentés arról számol be, hogy a határőrők megerőszakoltak menedékkérőket.

 

Nem csak a határokon működnek illegális kinzókamrák,

 

de a jelentés szerint ilyenre bukkantak egy már nem határmenti kisváros, Korenici egyik garázsában is: itt is menekülteket kínoztak a horvát hatóságok emberei.

 

A menekültkérelmek átvételét megtagadták többször is a horvát határőrök. Ehelyett inkább elvették és tönkre tették a menekültek mobiltelefonjait, majd – amint egy másik áldozat arról beszámolt – horvátnyelvű papírok aláírására kényszerítették őket, noha azt se tudták, mibe egyeznek ezzel bele.

 

A jelentés értelmében csak az elmúlt hónapban a félezernél is több menekültet értek hasonló attrocitások a horvát határokon.

 

FOTÓ: Nacional.hr

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

„Itt valami nagyon rohad”, mondta Voiculescu a román egészségügyről az őt híressé tevő 2019-es Colectiv című dokumentumfilmben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás