+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 19. kedd, 19:40
Ez a legmagasabb Európában: Franciaország 3, Ausztria 5 százalékos adót vezetett be korábban.

Franciaország és Ausztria után Csehország is digitális adót veti ki a nagy techóriásokra, ráadásul nem is kicsit:

 

hétszázalékos adót kell fizetnie az olyan nagy cégeknek, mint az Amazon, a Google, az Apple vagy a Facebook,

 

vagyis pontosan az olyan cégek, amelyek világszerte 750 millió eurós (kb. 236 milliárd forintos) forgalmat generálnak, és ebből legalább 100 millió koronát (1,3 milliárd forintot) Csehországban – írja a Prague Morning.

 

A hétszázalékos adókulcs a legmagasabb az EU-ban: Franciaországban 3, Ausztriában 5 százalékos adót vetettek ki idén a techóriásokra, miután EU-s szinten nem sikerült szabályozni az elképzelést. A cseh kormány ötmilliárd koronás (63 milliárd forintos) bevételt vár az intézkedéstől 2020-tól kezdve.

 

Alena Schillerová cseh gazdasági miniszter szerint nem fair, hogy ezek a cégek profitot termelnek Csehországban, de egyáltalán nem fizetnek ennek megfelelő mértékű adót helyben, ami hátrányos a helyi, kisebb cégeknek, amelyek fizetnek adót. Ilyen például a Csehországban népszerű kereső, a Seznam.cz, ami jelezte is: üdvözli a kormány lépését.

 

A minisztert elmondása szerint az ügyet szeretnék nemzetközi, EU-s és OECD-szinten rendezni, de ez lassan halad, ezért lépték meg egyelőre saját hatáskörben az adó bevezetését. A harminchat országot tömörítő OECD egyébként épp múlt hónapban mutatta be saját digitálisadó-tervezetét, ami nemcsak a techóriásokra vonatkozna, hanem luxustermékek gyártóira és az autógyártókra is – ráadásul jövő januárban már be is akarják vezetni. A cél az, hogy a globálissá váló cégek ne ússzák meg az adózást úgy, ahogy egy csomó cég teszi, például azzal, hogy az alacsony vállalati adókulccsal dolgozó Írországból működteti európai tevékenységét.

 

FOTÓ: Pxhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A környező országok közül lehagyta Magyarországot Szlovákia a lakosságarányos aktív fertőzések számában, de ez nem jelenti azt, hogy itthon javulna a járványhelyzet.

Az egészségügyi intézmények egyre kevésbé bírják a koronavírus-járvánnyal járó nyomást. Volt, hogy nem akartak beteget átvenni kórházak a mentősöktől, máshol már apácakra is szükség van.

Egy hete még csak riogattak vele, hétfőtől azonban már mindehol hordani kell a maszkot a román fővárosban.

A húsipari lobbi szerint nem szabadna kolbásznak hívni olyan élelmiszert, amiben nincs hús. Az EP a héten szavaz erről.

Orosz hírforrások szerint a rendfenntartók gumilövedékeket használnak, és egyelőre azokat is csak a levegőbe lövöldözik.

A hét kérdése

Sok olyan mese létezik, amely megbotránkoztathatja Dúró Dórát, mert nem a keresztény értékeket és a klasszikus családmodellt hirdetik.

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás