+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 19. kedd, 19:40
Ez a legmagasabb Európában: Franciaország 3, Ausztria 5 százalékos adót vezetett be korábban.

Franciaország és Ausztria után Csehország is digitális adót veti ki a nagy techóriásokra, ráadásul nem is kicsit:

 

hétszázalékos adót kell fizetnie az olyan nagy cégeknek, mint az Amazon, a Google, az Apple vagy a Facebook,

 

vagyis pontosan az olyan cégek, amelyek világszerte 750 millió eurós (kb. 236 milliárd forintos) forgalmat generálnak, és ebből legalább 100 millió koronát (1,3 milliárd forintot) Csehországban – írja a Prague Morning.

 

A hétszázalékos adókulcs a legmagasabb az EU-ban: Franciaországban 3, Ausztriában 5 százalékos adót vetettek ki idén a techóriásokra, miután EU-s szinten nem sikerült szabályozni az elképzelést. A cseh kormány ötmilliárd koronás (63 milliárd forintos) bevételt vár az intézkedéstől 2020-tól kezdve.

 

Alena Schillerová cseh gazdasági miniszter szerint nem fair, hogy ezek a cégek profitot termelnek Csehországban, de egyáltalán nem fizetnek ennek megfelelő mértékű adót helyben, ami hátrányos a helyi, kisebb cégeknek, amelyek fizetnek adót. Ilyen például a Csehországban népszerű kereső, a Seznam.cz, ami jelezte is: üdvözli a kormány lépését.

 

A minisztert elmondása szerint az ügyet szeretnék nemzetközi, EU-s és OECD-szinten rendezni, de ez lassan halad, ezért lépték meg egyelőre saját hatáskörben az adó bevezetését. A harminchat országot tömörítő OECD egyébként épp múlt hónapban mutatta be saját digitálisadó-tervezetét, ami nemcsak a techóriásokra vonatkozna, hanem luxustermékek gyártóira és az autógyártókra is – ráadásul jövő januárban már be is akarják vezetni. A cél az, hogy a globálissá váló cégek ne ússzák meg az adózást úgy, ahogy egy csomó cég teszi, például azzal, hogy az alacsony vállalati adókulccsal dolgozó Írországból működteti európai tevékenységét.

 

FOTÓ: Pxhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A DK még azután is meghívott a taggyűlésére, hogy már négy hónapja jeleztem, kilépnék a pártból, írja Petróczi Rafael.

Strache alkancellárként rendszeresen találkozott azon cégek vezetőivel, amelyeket az ibizai videóban az FPÖ titkos adományozóiként nevezett meg. De sámánokra is maradt ideje.

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás