+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 19. kedd, 19:40
Ez a legmagasabb Európában: Franciaország 3, Ausztria 5 százalékos adót vezetett be korábban.

Franciaország és Ausztria után Csehország is digitális adót veti ki a nagy techóriásokra, ráadásul nem is kicsit:

 

hétszázalékos adót kell fizetnie az olyan nagy cégeknek, mint az Amazon, a Google, az Apple vagy a Facebook,

 

vagyis pontosan az olyan cégek, amelyek világszerte 750 millió eurós (kb. 236 milliárd forintos) forgalmat generálnak, és ebből legalább 100 millió koronát (1,3 milliárd forintot) Csehországban – írja a Prague Morning.

 

A hétszázalékos adókulcs a legmagasabb az EU-ban: Franciaországban 3, Ausztriában 5 százalékos adót vetettek ki idén a techóriásokra, miután EU-s szinten nem sikerült szabályozni az elképzelést. A cseh kormány ötmilliárd koronás (63 milliárd forintos) bevételt vár az intézkedéstől 2020-tól kezdve.

 

Alena Schillerová cseh gazdasági miniszter szerint nem fair, hogy ezek a cégek profitot termelnek Csehországban, de egyáltalán nem fizetnek ennek megfelelő mértékű adót helyben, ami hátrányos a helyi, kisebb cégeknek, amelyek fizetnek adót. Ilyen például a Csehországban népszerű kereső, a Seznam.cz, ami jelezte is: üdvözli a kormány lépését.

 

A minisztert elmondása szerint az ügyet szeretnék nemzetközi, EU-s és OECD-szinten rendezni, de ez lassan halad, ezért lépték meg egyelőre saját hatáskörben az adó bevezetését. A harminchat országot tömörítő OECD egyébként épp múlt hónapban mutatta be saját digitálisadó-tervezetét, ami nemcsak a techóriásokra vonatkozna, hanem luxustermékek gyártóira és az autógyártókra is – ráadásul jövő januárban már be is akarják vezetni. A cél az, hogy a globálissá váló cégek ne ússzák meg az adózást úgy, ahogy egy csomó cég teszi, például azzal, hogy az alacsony vállalati adókulccsal dolgozó Írországból működteti európai tevékenységét.

 

FOTÓ: Pxhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás