Hat ország támogatja az EU-bővítési folyamat reformját, de van egy feltételük

Szerző: Pintér Bence
2019.11.19. 18:54

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

Hat ország támogatja az EU-bővítési folyamat reformját, de van egy feltételük

Mint arról hétfőn az Azonnali is beszámolt, Franciaország nem beszél tovább a levegőbe, hanem lerakott egy javaslatvázlatot az EU-bővítés reformjáról. A francia elképzelésekre válaszul most a Politico szerint hat ország – Ausztria, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Olaszország és Szlovénia–  külügy-, illetve EU-ügyi minisztere írt Jean-Claude Juncker bizottsági elnöknek levelet arról, hogy szerintük a folyamat reformja jó ötlet, el is kell rajta gondokodni,

de a reform miatt nem késlekedhet Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdése.

Párizs (Hollandia és Dánia támogatásával) ugyebár korábban azért blokkolta a két nyugat-balkáni ország csatlakozását, mert szerintük a felvételi folyamat nem működik jól, azt át kell alakítani: javaslatuk szerint egy fokozatosabb, ellenőrizhetőbb folyamatot kell bevezetni. A Junckernek most levelet írók nem említik a tegnap nyilvánosságra kerülő francia javaslatot, de annyiban üzennek Macronnak, hogy szerintük semmilyen reform sem késleltetheti tovább a két ország ügyét.

A hat ország arra kéri az Európai Bizottságot, hogy jövő év januárjára dolgozzák ki a csatlakozási folyamat reformját, viszont azt is hozzáfűzik, hogy jövő év márciusára meg kell egyezni Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozásának megkezdéséről is. Az egyik, levelet aláíró ország diplomatája elmondta, hogy pozíciójuk nem változott: először teljesíteni kell a kötelezettségeket – amelyek e két ország irányában megvannak – aztán, illetve aközben pedig lehet javítani a folyamaton.

Szóval ez a levél nem a francia javaslat támogatása, hanem éppen annak ellensúlya akar lenni

a Politiconak nyilatkozó diplomaták szerint, de Párizs ennek ellenére a levelet pozitív jelnek vette.

Tytti Tuppurainen, az Európai Tanács elnökségét ellátó Finnország EU-minisztere elmondta: jó, hogy van a francia javaslat, de a legfontosabb most az, hogy az EU erős üzenetet küldjön a nyugat-balkáni államoknak arról, hogy az EU kapui még nyitva állnak előttük.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek