+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. november 18. hétfő, 11:57
Az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országban független megfigyelők számtalan választási visszaélést jelentettek, a hatóságok ezekből egyet sem ismertek el.

Egyetlen képviselői helyet sem szerzett az ellenzék a belarusz parlament alsóházában a vasárnap tartott parlamenti választásokon – írja a Deutsche Welle orosz nyelvű kiadása.

 

Többpártrendszer van: amelyik támogatja a kormányt, még indulhat is

 

Belarusz lényegében Európa utolsó diktatúrájának, Aljakszandr Lukasenka, az ország elnöke pedig a kontinens „utolsó diktátorának” számít – utóbbi fogalmat Guido Westerwelle német liberális külügyminiszter mondta róla még 2012-ben. Lukasenka az akkori német külügyminiszternek adott válaszában pár szóban megfogalmazta a belarusz rendszer lényegét, mikor úgy fogalmazott,

 

„jobb diktátornak lenni, mint buzinak”.

 

Westerwelle Németország első nyíltan meleg minisztere volt 2016-os halála előtt.

 

Szóval: Belaruszban nem szabadok, nem tiszták és nem egyenlőek a választások, a 2016-ban tartott voksoláson pedig már az is komoly fegyverténynek számított, hogy két, valóban ellenzéki képviselő beülhetett az alsóházba. A két eddigi ellenzékit, Anna Kanopackaját és Jelena Anyiszimet idén már rajthoz állni sem hagyták a hatóságok, így Belaruszban újra ellenzéki képviselők nélkül maradt a 110 fős törvényhozás – nem mintha eddig a kormánytöbbséget veszélyeztette volna a két ellenzéki parlamenti munkája.

 

Persze a belarusz választásokon sem csak egy párt indul.

 

Az emberek szabadon választhatnak a rendszer részét képező politikai csoportosulások közül:

 

így szerzett képviselői helyeket a Belarusz Hazafias Párt, a Munka és Igazság Köztársasági Pártja, a Liberális Demokrata Párt, és a Belaja Rusz szövetség is. A pártokban egy a közös: egytől egyik támogatják a lukasenkai irányvonalat, így túlságosan nagy ellenállásra egyiküktől sem kell számítani.

 

A független megfigyelők szerint több, mint 700 választási visszaélés volt, a hatóságok szerint egy sem

 

A választásokon 6,8 millió szavazópolgár járulhatott az urnákhoz, ők a „győztes mindent visz” rendszer szerint szavazhattak: vagyis az ország 110 szavazókörzetéből az juthatott be a parlamentbe, aki az adott körzetben a legtöbb szavazatot kapta. Többek között így került be a parlamentbe a volt információs miniszteren és a volt törökországi belarusz nagyköveten kívül a Miss Belarus szépségverseny győztese, Marija Vasziljevics is.

 

LUKASENKA ARCKÉPÉVEL ELLÁTOTT BÉLYEG 1996-BÓL

 

A hatóságok szerint a részvételi arány rendkívül magas, 77 százalékos volt, de független megfigyelők szerint ennél jóval csekélyebb érdeklődés kísérte a voksolást. A megfigyelők továbbá eddig 731 választási jogsértést jelentettek be – miután a hivatalos szervek egyetlen jogsértést sem jelentettek, a megfigyelők a választási csalásokról és az egyéb visszaélésekről szóló információkat a PVBY.org nevű honlapjukon összegezték. Ahhoz, hogy egy szavazókörben ne kelljen második fordulót tartani, legalább ötven százalékos részvételre van szükség.

 

Egyes szavazókörökben történtek persze extrémebb esetek is: a minszki 99. számú választókörzet 286. szavazókörzetében

 

egy választási megfigyelő a szavazatok újraszámlálását követelte, ezután a rendőrség letartóztatta.

 

Egy másik megfigyelő egy olyan videófelvételt tett közzé, melyen Bresztben hamis szavazatokat tömködnek a szavazóurnába, ezt követően a hatóságok a választási bizottság egyetértésével az ő akkreditációját visszavonták.

 

Egy belarusz ellenzéki még a választás előtt arról beszélt a bécsi Die Presse minszki tudósítójának, hogy a választóurnákba rendre már szombaton belerakják az előre kitöltött szavazólapokat, így a nemzetközi megfigyelők vasárnap már csak ritkán látnak furcsa dolgokat. Az országban az egyetemisták, a katonaság tagjai, valamint a bebörtönzöttek kötelező jelleggel már hétköznap le kell, szavazzanak – a Pressének nyilatkozó ellenzéki elmondása szerint az ő köreikben végül tízszer annyi voksot számoltak össze az egyik általa megfigyelt szavazókörben, mint ahányat ő számolt. Mikor kihívta a rendőrséget, a kiérkező rendőrök megtagadták, hogy befogadják a feljelentést, majd megfenyegették őt: ha még egyszer kihívja őket, baja lesz. A visszaéléseket a független megfigyelők honlapján (belarusz nyelven) itt lehet böngészni.

 

Persze Lukasenka sem ragaszkodik a hatalomhoz

 

Így bár ellenzéki képviselő a belarusz parlamentbe nem jutott, Aljakszandr Lukasenka elnök szerint márpedig őt is le lehet váltani, ha ezt akarják a választók.

 

„Megígértem, hogy nem fogom körmömszakadáig ragaszkodni az ülésemhez. Higgyék el, nem ez a legkényelmesebb ülés”

 

– panaszolta az elnök, aki mellesleg folyamatosan táncol kelet és nyugat között az elmúlt pár hónapban: szeptemberben mi is megírtuk, hogy a belarusz miniszterelnök egy titokban kitárgyalt, minden eddiginél mélyebb, és az ország szuverenitását potenciálisan csorbító jövőbeli integrációról írt alá megállapodást Oroszországgal. Csupán egy nappal ezután Lukasenko bejelentette: újranyitják Minszkben az amerikai nagykövetséget, és ezentúl az Egyesült Államokkal is szoros partneri kapcsolatot terveznek kiépíteni.

 

Belarusz kötéltánca kelet és nyugat között a 2014-es ukrán válságot követően indult meg, mikor Minszk lépett elő közvetítői szerepbe az oroszok és az ukránok között a kelet-ukrajnai válság rendezésében. Így bár Belarusz legkomolyabb szövetségese még mindig Oroszország, az orosz térnyeréstől tartva azóta Lukasenka próbál másfelé is nyitni – habár ez, mint kiderült, nem jár együtt az ország politikai rendszerének demokratizációjával.

 

BORÍTÓKÉP: Lukasenka elnököt Ecuadorban köszöntik fiával, a most 15 éves Nyikolajjal együtt / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás