+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 17. vasárnap, 18:56
Szenes Hanna szobra lesz először Budapesten olyan, ami kifejezetten mozgalmi céloknak köszönhetően született meg. Erről, illetve a nők történelemben elfoglalt helyének félreértéséről beszéltünk a mozgalom alapítójával, Koniorczyk Borival.

Jól sejtem, hogy jól jött a Hosszúlépés mozgalom kezedeményezésének a budapesti városvezetés cseréje?

 

Mikor elindítottuk ezt, nem tudtuk, hogy alakulnak a választások, de azt gondolom, igen. Azt soha nem tudjuk már meg, mi lett volna, ha máshogy alakulnak az önkormányzati választások, de amiatt nagyon boldogok lehetünk, hogy az új városvezetés ennyire kiáll a projekt mellett.

 

Szimbolikus ügy ez a szoborkérdés, vagy tényleg lesz haszna, ha a budapesti járókelők több női alakot fognak látni az utcán?

 

Elsősorban szimbolikus, de azok a szobrok, akikkel találkozol egy nap, inspirálnak is. Ha több nőt látunk fontos szerepben, akik letettek valami elképesztőt az asztalra, az rengeteg kislánynak adhat inspirációt arra, hogy válasszanak komoly szakmát, és merjék megvalósítani az álmaikat.

 

Azokkal a véleményekkel mit lehet kezdeni, hogy ez a köztériszobor-állapot sem azért van így, mert elnyomnák a nőket, hanem mert nem is játszottak fontos szerepet nők, és erőltetni ilyen dolgokat csak kontraproduktív, és csak egyenlőtlenségeket szül?

 

Egyenlőtlenség létezik, de fordított irányban. Azért vannak ilyen vélemények a történelemről, mert keveset tudunk ezekről a nőkről. Sokszor külföldön többet tudnak róluk, mint a szülőhazájukban, Magyarországon! 

 

A szoborállítás ahhoz járulhat hozzá, hogy végre megismerjük ezeket a nőket.

 

De miért alakult így Budapesten a helyzet?

 

Nem kiugró Budapesten, az egész világra jellemző. Ez nyilván megmutatja, hogyan gondolkozik egy-egy társadalom a nőkről, és mennyire tartja fontosnak a kiemelkedő teljesítményeket.

 

Akkor ez rosszat mond rólunk is?

 

Jót biztos nem. Az, hogy ilyen mértékben elhanyagoljuk azokat a nőket, akik ikonikus kutatóként, festőként, politikusként vagy aktivistaként rengeteget tettek ezért az országért, elmondja, hogy gondolkozunk a nőkről.

 

A női egyenjogúsági küzdelem alapvetően balos dologként él a fejünkben, ezt át lehet lépni?

 

Szerintem a feminizmus egy nagyon jó cél, és lehet érte tenni, hogy politikai oldaltól függetlenül magáénak érezhessük a céljait.

 

Találkozott már jobboldali feministával?

 

Igen, de nem Magyarországon. Ezek a dolgok nem zárják ki egymást.

 

A szoborválasztásnál nem félnek tőle, hogy megjelenik valamelyik szélsőjobboldali csoport, és felhozza, hogy Szenes Hanna nem is volt igazán magyar (Szenes Hanna zsidó származású volt – a szerk.)?

 

Szenes Hanna száz százalékig magyar volt, én nem látom, hogy lehetne belekötni. De azt is el lehetne tudni viselni, ha egy nem magyar embernek állítunk szobrot.

 

Melyik a kedvenc női alakra emlékező szobra?

 

Jó kérdés, mert nagyon kevés van. Olyanból még kevesebb van, ami innovatív, de amit szeretek, az a vár tövében Brunszvik Teréz szobra. Szép helyen van, el is lehet rajta gondolkozni felfelé.

 

FOTÓ: Koniorczyk Bori bejelenti a mozgalom sikerét

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás