+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. november 15. péntek, 11:11
A három bölcs vizsgálata nagyon megcsúszott, Orbán egyelőre nem mutat hajlandóságot a kompromisszumra, a távozó Néppárt-elnök Daul pedig utódjára testálná az egész ügyet.

Az Európai Néppártban (EPP) sokan számolnak azzal, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz már azelőtt elhagyja a jobbközép európai pártcsaládot, mielőtt a Fidesz és a kereszténydemokrata értékek kompatibilitását vizsgáló három bölcs bemutatja jelentését, írja a bécsi Die Presse brüsszeli forrásokra hivatkozva. A Fidesz további néppártbeli tagságán filozofáló, az Európai Tanács korábbi elnöke, a belga Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és a német Hans-Gert Pöttering korábbi EP-elnök alkotta, tavasszal életre hívott bizottságnak eredetileg nyár végére kellett volna előrukkolnia egy jelentéssel, ezt azonban őszre halasztották. Ám a Presse szerint ha lesz is jelentés, az nem most fog elkészülni.

 

Mint azt az Azonnali korábban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőtől megtudta: az eredeti szándék az volt, hogy a jelentés októberre meglesz, de a Néppárt vezetése azt kérte a bölcsektől, hogy csak a novemberi kongresszus után készítsék el a jelentést – mondta Deutsch, aki kérdésünkre elmondta: nem tudja, mi lehetett az oka ennek a kérésnek, mindenesetre szerinte a három bölcs nem örült ennek. „Nekünk meg nem mondom, hogy mindegy, nekünk jó lett volna, ha októberre elkészül, de ha később készül el, az is jó.”

 

Noha Orbán Viktor nonszensznek tartja a magyar kormányt a sajtószabadság korlátozása, az Magyar Tudományos Akadémia és a CEU elleni kormányzati támadások, a növekvő korrupció és az igazságszolgáltatás lezüllesztése miatt érő kritikákat, az Európai Néppárt aktuális vezetése, azaz Joseph Daul EPP-elnök továbbra is azon van, hogy létrejöjjön valamiféle kompromisszum a két fél között.

 

A három bölcs munkáját ezért újabban egy albizottság segíti, ami tíz területen keres mindkét félnek elfogadható megoldást. Ilyen témák a felsőoktatási törvény, a kisebbségekkel való bánásmód, valamint a magyar jobboldalnak a Néppártban és eleve az uniós politikában folytatott magatartása. A bécsi lap állásfoglalásra kérte a három bölcset, ők azonban közölték, még tart a vizsgálat, és addig nem nyilatkoznak. Nemrég az Azonnali is kért interjút egyiküktől, aki ugyanezzel a szöveggel pattintott le minket is.

 

Néppártbeli forrásokból a Die Presse úgy tudja, Joseph Daul távozó Néppárt-elnök utódjára akarja rásózni a Fidesz néppártbeli tagságának ügyét. Aki nagy valószínűséggel a lengyel Donald Tusk, az Európai Tanács eddigi elnöke lesz.

 

Ami azért érdekes, mert Tusk Orbán és a Fidesz egyik leghangosabb néppártbeli kritikusa, a pártcsalád tavaly novemberi helsinki kongresszusán például nagy visszhangot kavaró beszédben kelt ki az orbáni illiberalizmus ellen. Ebben Tusk – akinek pártjával, a jobboldali-liberális Polgári Platformmal egy pártcsaládban van ugyan a Fidesz, Orbánék mégis a kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság párttal ápolnak szoros viszonyt – a következő példákkal illusztrálta, milyen magatartást nem tart kereszténydemokratának:

 

+ „Ha nem szereted a független sajtót és a civil szervezeteket, ha tolerálod a xenofóbiát, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha az államot és a nemzetet az egyének méltósága és szabadsága fölé helyezed, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha konfliktusokat és széthúzást óhajtasz globálisan és az Európai Unión belül is, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha támadod Ukrajnát, és Putyint támogatod, ezzel az agresszor pártjára állsz, nem az áldozatéra, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha a liberális demokrácia nyugati modelljét a keleti autoriter demokráciával kívánod felcserélni, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

A Néppárt jövő hét közepén, november 20-21-én Zágrábban kongresszust tart, ahová a pártcsaládban jelenleg felfüggesztett státuszban lévő Fidesz el se megy (a másik hazai EPP-tagpárt, a KDNP viszont igen). Ezen a kongresszuson dől majd el, ki lesz a jobbközép pártcsalád következő vezetője. Ha Orbán nem áll készen arra, hogy kompromisszumot kössön, és tovább provokálja ezzel az EPP-t, Tusknak nem lesz sok választása, írja a Die Presse.

 

Ám a bécsi napilap hozzáteszi: sokan eleve arra számítanak a Néppártban, hogy a Fidesz addig magától is elhagyja a pártcsaládot. Deutsch az Azonnalinak október végén határozottan állította: ha kész lesz a három bölcs jelentése, akkor vagy közös döntés lesz, vagy ők, a fideszesek hoznak döntést.

 

Az Azonnali végig a helyszínről, Zágrábból tudósít majd nektek az Európai Néppárt kongresszusáról, figyeljétek!

 

FOTÓ: Orbán Viktor FB-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás