+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. november 15. péntek, 11:11
A három bölcs vizsgálata nagyon megcsúszott, Orbán egyelőre nem mutat hajlandóságot a kompromisszumra, a távozó Néppárt-elnök Daul pedig utódjára testálná az egész ügyet.

Az Európai Néppártban (EPP) sokan számolnak azzal, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz már azelőtt elhagyja a jobbközép európai pártcsaládot, mielőtt a Fidesz és a kereszténydemokrata értékek kompatibilitását vizsgáló három bölcs bemutatja jelentését, írja a bécsi Die Presse brüsszeli forrásokra hivatkozva. A Fidesz további néppártbeli tagságán filozofáló, az Európai Tanács korábbi elnöke, a belga Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és a német Hans-Gert Pöttering korábbi EP-elnök alkotta, tavasszal életre hívott bizottságnak eredetileg nyár végére kellett volna előrukkolnia egy jelentéssel, ezt azonban őszre halasztották. Ám a Presse szerint ha lesz is jelentés, az nem most fog elkészülni.

 

Mint azt az Azonnali korábban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőtől megtudta: az eredeti szándék az volt, hogy a jelentés októberre meglesz, de a Néppárt vezetése azt kérte a bölcsektől, hogy csak a novemberi kongresszus után készítsék el a jelentést – mondta Deutsch, aki kérdésünkre elmondta: nem tudja, mi lehetett az oka ennek a kérésnek, mindenesetre szerinte a három bölcs nem örült ennek. „Nekünk meg nem mondom, hogy mindegy, nekünk jó lett volna, ha októberre elkészül, de ha később készül el, az is jó.”

 

Noha Orbán Viktor nonszensznek tartja a magyar kormányt a sajtószabadság korlátozása, az Magyar Tudományos Akadémia és a CEU elleni kormányzati támadások, a növekvő korrupció és az igazságszolgáltatás lezüllesztése miatt érő kritikákat, az Európai Néppárt aktuális vezetése, azaz Joseph Daul EPP-elnök továbbra is azon van, hogy létrejöjjön valamiféle kompromisszum a két fél között.

 

A három bölcs munkáját ezért újabban egy albizottság segíti, ami tíz területen keres mindkét félnek elfogadható megoldást. Ilyen témák a felsőoktatási törvény, a kisebbségekkel való bánásmód, valamint a magyar jobboldalnak a Néppártban és eleve az uniós politikában folytatott magatartása. A bécsi lap állásfoglalásra kérte a három bölcset, ők azonban közölték, még tart a vizsgálat, és addig nem nyilatkoznak. Nemrég az Azonnali is kért interjút egyiküktől, aki ugyanezzel a szöveggel pattintott le minket is.

 

Néppártbeli forrásokból a Die Presse úgy tudja, Joseph Daul távozó Néppárt-elnök utódjára akarja rásózni a Fidesz néppártbeli tagságának ügyét. Aki nagy valószínűséggel a lengyel Donald Tusk, az Európai Tanács eddigi elnöke lesz.

 

Ami azért érdekes, mert Tusk Orbán és a Fidesz egyik leghangosabb néppártbeli kritikusa, a pártcsalád tavaly novemberi helsinki kongresszusán például nagy visszhangot kavaró beszédben kelt ki az orbáni illiberalizmus ellen. Ebben Tusk – akinek pártjával, a jobboldali-liberális Polgári Platformmal egy pártcsaládban van ugyan a Fidesz, Orbánék mégis a kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság párttal ápolnak szoros viszonyt – a következő példákkal illusztrálta, milyen magatartást nem tart kereszténydemokratának:

 

+ „Ha nem szereted a független sajtót és a civil szervezeteket, ha tolerálod a xenofóbiát, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha az államot és a nemzetet az egyének méltósága és szabadsága fölé helyezed, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha konfliktusokat és széthúzást óhajtasz globálisan és az Európai Unión belül is, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha támadod Ukrajnát, és Putyint támogatod, ezzel az agresszor pártjára állsz, nem az áldozatéra, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

+ „Ha a liberális demokrácia nyugati modelljét a keleti autoriter demokráciával kívánod felcserélni, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

A Néppárt jövő hét közepén, november 20-21-én Zágrábban kongresszust tart, ahová a pártcsaládban jelenleg felfüggesztett státuszban lévő Fidesz el se megy (a másik hazai EPP-tagpárt, a KDNP viszont igen). Ezen a kongresszuson dől majd el, ki lesz a jobbközép pártcsalád következő vezetője. Ha Orbán nem áll készen arra, hogy kompromisszumot kössön, és tovább provokálja ezzel az EPP-t, Tusknak nem lesz sok választása, írja a Die Presse.

 

Ám a bécsi napilap hozzáteszi: sokan eleve arra számítanak a Néppártban, hogy a Fidesz addig magától is elhagyja a pártcsaládot. Deutsch az Azonnalinak október végén határozottan állította: ha kész lesz a három bölcs jelentése, akkor vagy közös döntés lesz, vagy ők, a fideszesek hoznak döntést.

 

Az Azonnali végig a helyszínről, Zágrábból tudósít majd nektek az Európai Néppárt kongresszusáról, figyeljétek!

 

FOTÓ: Orbán Viktor FB-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás