+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2019. november 15. péntek, 10:29
Úgy tűnik, a fideszeseknek nem csak az újságírói kérdésekből van elegük, hanem az ellenzéki performanszokból is. A szavazatuk úgyse oszt-szoroz az ellenzéki képviselőknek a kétharmaddal szemben, de azért biztos, ami biztos, ne szóljanak be, és ne is molinózzanak. Mégis milyen méltósága maradt az Országgyűlésnek ezek után, amit annyira védeni kell?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Arról már sokat hallhattatok, hogy a sajtótudósítás szabályainak újraírásával hogyan lehetetleníti el az újságírók parlamenti munkáját Kövér László házelnök, akinek az új rendelkezései miatt őt magát és az Országgyűlés hivatalát is bepereltük. Azt akarjuk elérni, hogy a felvételkészítést sajtótájékoztatón kívül szinte mindenhol megtiltó rendelkezéseket hatályon kívül helyezze a bíróság. Hogy mire alapozzuk a pert, és mi lesz, ha nyerünk, arról itt és itt írtunk részletesen.

 

Beszóltál Kövérnek? Kuss a neved!

 

Úgy tűnik azonban, hogy a fideszeseknek nem csak az újságírói kérdésekből van elegük, hanem az ellenzéki képviselők performanszaiból is. Bár Kövér László eddig is intenzíven bírságolta az ellenzéki képviselőket, ha azok mondjuk egy molinót mertek felmutatni,

 

most egyenesen a részben kétharmados országgyűlési törvénybe írják bele, hogy Kövér Lászlónak nem szabad beszólni a parlamenti ülésen.

 

Nem viccelek, szó szerint ez szerepel a többek között Kocsis Máté, Bajkai István, Halász János és Harrach Péter által jegyzett törvényjavaslatban: „Az ülést vezető elnök rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül megvonhatja a felszólalási jogot attól a képviselőtől, aki az ülést vezető elnök döntését, ülésvezetését kifogásolja.” (Ezt Kövér nem kevésbé szigorú helyettese, Lezsák Sándor amúgy ilyen feljogosító szabály hiányában is megtette már a „rabszolgatörvény” tavaly novemberi vitájában, emlékezetes az esetről ez a videó.) Ezen felül annak, aki ezt a főbenjáró bűnt elkövette, annak aznapra az adott napirendi ponthoz kuss a neve.

 

Zavartad az ülést? Lehet menni hazafelé!

 

Sokkal könnyebb lesz a házelnöknek kizárnia is a képviselőket a parlamenti ülésről. Eddig ehhez az kellett, hogy a felszólaló vagy kirívóan sértse az Országgyűlés tekintélyét, illetve valamely személyt, csoportot; vagy súlyos rendzavaráshoz vezessen a sértő beszólása. Ezután az is elég lesz, ha a képviselő csak simán zavarja az ülés, a vita, vagy a szavazás menetét, illetve másokat zavar az üléstermi jogainak gyakorlásában vagy kötelezettségeinek teljesítésében. Ráadásul míg eddig csak az adott ülésnap hátralévő részéből lehetett valakit kizárni (kivéve, ha fizikai erőszakot alkalmazott, mert akkor több ülésnapra is), és ehhez is kellett egy testületi döntés a parlament részéről (oké, hogy megszavazzák a fideszesek, de mégis legalább kellett szavazás), addig most a levezető elnök egyedül hozhat ilyen döntést, és nem csak az adott ülésnapról, hanem az egész ülésről (tehát mondjuk az adott hét többi ülésnapjáról is) kizárhat egy képviselőt pusztán az ülés zavarására hivatkozva.

 

Egyelőre nem merek fogadásokat kötni arra, hogy Kövér László hirtelen felindulásában a felszólalási jog megvonásán kívül esetleg kizárással is jutalmazza-e majd azt, aki mondjuk az ülésvezetését kifogásolja, vagy milyen egyéb súlyos kihágást fog ehhez elegendő „zavarásnak” minősíteni.

 

A kitiltott képviselő az eddigiekkel ellentétben nem csak az ülésterembe nem teheti be a lábát, de még az országgyűlési irodaházba (közismertebb nevén: fehér házba) se – ahol egyébként az irodája van. Arra azért figyeltek, hogy ne legyen teljesen orosz vagy közép-ázsiai a tempó, szóval a kitiltott képviselő maga helyett legalább beküldhet valakit a parlamenti szavazásokra. Csak hát minek?

 

Mit oszt vagy szoroz egy ellenzéki képviselő szavazata a fideszes kétharmaddal szemben? Semmit, de a kétharmadnak ez se elég: ne csak a szavazatuk ne számítson, inkább ne is tépjék a szájukat, végülis minek?

 

Molinóztál az ülésen? A gatyád is rámegy!

 

A szankcióként eddig is alkalmazott fizetésmegvonásban is jóval nagyobb szigor jön: eddig esetenként legfeljebb egyhavi képviselői tiszteletdíjat lehetett megvonni, most azonban a magatartás súlyosságától függően kettő, négy, vagy akár hathavi fizetésmegvonással is számolhatnak a performanszoló ellenzékiek. Ráadásul – ha ne adj’ Isten Kövér épp megbocsátó kedvében lenne – törvényben írják elő a fizetésmegvonás minimális összegét is!

 

Hogy egy konkrét példát is mondjak: szerény jogértelmezésem szerint Hadházynak ezután egy Orbán alá tartott molinó – amennyiben a házelnök ezt az ülés zavarásának minősíti, de hát efelől túl sok kétség nem lehet – akár a fizetése négyszeresébe is fájhat. Jövő évtől egymillió fölé kúszik a képviselői alapdíj, ami azt jelenti, hogy négymillió forintot (Szekszárdon ennyiért már telket lehet venni kis házzal) egykettőre eltapsolhatnak egy-két molinóval vagy beszólással. Mondjuk tényleg borzasztó infantilis vicc volt, de azért ennyit biztos nem érne, lófasszal együtt sem.

 

Bemennél az MTVA-ba? Felejtsd el!

 

És persze ha már az ellenzéki képviselők megrendszabályozásánál tartunk, nem maradhatott ki a tavaly decemberi, MTVA-székházas performanszra adott jogalkotói válasz sem. Azt a passzust, ami eddig képviselői igazolvánnyal belépést biztosított a közintézményekbe, nemes egyszerűséggel kiveszik az országgyűlési törvényből. Annyi marad benne, hogy előre egyeztetett módon kérhetnek tájékoztatást a közigazgatási szervek, közintézmények vezetőitől. Bizonyára a közmédia hősies munkatársai fellélegeznek most, hogy a fejük fölül végre eloszlik a folyosón flangáló közveszélyes ellenzéki képviselők állandó fenyegetése.

 

Más kérdés, hogy

 

ha ezt megszavazzák, a fideszes képviselők a saját szerepfelfogásukról is kiállítanak egy bizonyítványt, hiszen a választókörzeteikben a választóiknak sem tudnak segíteni,

 

ha arra panaszkodnak, hogy valami nem jól működik valamelyik hatóságnál. Ilyen nyilván a Fidesz Magyarországán elő sem fordulhat, és fontosabb ennek a látszatnak a fenntartása, semmint, hogy szolgálják a választóikat azon a súlyos áron, hogy bárki is bárhova betekintsen, netán kinyissa a száját valakivel szemben. És ha már a fideszeseknek (de facto) nem szabad ezt tenniük, akkor ne szabadjon (de jure) az ellenzékieknek se.

 

Milyen méltósága van még ennek a parlamentnek?

 

Az „Országház méltósága” egyébként annyira beakadt a fideszeseknek, hogy még azt is beleírják az országgyűlési törvénybe, hogy az Országház képét vagy stilizált képét csak úgy szabad felhasználni, hogy az az „Országház méltóságát” ne sértse.

 

Felmerül a költői kérdés, hogy vajon egy demokratikusan megválasztott népképviseleti jogalkotó szerv méltóságát az sérti-e jobban, ha ott rendszeresen érdemi vita és az ellenérvek vagy ellenzéki módosító javaslatok puszta figyelembe vétele nélkül alkotnak – ráadásul sokszor személyre szabottan – törvényeket, vagy mondjuk egy olyan montázs, amivel ezt a cikket, vagy épp az Országház méltóságos hivatala és méltóságos házelnöke elleni perünkről beszámoló cikkünket illusztráltuk.

 

Mondjuk ők is érezhetik, hogy valami nem oké, ha ennyire hype-olják ezt a méltóságdolgot. Olyasmi ez, mint a kommunista országokban a „népi demokratikus köztársaság” halmozott jelzős szerkezet…

 

Most olvastad először ezt a szöveget? Az azért lehet, mert még nem jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele. Iratkozz fel itt, és hetente háromszor küldünk reggelente ilyen cikkeket és még sok minden mást!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás