+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2019. november 15. péntek, 10:29
Úgy tűnik, a fideszeseknek nem csak az újságírói kérdésekből van elegük, hanem az ellenzéki performanszokból is. A szavazatuk úgyse oszt-szoroz az ellenzéki képviselőknek a kétharmaddal szemben, de azért biztos, ami biztos, ne szóljanak be, és ne is molinózzanak. Mégis milyen méltósága maradt az Országgyűlésnek ezek után, amit annyira védeni kell?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Arról már sokat hallhattatok, hogy a sajtótudósítás szabályainak újraírásával hogyan lehetetleníti el az újságírók parlamenti munkáját Kövér László házelnök, akinek az új rendelkezései miatt őt magát és az Országgyűlés hivatalát is bepereltük. Azt akarjuk elérni, hogy a felvételkészítést sajtótájékoztatón kívül szinte mindenhol megtiltó rendelkezéseket hatályon kívül helyezze a bíróság. Hogy mire alapozzuk a pert, és mi lesz, ha nyerünk, arról itt és itt írtunk részletesen.

 

Beszóltál Kövérnek? Kuss a neved!

 

Úgy tűnik azonban, hogy a fideszeseknek nem csak az újságírói kérdésekből van elegük, hanem az ellenzéki képviselők performanszaiból is. Bár Kövér László eddig is intenzíven bírságolta az ellenzéki képviselőket, ha azok mondjuk egy molinót mertek felmutatni,

 

most egyenesen a részben kétharmados országgyűlési törvénybe írják bele, hogy Kövér Lászlónak nem szabad beszólni a parlamenti ülésen.

 

Nem viccelek, szó szerint ez szerepel a többek között Kocsis Máté, Bajkai István, Halász János és Harrach Péter által jegyzett törvényjavaslatban: „Az ülést vezető elnök rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül megvonhatja a felszólalási jogot attól a képviselőtől, aki az ülést vezető elnök döntését, ülésvezetését kifogásolja.” (Ezt Kövér nem kevésbé szigorú helyettese, Lezsák Sándor amúgy ilyen feljogosító szabály hiányában is megtette már a „rabszolgatörvény” tavaly novemberi vitájában, emlékezetes az esetről ez a videó.) Ezen felül annak, aki ezt a főbenjáró bűnt elkövette, annak aznapra az adott napirendi ponthoz kuss a neve.

 

Zavartad az ülést? Lehet menni hazafelé!

 

Sokkal könnyebb lesz a házelnöknek kizárnia is a képviselőket a parlamenti ülésről. Eddig ehhez az kellett, hogy a felszólaló vagy kirívóan sértse az Országgyűlés tekintélyét, illetve valamely személyt, csoportot; vagy súlyos rendzavaráshoz vezessen a sértő beszólása. Ezután az is elég lesz, ha a képviselő csak simán zavarja az ülés, a vita, vagy a szavazás menetét, illetve másokat zavar az üléstermi jogainak gyakorlásában vagy kötelezettségeinek teljesítésében. Ráadásul míg eddig csak az adott ülésnap hátralévő részéből lehetett valakit kizárni (kivéve, ha fizikai erőszakot alkalmazott, mert akkor több ülésnapra is), és ehhez is kellett egy testületi döntés a parlament részéről (oké, hogy megszavazzák a fideszesek, de mégis legalább kellett szavazás), addig most a levezető elnök egyedül hozhat ilyen döntést, és nem csak az adott ülésnapról, hanem az egész ülésről (tehát mondjuk az adott hét többi ülésnapjáról is) kizárhat egy képviselőt pusztán az ülés zavarására hivatkozva.

 

Egyelőre nem merek fogadásokat kötni arra, hogy Kövér László hirtelen felindulásában a felszólalási jog megvonásán kívül esetleg kizárással is jutalmazza-e majd azt, aki mondjuk az ülésvezetését kifogásolja, vagy milyen egyéb súlyos kihágást fog ehhez elegendő „zavarásnak” minősíteni.

 

A kitiltott képviselő az eddigiekkel ellentétben nem csak az ülésterembe nem teheti be a lábát, de még az országgyűlési irodaházba (közismertebb nevén: fehér házba) se – ahol egyébként az irodája van. Arra azért figyeltek, hogy ne legyen teljesen orosz vagy közép-ázsiai a tempó, szóval a kitiltott képviselő maga helyett legalább beküldhet valakit a parlamenti szavazásokra. Csak hát minek?

 

Mit oszt vagy szoroz egy ellenzéki képviselő szavazata a fideszes kétharmaddal szemben? Semmit, de a kétharmadnak ez se elég: ne csak a szavazatuk ne számítson, inkább ne is tépjék a szájukat, végülis minek?

 

Molinóztál az ülésen? A gatyád is rámegy!

 

A szankcióként eddig is alkalmazott fizetésmegvonásban is jóval nagyobb szigor jön: eddig esetenként legfeljebb egyhavi képviselői tiszteletdíjat lehetett megvonni, most azonban a magatartás súlyosságától függően kettő, négy, vagy akár hathavi fizetésmegvonással is számolhatnak a performanszoló ellenzékiek. Ráadásul – ha ne adj’ Isten Kövér épp megbocsátó kedvében lenne – törvényben írják elő a fizetésmegvonás minimális összegét is!

 

Hogy egy konkrét példát is mondjak: szerény jogértelmezésem szerint Hadházynak ezután egy Orbán alá tartott molinó – amennyiben a házelnök ezt az ülés zavarásának minősíti, de hát efelől túl sok kétség nem lehet – akár a fizetése négyszeresébe is fájhat. Jövő évtől egymillió fölé kúszik a képviselői alapdíj, ami azt jelenti, hogy négymillió forintot (Szekszárdon ennyiért már telket lehet venni kis házzal) egykettőre eltapsolhatnak egy-két molinóval vagy beszólással. Mondjuk tényleg borzasztó infantilis vicc volt, de azért ennyit biztos nem érne, lófasszal együtt sem.

 

Bemennél az MTVA-ba? Felejtsd el!

 

És persze ha már az ellenzéki képviselők megrendszabályozásánál tartunk, nem maradhatott ki a tavaly decemberi, MTVA-székházas performanszra adott jogalkotói válasz sem. Azt a passzust, ami eddig képviselői igazolvánnyal belépést biztosított a közintézményekbe, nemes egyszerűséggel kiveszik az országgyűlési törvényből. Annyi marad benne, hogy előre egyeztetett módon kérhetnek tájékoztatást a közigazgatási szervek, közintézmények vezetőitől. Bizonyára a közmédia hősies munkatársai fellélegeznek most, hogy a fejük fölül végre eloszlik a folyosón flangáló közveszélyes ellenzéki képviselők állandó fenyegetése.

 

Más kérdés, hogy

 

ha ezt megszavazzák, a fideszes képviselők a saját szerepfelfogásukról is kiállítanak egy bizonyítványt, hiszen a választókörzeteikben a választóiknak sem tudnak segíteni,

 

ha arra panaszkodnak, hogy valami nem jól működik valamelyik hatóságnál. Ilyen nyilván a Fidesz Magyarországán elő sem fordulhat, és fontosabb ennek a látszatnak a fenntartása, semmint, hogy szolgálják a választóikat azon a súlyos áron, hogy bárki is bárhova betekintsen, netán kinyissa a száját valakivel szemben. És ha már a fideszeseknek (de facto) nem szabad ezt tenniük, akkor ne szabadjon (de jure) az ellenzékieknek se.

 

Milyen méltósága van még ennek a parlamentnek?

 

Az „Országház méltósága” egyébként annyira beakadt a fideszeseknek, hogy még azt is beleírják az országgyűlési törvénybe, hogy az Országház képét vagy stilizált képét csak úgy szabad felhasználni, hogy az az „Országház méltóságát” ne sértse.

 

Felmerül a költői kérdés, hogy vajon egy demokratikusan megválasztott népképviseleti jogalkotó szerv méltóságát az sérti-e jobban, ha ott rendszeresen érdemi vita és az ellenérvek vagy ellenzéki módosító javaslatok puszta figyelembe vétele nélkül alkotnak – ráadásul sokszor személyre szabottan – törvényeket, vagy mondjuk egy olyan montázs, amivel ezt a cikket, vagy épp az Országház méltóságos hivatala és méltóságos házelnöke elleni perünkről beszámoló cikkünket illusztráltuk.

 

Mondjuk ők is érezhetik, hogy valami nem oké, ha ennyire hype-olják ezt a méltóságdolgot. Olyasmi ez, mint a kommunista országokban a „népi demokratikus köztársaság” halmozott jelzős szerkezet…

 

Most olvastad először ezt a szöveget? Az azért lehet, mert még nem jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele. Iratkozz fel itt, és hetente háromszor küldünk reggelente ilyen cikkeket és még sok minden mást!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás