Liberális-néppárti háttéralkut sejt Orbán biztosjelöltje mögött Gyöngyösi, Cseh Katalin szerint erről szó sincs

Szerző: Illés Gergő
2019.11.14. 12:17

Ha volt is bármilyen háttéralku, akkor kiderült: nem működött valami jól.

Liberális-néppárti háttéralkut sejt Orbán biztosjelöltje mögött Gyöngyösi, Cseh Katalin szerint erről szó sincs

A liberálisok és az Európai Néppárt között köttetett háttéralkut sejt Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt meghallgatása után, minderről viszont Cseh Katalin momentumos képviselő szerint szó sincs, hiszen szerinte frakciójuk, a Renew Europe szakmai alapon hoz döntéseket – minderről a két politikus Várhelyi meghallgatása után (melyről szóló percről percre-közvetítésünket itt olvashatod) nyilatkozott az Azonnalinak.

Gyöngyösi szerint megegyezhettek a néppártiak a liberálisokkal

„Azt tudtuk, hogy Várhelyi Olivér felkészült, és az európai ügyekben elég jártas – így a portfólióját illető ügyekben felkészültségről adott tanúbizonyságot”

– nyilatkozta Várhelyi Olivér meghallgatása után az Azonnalinak Gyöngyösi Márton. A jobbikos EP-képviselő szerint ugyanakkor Várhelyivel soha nem is a felkészültsége, hanem a függetlenségének kérdése volt a probléma, ezt pedig többen is feszegették a szakbizottságban.

Arra a kérdésre, hogy meg fogják-e szavazni Várhelyit, Gyöngyösi úgy felelt, hogy a Zöldek, a szocialisták és a baloldali GUE/NGL tehet keresztbe, de az EPP védeni fogja a jelöltet. „Ami nagyon érdekes, hogy a liberális Renew Europe hozzászólói nagyon szoftosak voltak – olyasmit érzek, hogy Macron jelöltjével kapcsolatosan valamiféle deal született a háttérben az EPP és a Renew között (az üzletember Thierry Breton közel sem konszenzusos jelöléséről itt olvashatsz bővebben az Azonnalin – a szerk.), ennek köszönhetően pedig a liberálisok fel se kérdezték rendesen Várhelyit, a magas labdákat sem csapták le.

Tudtuk, hogy Brüsszelben a háttéralkuknak nagy hagyománya van, de nem gondoltam volna, hogy egy ilyen kérdésben is”

– vélekedett.

Cseh Katalin: szó sincs háttéralkuról

Várhelyi Olivér diplomáciai szempontból valószínűleg jó teljesítményt nyújtott, felkészült volt, látszik rajta, hogy tapasztalt diplomata. De egy pillanatig sem tett semmilyen lépést annak irányába, hogy elhatárolódjon Orbán Viktortól... jobban is megerőltethette volna magát abban, hogy valódi válaszokat adjon – ezt már Cseh Katalin momentumos EP-képviselő nyilatkozta az Azonnalinak a meghallgatás után.

A Momentum EP-frakciója, a Renew Europe viszont már ennyire nem fogalmazott keményen a meghallgatás során – képviselőik nem hozták fel a Gruevszki-ügyet és a magyar jogállamiságot sem, inkább semlegesebb, szakmázós kérdésekkel éltek. Erről Cseh Katalint is megkérdeztük, aki szerint ennek az oka az, hogy „a Renew-frakciónak a bővítés nagyon fontos kérdés, így nyilvánvalóan a szakmai oldalára is kíváncsiak voltak, más frakcióktól pedig bőven elég politikai kérdés volt még”. „Éppen ezért egy teljes képet sikerült kapni a motivációiról, elhivatottságáról, meg arról, hogy a munkája ellátása terén milyen koncepciói vannak" - fogalmazott.

A képviselőt megkérdeztük Gyöngyösi Márton fenti elméletéről is, miszerint a Renew Europe és az Európai Néppárt háttéralkut köthetett, miszerint cserébe a macronista francia biztosjelölt, Thierry Breton elfogadásáért valószínűleg a liberálisok is megszavazzák Várhelyit. Cseh ugyanakkor visszautasította a háttéralku tényét, szerinte „a háttéralkukkal szeretnek dobálózni olyan emberek, akik egyszerű magyarázatokat keresnek a parlamenti folyamatokra”.

„Ha a Renew korábban bármikor részt vett volna egy háttéralkuban, akkor mi sem itt tartanánk.”

„Mi elvi és szakmai alapon fogunk dönteni... biztos vagyok benne, hogy a minket ott képviselő emberek megfontolt döntést fognak hozni”.

A momentumosok bíznak a koordinátorokban

Azt a kérdést is feltettük, hogy a Momentum mit javasolna a Renew-frakciónak Várhelyivel kapcsolatban – buktassák meg, fogadják el, esetleg kérjenek tőle további kérdéseket, vagy egy második meghallgatást? Cseh erre nem válaszolt egyértelműen, annyit mondott, hogy a frakcióban szakmai alapon fognak dönteni az erre kijelölt koordinátorok. „Sokat beszélgettünk korábban a koordinátorokkal, ez alapján bízunk abban, hogy ismereteik alapján megfontolt döntést hoznak”.

És az nem esne-e rosszul a Momentumnak, ha a Renew Várhelyi elfogadása mellett dönt - és mondjuk pont ezen fog múlni, hogy átmegy-e Várhelyi jelölése? – kérdeztük meg végezetül a momentumos képviselőt. „Nagyon fontos dolog, hogy meglegyen köztünk a szakmai bizalom.”

„Én minden olyan koordinátor döntésében megbízom, akik olyan portfóliók ügyében dönthetnek, amikre nincs rálátásom, amilyen bizottságba én nem tartozom”

– fogalmazott Cseh Katalin, aki szerint a frakción belüli egység és bizalomnak abban is meg kell nyilvánulnia, hogy tájékoztatják egymást, és megbíznak egymás döntésében.

Várhelyi elfogadásához a csoportkoordinátorok között kétharmados többséget kellett volna szerezni (ez végül nem lett meg) – a jobbikos Gyöngyösi szerint ez akár a sejtett háttéralkuval össze is jöhet a magyar jelöltnek, nagy kérdés azonban a Renew szavazata, hiszen Cseh Katalin nem fogalmazott arról egyértelműen, hogy a liberális delegáltak hogyan is döntenek Várhelyiről (végül a liberálisok is nemmel szavaztak). Mindenesetre itt Gyöngyösinek – hiába tagja a külügyi bizottságnak –, független képviselőként nincs beleszólása, hiszen a jelölt alkalmasságáról csak pártcsaládok dönthetnek csak a meghallgatás után, a jobbikos képviselő maximum a november végi plenáris szavazáson dönthet majd Várhelyiről.

A politikai csoportok délután 2-kor ültek össze döntést hozni a magyar jelöltről, és már az is kiderült, hogy Várhelyi Olivért nem találták elég jónak a baloldali és liberális képviselők, ezért írásbeli kérdéseket fognak neki feltenni, melyekre hétfőig kell válaszolnia. Hogy miért, arról itt írtunk bővebben.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek