+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Pintér Bence
2019. november 14. csütörtök, 07:55
Meghallgatták az Európai Parlament külügyi szakbizottságában a magyar kormány második biztosjelöltjét: Várhelyi Olivér magabiztosan vette az akadályokat, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként nem lenne a magyar kormány hűséges embere, ezért írásbeli kérdésekre kell válaszolnia. Az Azonnalin élőben közvetítettük a történéseket, te pedig elolvashatod, mi történt!

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

összesen: 47 db | 20 db/oldal

1 2 3

+ Csatlakozási tárgyalások elkezdése Észak-Macedóniával és Albániával. Ennek kézzelfogható eredményeket kell hozniuk.

+ A Keleti Partnerség országait segíteni kell a strukturális reformokban, Ukrajna területi integritása mellett kiállunk.

+ Déli szomszédainkkal a gazdasági fejlődésre koncentrálunk.

+ A beruházásokra és a befektetésekre is kell koncentrálnunk a pénzügyi intézményekkel együttesen.

 

Illés Gergő

A biztosjelölt Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak elkezdése mellett is kiállt. Ez volt az, amit Emmanuel Macron nemrég megvétózott. „Az EU hitelessége van kockára téve a régióban és azon túl is” – Várhelyi rendesen odaszúrt a bővítési tárgyalásokat megfúró francia elnöknek. Hozzátette: az EU-nak fel kell készülnie arra, hogy új tagokat fogadjanak be, de az EU bővítésének nem kell feltétlenül kizárnia az unió mélyítését – teszi hozzá.

Ki kell emelnünk Törökországban a szíriai katonai beavatkozást és a török jogállamisági problémákat, ezek nem segítenek a probléma megoldásában – mondta Ankarával kapcsolatban a magyar biztosjelölt, aki szerint a törökökkel megakadtak a tárgyalások.

Illés Gergő

Engedjenek meg egy pár szót magamról, kezdi el nyitóbeszédét. A kommunista Magyarországon születtem, ez pedig meghatározta a tudatomat is. A magyarok fiatal generációjához tartozom, aki az uniós belépést lehetővé tette. Megtanultam, hogy a tagállami és az uniós érdek bár eltérhet, de a végcél ugyanaz: erős Európát építeni. Európát építeni nem arról szól, hogy választanunk kéne a nemzetállami és az uniós érdek között: ezért ha megválasztanak, hidat fogok képezni a Parlament, a Tanács és a környező államok között, tette hozzá.

Jelentős a fejlettségbeli különbség az EU és szomszédai között, célom az, hogy ezt csökkenteni tudjam. Erős demokratikus intézmények, jogállamiság: ezek Várhelyi céljai az EU környező országaira nézve, jelentette ki.

Illés Gergő

Várhelyi befutott, mi is kezdünk!
2019. november 14. 08:09

A magyar biztosjelölt most nyitóbeszédet mondhat maximum 15 percen át.

Illés Gergő

Halmai Katalin, a Népszava brüsszeli tudósítója úgy tudja, Várhelyit egyelőre csak a Zöldek és a szélsőbalos GUE/NGL képviselőcsoportja ellenzi kifejezetten, vagyis a parlamenti többséget adó Néppárt, a szocdem S&D, meg a liberális Renew Europe is alapvetően rábólinthat a jelöltre. Nem is beszélve a szélsőjobbos Salvini-frakcióról, akik nem valószínű, hogy megfúrnának egy fideszes jelöltet.

De azért várjuk ki a végét.

 

Illés Gergő

Miért fontos ez a mai meghallgatás?
2019. november 14. 08:01

Európai biztossá válni nem egyszerű dolog. Először a tagállami kormánynak a megválasztott bizottsági elnökkel közösen kell egy jelöltet találnia a posztra, akire viszont amint biztosjelölt lesz, sok szenvedés vár. Először át kell jutnia a jogi szakbizottság összeférhetetlenségi átvilágításán (ezen bukott el Trócsányi), majd egy nyílt szakbizottsági meghallgatáson három órán át kérdezgetik az EP-képviselők, hogy leszűrjék: alkalmas-e a jelölt a szerepre (ezen a szinten van most Várhelyi). Ha alkalmasnak találják, mehet tovább a nyílt plenáris szavazásra (ahol az EP immár minden tagja dönthet róla), ha nem, akkor visszaküldhetik egy második meghallgatásra, vagy éppen írásbeli válaszokat kérhetnek tőle több, kiegészítő kérdésre.

Szóval a folyamat roppant nehézkes és lassú, ellenben egészen demokratikus és szórakoztató!

Illés Gergő

Na de ki is az a Várhelyi Olivér?
2019. november 14. 07:55

Röviden: egy nagyon tapasztalt uniós szakdiplomata, aki az előző jelölt Trócsányival ellentétben itthon nem is töltött be miniszteri tisztséget. Emiatt, no meg tapasztalata miatt is konszenzusosabb Trócsányinál, de kérdés, hogy ez elég lesz-e a reggel nyolckor kezdődő meghallgatáson. 

Várhelyi a dániai Aalborg Egyetemen végzett európai jogtanulmányok mesterszakot, emellett a Szegedi Egyetemen is szerzett jogi diplomát, és már 1995 óta az európai uniós csatlakozással kapcsolatos munkát végez: először az ipari, majd a külügyminisztériumban dolgozott a magyar csatlakozást előkészítő jogi osztályokon. 2001-ben ment először Brüsszelbe az EU-hoz rendelt állandó képviseletre, majd 2003 és 2006 között volt már Magyarország az EU-hoz rendelt állandó képviselete jogi állományának vezetője volt. Ezután hazatért, az igazságügyi minisztériumban 2006 és 2008 között felelt az uniós közösségi jogi osztályért. Karrierjét a 2010-es kormányváltás sem törte derékba, 2008 és 2011 között dolgozott az Európai Bizottságnak, majd 2011-ben nevezték ki az állandó képviselet nagykövethelyettesének. Innen 2015-ben jutott el a képviselet vezetéséig.

 

összesen: 47 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a szegény körülmények között élő csecsemők vannak veszélyben, de a fejlett országokban is nehéz elmenekülni a probléma elől. A magyar fővárost ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás