Kövér László: Bizonyos erők a nemzetállamok elsorvasztásában érdekeltek

2019.11.14. 17:19

Kövér László szerint az európai integráció tulajdonképpen olyan, mint a nácizmus, a sztálinizmus és az amerikai imperializmus.

Kövér László: Bizonyos erők a nemzetállamok elsorvasztásában érdekeltek

Kövér László csütörtökön a XXI. Század Intézet által rendezett „A történelem, ami nem ért véget – Európa 30 évvel a kommunizmus bukása után” című budapesti konferencián osztotta meg gondolatait a rendszerváltozásról és az azóta eltelt 30 évről.

A házelnök itt arról beszélt, hogy szerinte ugyan Európa nyugati és keleti része között továbbra is fennállnak ellentétek, amik az eltérő világlátásból és értékrendből következnek, viszont 

Európára olyan veszélyek leselkednek, amiről harminc éve se nyugaton, se keleten nem gondolták, hogy ismételten előjöhetnek.

Kövér szerint Európa geopolitikai helyzete rosszabb lett, mint harminc éve volt. Európa ismételten harapófogóba került két szuperhatalom között, ami miatt újfent katonai ütközőzónává vált. Ezt Kövér az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország közötti nukleáris fegyverekről szóló korlátozás felbomlásában látja, de

szerinte a közeljövőben Kína felzárkózása is új veszélyforrás lehet.

Kövér szerint 30 éve, amikor a rendszerváltás lezajlott, még egy egyszerűbb világban éltünk, mert akkor még látni lehetett nyugatról és keletről is, hogy ki a barát, és ki az ellenség, viszont a mai napon a globalizáció miatt nem lehet átlátni a hatalmi viszonyokat, nem lehet tudni, ki kivel van, és kié a valódi hatalom.

Az Európai Egyesült Államok minden gonosz forrása

A házelnök szerint a két geopolitikai szereplő mellett egy szupranacionális veszélyforrás is megjelent, aminek célja az európai szuverenitás lépésről lépésre való korlátozása, majd felszámolása. A házelnök szerint az európai integráció végcélja egy

ugyanolyan birodalmi törekvés, mint amit a második világháborúban a németek, majd a világháborút követően a kétpólusú világban az USA és a Szovjetunió szeretett volna elérni.

Szerinte az Európai Uniónak megújulásra van szüksége, mivel az EU cselekvőképessége jelenleg gyenge, ami a házelnök szerint az Európai Unió szuverenitásának erodálásában látható. Ennek az az oka, fűzte tovább gondolatmenetét, hogy bizonyos politikai és gazdasági erők a nemzetállamok elsorvasztásában érdekeltek, és az Európai Egyesült Államok létrehozását tűzték ki célul.

Az illegális migráció és az erőszakos multikulturalizmus miatt Európa kulturális összetartó ereje megroppant, ami miatt a demokrácia alapját jelentő középosztály számára megszűnt a biztonságérzet és a kiszámíthatóság. Ezenkívül a középosztály további problémája, hogy gazdaságilag és politikailag is zsugorodik, ami aláássa a demokráciát.

Kövér László hatalmas problémát lát az elvándorlásban is, mivel 2019-ig közel 25 millió ember vándorolt keletről nyugatra, és

2050-re további 20 millió munkavállaló távozhat, ami a végét jelentheti Kelet-Európának.

A házelnök szerint a magyar kormány külpolitikai, gazdasági és társadalompolitikájának az a célja 2010 óta, hogy erősítsék Magyarország geopolitikai biztonságát, állami szuverenitását és a középosztály alapját jelentő családokat, mert saját nemzeti önérdekünk szolgálatán kívül ezzel tudjuk szolgálni az európai béke, az önrendelkezés és a demokrácia alapjait, mivel csak egy erős középosztállyal lehet megvédeni a tagállamokban és az Unióban a demokráciát.

FOTÓ: XXI. Század Intézet / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek