Kiengedték a menekülttáborból a világhírűvé vált kurd írót

Szerző: Pintér Bence
2019.11.14. 19:24

Behrouz Boochani korábban úgy nyert ausztrál irodalmi díjat, hogy egy ausztrál menekülttáborban tartották őrizetben, most Új-Zélandtól kapott ideiglenes vízumot.

Kiengedték a menekülttáborból a világhírűvé vált kurd írót
Kiszabadult a Manus szigeti menekülttáborból, és meg is érkezett Új-Zélandra Behrouz Boochani, az iráni származású kurd író,

aki februárban kapott rangos ausztrál irodalmi elismerést a tábor életét bemutató könyvéért – írja a Guardian.

Boochani menedékért folyamodott Ausztráliában hat éve, azóta élt a szigeten, ahol a szigorú ausztrál menekültpolitika értelmében a tengeren át az országba belépni próbáló menedékkérőknek várakoznia kell. Boochani sms-ben, részletekben küldte el fordítójának a memoárt, ami végül tavaly jelent meg No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison címmel, és ami tengeri utazásáról, illetve a menekülttábor életéről szól. Ezzel a könyvvel nyerte meg tényirodalmi kategóriában az ausztrál Victorian Premier's irodalmi díjat, illetve ő nyerte a fődíjat is, de az átadásra nem tudott elmenni.

„Sosem megyek vissza arra a helyre”

– nyilatkozta az író, akinek most egy hónapra szóló új-zélandi vízuma van, amit azért kapott, hogy egy helyi irodalmi fesztiválra ellátogasson, és egyelőre kérdéses, hogy utána mi lesz a sorsa. Az ügy miatt egyébként összezördülhet Új-Zéland és Ausztrália, tekintve, hogy utóbbi már többszer elutasította, hogy Új-Zélanddal közösen oldják meg a migrációs politikát, ugyanis az ausztrálok szerint az aláásná a jelenlegi keményvonalas politikájukat, miszerint hajóval érkező menedékkérőket akkor sem engednek be Ausztráliába, ha kiderül, hogy tényleg menekültek.

Az iráni kurd író innen az Egyesült Államokba mehet tovább,

mivel egy program keretében az USA-ban menedékjogot kapott, bár kérdéses, hogy Új-Zélandra érkezésével az a megoldás még működni fog-e.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek