Csak az időközi választás után jelöl majd európai biztost a brit kormány

Szerző: Pintér Bence
2019.11.14. 07:52

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba az új bizottság.

Csak az időközi választás után jelöl majd európai biztost a brit kormány

Miközben a megbuktatott magyar, román és francia biztosjelöltek helyére jelölt új biztosjelöltek a napokban futják köreiket az Európai Parlamentben,

a britek még nem is jelöltek biztost, és december közepéig nem is fognak.

írja a Politico. Az ország EU-s nagykövete szerint ugyanis ezzel kivárják a december 12-i választást, hiszen kampányidőszakban a kormány nem jelölhet fontos nemzetközi pozíciókra jelölteket.Tehát csak a brexit-patthelyzett miatt tartott időközi választás után küldenének biztost az új Európai Bizottságba, amelynek hivatalba lépése már így is hetek óta húzódik az egyes országok biztosainak buktája miatt.

Az Egyesült Királyságnak ugyanis brexit ide, brexit oda, jelölnie kéne valakit a bizottságba, mivel október 31-én végül nem távoztak az EU-ból; bár kérdéses, hogy a brit biztos milyen portfóliót kapna, tekintve, hogy az ország január 31-én – állítólag – kilép az EU-ból. Tehát valójában az egész hercehurcának semmi praktikus értelme nincs, viszont komoly fejfájást okozhat Ursula von der Leyennek az új bizottság elnökének, aki december elsején már szerette volna, ha hivatalba léphet.

Kérdés, hogy akad-e olyan megoldás a brit biztos nélküli bizottság decemberi felállítására, amibe jogilag nem lehet belekötni.

Csütörtökön tartják egyébként a magyar biztosjelölt, Várhelyi Olivér meghallgatását az Európai Parlamentben, kövessétek nálunk percről percre!

FOTÓ: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek