Várhelyi Olivér nem lett összeférhetetlen, Trócsányival ellentétben eljutott a startvonalig

Szerző: Illés Gergő
2019.11.12. 12:06

A magyar bővítési biztosjelölt simán átment a jogi szakbizottság rostáján, csütörtökön jöhet a nyílt parlamenti meghallgatása. Az új román jelöltet is átengedték, a franciánál nagyon rezeg a léc.

Várhelyi Olivér nem lett összeférhetetlen, Trócsányival ellentétben eljutott a startvonalig

Nem állapított meg összeférhetetlenséget Várhelyi Olivérrel kapcsolatban az Európai Parlament jogi szakbizottsága kedden, így

a magyar bővítési biztosjelölt eljuthat a csütörtökön esedékes, nyílt parlamenti meghallgatásig

– minderről Mehreen Khan, a Financial Times brüsszeli tudósítója írt Várhelyi délelőtti, JURI-bizottsági meghallgatása után.

Franciák a magyarok és a románok mellett a szégyenpadon

Ezzel Várhelyi már messzebbre jutott, mint az eredetileg magyar biztosnak szánt volt igazságügyi miniszter, Trócsányi László, aki – az akkori román jelölttel, Rovana Plumbbal egyetemben – még a startvonalig, vagyis a nyílt szakbizottsági meghallgatásig sem tudott eljutni, miutáni a JURI-bizottság kétszer is összeférhetetlenséget állapított meg nála. Hogy miért, arról Sergey Lagodinsky, a jogi szakbizottság zöldpárti alelnöke itt mesélt bővebben az Azonnalinak.

Mint emlékezetes,

Trócsányit ügyvédi irodájában végzett tevékenysége miatt kaszálták el, de kritizálták a biztosjelölt Oroszországhoz fűződő viszonyát is.

A szintén a jogi szakbizottságban elbukott román jelölt, Rovana Plumb Trócsányinál egy cseppet kínosabb eset volt, a közlekedési portfólióra pályázó román politikussal a fő probléma az volt, hogy a családi háza felépítésére meg a román szocdemek kampányának támogatására vett fel egy magánszemélytől 800-800 ezer lejt (vagyis kétszer 52,6 millió forintot), de a vagyonnyilatkozata alapján nem tudta volna törleszteni a hitelt.

Szintén elbukott a korábbi francia jelölt, a belső piaci portfólióért felelős Sylvie Goulard, igaz, ő nem a JURI-szakbizottsági, hanem már a nyílt parlamenti meghallgatáson, mivel személye finoman sem volt feddhetetlen. A korábban EP-képviselő Goulard ugyanis az EP által fizetett asszisztenseit az EP helyett otthon, a párt céljaira foglalkoztatta. Macron jelöltjével a másik kétes ügy az volt, hogy a Berggruen Institute nevű amerikai think tankben tanácsadói másodállást végzett, ezzel a politikus havi bruttó 10 ezer eurót tett zsebre európai parlamenti fizetésén felül.

Továbbléphetnek az új jelöltek

Ezért mindhárom országnak, a románoknak, a franciáknak és a magyaroknak is új jelöltet kellett találniuk. Romániában még egy kormányváltás is nehezítette a történetet, a korábbi szociáldemokrata jelölt helyett most már az újonnan kormányzó, Ludovic Orban-féle kormány adhatja az új biztosjelöltet a közlekedési portfólióra, mégpedig Adina-Ioana Vălean személyében. Vălean 2007 óta EP-képviselő, és jelentős előnye, hogy nő: Ursula von der Leyen ugyanis nemileg kiegyensúlyozott bizottságot akart, ez pedig felborult volna, ha a románok is férfit jelölnek másodjára. Ugyanis a francia jelölt Sylvie Goulard helyett immár férfi, mégpedig Thierry Breton, Jacques Chirac pénzügyminisztere.

Eközben Orbán Viktor Trócsányi helyett egy tapasztalt uniós szakdiplomatát választott a bővítési portfólióhoz: mégpedig Várhelyi Olivért, aki már 1995 óta végez Magyarország EU-csatlakozásával és tagságával kapcsolatos munkát, 2015 óta pedig Magyarország az EU-hoz rendelt állandó képviseletét vezeti Brüsszelben – hogy ki is ő, arról itt írtunk bővebben.

Végül a jogi szakbizottság kedd délelőtti meghallgatásain magasan bizalmat szavazott Várhelyinek:

a jelöltet 21 támogató szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadták el.

A román jelölt Vălean személye is simán átment a szakbizottságon. Sokkal szorosabb volt Thierry Breton esete, akinek szakbizottsági elfogadása mindössze egy szavazaton múlott, 12-11 arányban fogadták csak el. Sőt, egy német szociáldemokrata képviselő már Twitterre ki is írta, sajnálja a JURI-bizottság döntését, és számos, összeférhetetlenséggel kapcsolatos kérdés merül fel Bretonnal kapcsolatban.

Erre mindhárom jelölt esetében most csütörtökön (november 14-én) kerül majd sor, Várhelyit reggel 8 és 11 között faggatja majd a külügyi bizottság. Minderről pedig az Azonnali percről percre fog nektek tudósítani.

BORÍTÓKÉP: Borsos Mátyás / MTI

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek