+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence & Hutter Marianna
2019. november 12. kedd, 07:44
Az őszi győri kampány elég langyos volt, utána meg elvitte Borkai szexbotránya, tehát a város ügyeiről valójában alig esett szó. Többek között ezen is segíthetne egy előválasztás az ellenzéki oldalon, miközben az új fideszes jelöltnek is beszélnie kéne a terveiről.

Egy január 10. és március 8. közötti vasárnapon a győriek új polgármestert fognak választani a szexbotrány miatt lemondó Borkai Zsolt helyére. Egyelőre azonban mind a fideszes, mind az ellenzéki oldalon kérdéses, hogy ki lesz majd a jelölt. A lehetséges jelöltek közül múltkor már felsoroltunk párat,

 

de még izgalmasabb kérdés, hogy tartanak-e előválasztást az ellenzéki erők, és hogy azon kik indulnak majd, illetve hogy egyáltalán lesz-e rá idő.

 

A Republikon Intézet elemzése azt javasolja, hogy háromszáz támogató aláírást kelljen összegyűjteni az induláshoz, az előválasztás nagyjából egy hónappal a választás előtt legyen, az előválasztási kampányra pedig 21 nap jusson. Ez azt jelenti, hogy ha a lehető legkorábbra tűznék ki a választás időpontját, akkor gyakorlatilag november második felében el is kéne kezdeni a kampányt, és már akkor sem biztos, hogy lenne idő erre.

 

De van értelme egyáltalán az előválasztásnak? Kit jelölnek a pártok? És indulnának a civilek? Utánajártunk!

 

Mindenről szó volt ebben a kampányban, csak Győrről nem

 

Mint arra ebben a két elemzésben már rámutattunk, a győri kampányban kicsit elvesztek a helyi témák. A szexvideó felbukkanása után nyilván azért, mert mindenkit a szexvideó érdekelt; előtte meg azért, mert a Fidesz az eddigi eredményekkel kampányolt, az ellenzéknek pedig láthatóan nem volt igazán koherens programja pár kósza elképzelésen kívül.

 

Persze mondhatnánk, hogy manapság kit érdekelnek a programok, de nem is arról van szó, hogy a részletes, ötven oldalas szakmai program hiányzott, hanem bármiféle átélhető vízió, vagy irány a városnak, ami az ország egyik legjobb gazdasági helyzetben lévő városaként álmodhatna nagyot: ilyen víziót sem a hatalmon lévő Fidesz, sem az ellenzék nem nagyon adott.

 

Egy előválasztáson nyilván megkerülhetetlenné válna, hogy a jelöltek állítsanak valamit a város jövőjéről – jó esetben egymástól azért eltérő dolgokat – ami alapján az emberek eldönthetik, hogy kivel szimpatizálnak.

 

Az előválasztás során tehát végre szó eshetne Győrről is:

 

a szétesésben lévő buszközlekedésről, a szeméthelyzetről, az autógyártás várható lassulásának hatásairól, a bicikliutak állapotáról. Az itt megjelenő víziókkal pedig már nyilván kéne valamilyen módon versenyeznie a fideszes jelöltnek is, bárki legyen az.

 

De ki indulna az előválasztáson?

 

Előválasztás azonban nincs jelöltek nélkül, és egyelőre nem sok lehetséges jelölt neve forog az ellenzéki oldalon,

 

ahol a héten egyeztetnek az előválasztásról.

 

Az egyik biztos jelölt Glázer Tímea, a DK politikusa, aki az ellenzék közös jelöltje volt októberben: nem sok szavazattal kapott ki Borkaitól. Glázer jelenleg is a DK jelöltje a polgármesteri pozícióra, ő indulna az előválasztáson.

 

Glázeren kívül egy a sajtóban sokat szereplő helyi politikus van: Pollreisz Balázs önkormányzati képviselő, az MSZP helyi elnöke, de egyelőre nem világos, hogy ő elindulna-e egy – a helyi MSZP által egyébként támogatott – előválasztáson, vagy civil jelöltet keresnek-e a szocialisták, ha arra sor kerül. A szocialista képviselő erről egyelőre nem akart nyilatkozni.

 

A helyi Momentum és az LMP nem igazán rendelkezik ismert politikusokkal a városban, a helyi Jobbikot pedig ugye az utolsó heti pálfordulásuk miatt felfüggesztették.

 

Úgy tudjuk, hogy az LMP nem gondolkozik saját jelöltben, a Momentum pedig civil jelöltet keres.

 

„Még keressük a legmegfelelőbb jelöltet, aki mögé be tud állni az egész ellenzék” – mondta az Azonnalinak Hegyi Szabolcs, a Momentum frissen megválasztott győri elnöke, aki szerint legalább 3-4 név biztos van a kalapban, aki megfelelő lehet, és az is elképzelhető, hogy a támogatottjuk nem momentumos, hanem civil lesz. Hogy mi a jó jelöltség kritériuma, arra azt mondta, ez nehéz kérdés, hiszen minden jelölt más miatt lehet erős, például a munkássága vagy a személyisége miatt. Hogy a legutóbbi ellenzéki jelölt, Glázer Tímea jó volt-e, arra úgy válaszolt: „Nagyon vegyes volt a vele kapcsolatos visszajelzés, én ezért erre nem is szeretnék válaszolni, mondják meg az emberek, jó jelölt volt-e Glázer Tímea, erre lenne jó egy előválasztás, ami már működött más városokban is”.

 

Hogy az előválasztást mikorra bonyolíthatják le, arra azt mondta: jó eséllyel ez decemberben fog megtörténni.

 

A Jobbik esete különösen érdekes, hiszen először Kovács László helyi alelnök tavaszi kilépése gyengítette meg a tagságot – sok volt jobbikos ment Kovács Civilek Győrért nevű formációjába –, majd miután kiderült, hogy kilépnek az összefogásból, fel is függesztették a helyi szervezetet.

 

„Azt a polgármesterjelöltet fogjuk támogatni Győrben, aki nyer az előválasztáson” – erről már a Jobbik Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Magyar Zoltán beszélt az Azonnalinak. Hogy ki lesz az ő jelöltjük az előválasztáson, arra még nem tudott válaszolni, miután a napokban – talán már a héten – dől el, hogy a pártjukból indítanak-e jelöltet, vagy egy civil személyt fognak támogatni. 

 

Azzal kapcsolatban, hogy mennyire erős a Jobbik a városban, tekintve még az önkormányzati választás előtt feloszlatta a győri alapszervezetét, miután négy képviselőjük kilépett az együttműködésből – úgy fogalmazott Magyar Zoltán: az ő feladata a helyi Jobbik újraszervezése, „és nagyon biztatóak a jelek”, sokan jelentkeznek hozzájuk. Ő abban bízik, ebben a hónapban már sikerült az újjászervezés, és elnöke is lesz a majdani győri Jobbiknak, ő egy erős, húsz fős létszám körüli csapattal számol, akikkel elindulhat az alapszervezet. 

 

Indulnak-e a civilek?

 

Ha már említettük Kovács Lászlót: a friss fejlemények után újra megkerestük telefonon a korábbi civil polgármesterjelölteket. Kovács a korábbihoz hasonló kitérő választ adott, azt mondta, hogy még nem tárgyaltak erről szervezeten belül, tehát azt sem mondta, hogy indulna, és azt sem, hogy nem.

 

Balla Jenő, az Összefogás Győrért vezetője és önkormányzati képviselője azt mondta: bizonyos körülmények megléte esetén elindulna a választáson, de az előválasztáson nem.

 

Bizonyos körülmények között Balla azt értette már korábban is, hogy polgármesterjelöltségéhez megfelelő anyagi és szakmai háttér kéne, ami az előző kampányban sem volt meg, hiszen saját pénzéből kampányolt. Az előválasztásban elmondása szerint nem hisz, és a továbbiakban sem szeretné, ha köze lenne pártokhoz, továbbra is az alulról szerveződésben hisz, most példál Győri Kofaszövetség néven alapít érdekvédelmi szervezetet a piacosoknak.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás