Koszovó nem kér a balkáni schengeni övezet tervéből

Szerző: Hutter Marianna
2019.11.12. 09:28

Koszovó szerint addig nincs értelme a nyugat-balkáni együttműködésről beszélni, amíg nem ismeri el országa függetlenségét Szerbia és Bosznia-Hercegovina.

Koszovó nem kér a balkáni schengeni övezet tervéből

Ugyan Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia szívesen látnák jövendőbeli schengeni övezetükben Koszovót is, az ország elnöke, Hashim Thaçi visszautasította a meghívást. Szerinte annak ugyanis addig nincs értelme, amíg Szerbia és Bosznia-Hercegovina el nem ismerik Koszovó függetlenségét – írja az European Western Balkans.

A koszovói elnök megszólalásának aproója, hogy immár másodszor találkoztak a hétvégén Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia vezetői, hogy kialakítsák saját schengeni övezetüket. Vagyis a céljuk, hogy az Európai Unió mintájára náluk is lehetővé váljon a tőke, az áruk, a szolgáltatások és a személyek szabad áramlása. Első, októberi találkozójukról itt írtunk részletesebben.

A mostani, az észak-macedóniai Ohridban tartott megbeszélésen többek közt szó volt arról is, hogy

amellett, hogy a jövőben nem kéne útlevél, mindössze egy személyigazolvány az országok közötti utazásokhoz, olyan munkavállalási engedélyeket terveznek bevezetni, amelyek mindhárom állam esetén érvényesek lennének.

Míg az áruk szabad mozgását azzal könnyítenék, hogy az áruszállításhoz szükséges dokumentációkat egységesítenék, napirenden van az is, hogy az országok kölcsönösen elismerjék egymás szakmai képesítéseit.

Bár mind Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia szeretne az EU-tagja lenni, utóbbi két ország csatlakozási törekvéseit nemrégiben megvétózták, amin például az észak-macedón vezetők ki is akadtak.

Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia legközelebb decemberben folytatja a tárgyalásokat a „Mini-Schengenről”.

FOTÓ: Pixabay

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek