Huszonkilenc év után végre kiderült, hogy miről szól a Twin Peaks

Szerző: Pintér Bence
2019.11.12. 16:21

Nem vicc, egy négy és fél órás videó meggyőzően elmagyarázza a legendás sorozat legabszurdabb jeleneteit is.

Huszonkilenc év után végre kiderült, hogy miről szól a Twin Peaks

Hogy ki ölte meg Laura Palmert, azt tudjuk – és mint mindjárt kiderül, ez elég nagy baj –, de ezt leszámítva

az 1990-ben bemutatott Twin Peaks című sorozat rengeteg kérdést hagyott megválaszolatlanul,

hiába volt két eredeti évada, készült hozzá előzményfilm és egy harmadik évad, amit pár éve mutattak be. Mi több, a Twin Peaks alapvető vonzereje éppen az, hogy az embernek gyakran fogalma sincs, hogy mi történik a képernyőn, hiszen mindenféle paranormális víziók és álomjelenetek, illetve egyéb furcsaságok jellemzik a történetet, ami alapvetően egy kisvárosi nyomozós kriminek indul.

Ha azt mondjuk, hogy a David Lynch és Mark Frost által létrehozott, a tévétörténelem szempontjából sok tekintetben meghatározó történet megfejtésének több ezren ugrottak már neki, valószínűleg keveset mondunk, hiszen a Twin Peaks számos rejtélye és abszurdnak tűnő jelenete a mai napig magyarázatra vár: mi is pontosan a vörös szoba, mit is akar pontosan Bob, ki az Judy, mi volt ez az egész dolog az utolsó részben, és a többi, tényleg ezer kérdés van.

Különféle részleges megfejtések és magyarázatok voltak eddig is, most azonban kiderült, hogy az összes válasz végig ott volt az orrunk előtt,

csak kellett egy hős, aki összerakja az egészet. Pontosan ezt csinálta a Twin Perfect nevű YouTube-csatorna gazdája, aki egy négy és félórás YouTube-videóban rendkívül meggyőzően érvel elmélete mellett.. A videó választ ad arra, hogy mi volt az eredeti sorozat szándéka, ahogy szól arról is, hogy miért nem adott valódi magyarázatokat az előzményfilm, és a 2017-ben visszatérő harmadik évad.

Az elmélet lényege – és ennél többet nem árulunk el – hogy a Twin Peaks egész története a keletkezéstől a gyártási folyamat háttértörténetén át az aktuális történetig egy olyan összetett metafikció, ami a televíziózás helyzetéről szól 1990-ben és 2017-ben is,

egészen pontosan arról, hogy ha a tévét nézed, elrohad az agyad.

Nem vicc, tényleg ez a lényeg, már ha helyes a Twin Perfect interpretációja. Ami biztos, hogy ebből a meglepő szemszögből vizsgálva a helyére kerülnek a sorozat szimbólumai, furcsa, abszurd párbeszédei és meglepő fordulatai is. Ahogy az is kiderült, hogy a lehető legdurvább dolog, ami Lynch eredeti víziójával történhetett, az az volt, hogy rákényszerítették, hogy felfedje, ki Laura Palmer gyilkosa.

Figyelmeztetés: bár az úr is elmondja a videó elején, fontos tudni, hogy ez a magyarázat valószínűleg tényleg helytálló, tehát aki tovább akar merengeni a Twin Peaks rejtélyein, az ne nézze meg ezt a négy és félórás videót, Mindenki másnak jó szórakozást:

FOTÓ: Colin's Review

 
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek