+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 12. kedd, 16:21
Nem vicc, egy négy és fél órás videó meggyőzően elmagyarázza a legendás sorozat legabszurdabb jeleneteit is.

Hogy ki ölte meg Laura Palmert, azt tudjuk – és mint mindjárt kiderül, ez elég nagy baj –, de ezt leszámítva

 

az 1990-ben bemutatott Twin Peaks című sorozat rengeteg kérdést hagyott megválaszolatlanul,

 

hiába volt két eredeti évada, készült hozzá előzményfilm és egy harmadik évad, amit pár éve mutattak be. Mi több, a Twin Peaks alapvető vonzereje éppen az, hogy az embernek gyakran fogalma sincs, hogy mi történik a képernyőn, hiszen mindenféle paranormális víziók és álomjelenetek, illetve egyéb furcsaságok jellemzik a történetet, ami alapvetően egy kisvárosi nyomozós kriminek indul.

 

Ha azt mondjuk, hogy a David Lynch és Mark Frost által létrehozott, a tévétörténelem szempontjából sok tekintetben meghatározó történet megfejtésének több ezren ugrottak már neki, valószínűleg keveset mondunk, hiszen a Twin Peaks számos rejtélye és abszurdnak tűnő jelenete a mai napig magyarázatra vár: mi is pontosan a vörös szoba, mit is akar pontosan Bob, ki az Judy, mi volt ez az egész dolog az utolsó részben, és a többi, tényleg ezer kérdés van.

 

Különféle részleges megfejtések és magyarázatok voltak eddig is, most azonban kiderült, hogy az összes válasz végig ott volt az orrunk előtt,

 

csak kellett egy hős, aki összerakja az egészet. Pontosan ezt csinálta a Twin Perfect nevű YouTube-csatorna gazdája, aki egy négy és félórás YouTube-videóban rendkívül meggyőzően érvel elmélete mellett.. A videó választ ad arra, hogy mi volt az eredeti sorozat szándéka, ahogy szól arról is, hogy miért nem adott valódi magyarázatokat az előzményfilm, és a 2017-ben visszatérő harmadik évad.

 

Az elmélet lényege – és ennél többet nem árulunk el – hogy a Twin Peaks egész története a keletkezéstől a gyártási folyamat háttértörténetén át az aktuális történetig egy olyan összetett metafikció, ami a televíziózás helyzetéről szól 1990-ben és 2017-ben is,

 

egészen pontosan arról, hogy ha a tévét nézed, elrohad az agyad.

 

Nem vicc, tényleg ez a lényeg, már ha helyes a Twin Perfect interpretációja. Ami biztos, hogy ebből a meglepő szemszögből vizsgálva a helyére kerülnek a sorozat szimbólumai, furcsa, abszurd párbeszédei és meglepő fordulatai is. Ahogy az is kiderült, hogy a lehető legdurvább dolog, ami Lynch eredeti víziójával történhetett, az az volt, hogy rákényszerítették, hogy felfedje, ki Laura Palmer gyilkosa.

 

Figyelmeztetés: bár az úr is elmondja a videó elején, fontos tudni, hogy ez a magyarázat valószínűleg tényleg helytálló, tehát aki tovább akar merengeni a Twin Peaks rejtélyein, az ne nézze meg ezt a négy és félórás videót, Mindenki másnak jó szórakozást:

 

 

FOTÓ: Colin's Review

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

Rod Stewart nagyon örül Boris Johnson győzelmének, a korábban őt istenként tisztelő Celtic drukkereinek egy része viszont jelezte, hogy a továbbiakban nem szívesen látott vendég náluk.

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás