+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. november 12. kedd, 16:21
Nem vicc, egy négy és fél órás videó meggyőzően elmagyarázza a legendás sorozat legabszurdabb jeleneteit is.

Hogy ki ölte meg Laura Palmert, azt tudjuk – és mint mindjárt kiderül, ez elég nagy baj –, de ezt leszámítva

 

az 1990-ben bemutatott Twin Peaks című sorozat rengeteg kérdést hagyott megválaszolatlanul,

 

hiába volt két eredeti évada, készült hozzá előzményfilm és egy harmadik évad, amit pár éve mutattak be. Mi több, a Twin Peaks alapvető vonzereje éppen az, hogy az embernek gyakran fogalma sincs, hogy mi történik a képernyőn, hiszen mindenféle paranormális víziók és álomjelenetek, illetve egyéb furcsaságok jellemzik a történetet, ami alapvetően egy kisvárosi nyomozós kriminek indul.

 

Ha azt mondjuk, hogy a David Lynch és Mark Frost által létrehozott, a tévétörténelem szempontjából sok tekintetben meghatározó történet megfejtésének több ezren ugrottak már neki, valószínűleg keveset mondunk, hiszen a Twin Peaks számos rejtélye és abszurdnak tűnő jelenete a mai napig magyarázatra vár: mi is pontosan a vörös szoba, mit is akar pontosan Bob, ki az Judy, mi volt ez az egész dolog az utolsó részben, és a többi, tényleg ezer kérdés van.

 

Különféle részleges megfejtések és magyarázatok voltak eddig is, most azonban kiderült, hogy az összes válasz végig ott volt az orrunk előtt,

 

csak kellett egy hős, aki összerakja az egészet. Pontosan ezt csinálta a Twin Perfect nevű YouTube-csatorna gazdája, aki egy négy és félórás YouTube-videóban rendkívül meggyőzően érvel elmélete mellett.. A videó választ ad arra, hogy mi volt az eredeti sorozat szándéka, ahogy szól arról is, hogy miért nem adott valódi magyarázatokat az előzményfilm, és a 2017-ben visszatérő harmadik évad.

 

Az elmélet lényege – és ennél többet nem árulunk el – hogy a Twin Peaks egész története a keletkezéstől a gyártási folyamat háttértörténetén át az aktuális történetig egy olyan összetett metafikció, ami a televíziózás helyzetéről szól 1990-ben és 2017-ben is,

 

egészen pontosan arról, hogy ha a tévét nézed, elrohad az agyad.

 

Nem vicc, tényleg ez a lényeg, már ha helyes a Twin Perfect interpretációja. Ami biztos, hogy ebből a meglepő szemszögből vizsgálva a helyére kerülnek a sorozat szimbólumai, furcsa, abszurd párbeszédei és meglepő fordulatai is. Ahogy az is kiderült, hogy a lehető legdurvább dolog, ami Lynch eredeti víziójával történhetett, az az volt, hogy rákényszerítették, hogy felfedje, ki Laura Palmer gyilkosa.

 

Figyelmeztetés: bár az úr is elmondja a videó elején, fontos tudni, hogy ez a magyarázat valószínűleg tényleg helytálló, tehát aki tovább akar merengeni a Twin Peaks rejtélyein, az ne nézze meg ezt a négy és félórás videót, Mindenki másnak jó szórakozást:

 

 

FOTÓ: Colin's Review

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A választást szerdán egy csomó helyen meg kellett ismételni Szerbiában, így a monarchisták éppen megugorhatták a 3 százalékos küszöböt.

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból.

Sokan használják már jegyvásárlásra a MÁV-appot, de eddig volt egy nagy hátránya: csak belföldön lehetett vele vonatjegyet váltani.

Arra mondták ezt az oroszok, hogy az USA szeretné meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyvereladási embargót az ENSZ-ben, ami október közepén járna le.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás