Nem kér többet a világ egyik legnagyobb multijának versenyéből a Skót Nemzeti Galéria

Szerző: Petróczi Rafael
2019.11.11. 19:06

A galéria arra hivatkozva nem ad többé teret a BP olaj- és gázipari óriás művészeti versenyének, hogy mindent szeretnének megtenni klímavészhelyzet kezelése érdekében.

Nem kér többet a világ egyik legnagyobb multijának versenyéből a Skót Nemzeti Galéria

A BP (korábbi nevén a British Petroleum) egyike annak a „Big Oil” néven ismert elitklubnak, amellyel a világ legnagyobb, legbefolyásosabb kőolajipari és gázóriásait szokás illetni. A tavaly már világszerte 78 országban terjeszkedő multi fő tevékenysége mellett komoly társadalmi felelősségvállalási, úgynevezett CSR-tevékenységet is folytat: ennek részeként támogatják a művészvilágot is.

Mondjuk az évente megrendezésre kerülő BP Portrait Award keretében, ahol a világ festői mutathatják be munkáikat, és versenyezhetnek egymással. A legjobb portré készítője 35 ezer angol font, átszámolva 13 millió 675 ezer forintos jutalomban részesül, és munkáját az idén házigazda Skóciában, Edinburgh városában mutathatja be. Azonban – mint azt a galéria hétfőn bejelentette – a december 7-én kezdődő kiállítás lesz az utolsó alkalom, hogy a BP versenyének mostani formájában a Skót Nemzeti Galéria ad helyet. Mint az a döntést indokló közleményben áll:

a Skót Nemzeti Galéria felismerte felelősségét, hogy mindent megtegyen a klímavészhelyzet megoldása érdekében, és a BP-vel való társulás ennek a versenynek a keretében sok ember számára ezzel a céllal ellentétes.

A BP válaszközleményében csalódottságának adott hangot: mint írták, támogatásuk az elmúlt ötven év alatt milliók számára tette elérhetővé a világszínvonalú művészeti rendezvényeket az Egyesült Királyságon innen és túl. Hozzátették, a BP is elismeri, hogy a világ fenntarthatatlan úton halad, és az elkövetkező évtizedekben rohamosan kell haladni a zéró kibocsátás felé. Az ezt övező viták a BP szerint abban állnak, hogy miként lehet ezt úgy megvalósítani, hogy az emberiség egyre növekvő energiaigényét is kielégítsék.

„Ironikus módon pont az egyre élesedő viták, valamint az arra irányuló kísérletek, hogy a valódi haladás iránt elkötelezett vállalatokat kizárják, amire nincs szükség.

Ebben a globális kihívásban mindenkinek – vállalatoknak, kormányoknak és magánszemélyeknek – közösen kell dolgoznia, hogy elérjük az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőt” – zárta közleményét a BP.

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Wikipedia

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek