+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. november 11. hétfő, 16:49
Hogy sikerült ilyen fölényes győzelmet aratnia az ellenzéki jelöltnek? Mit szól hozzá, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője, Pócs János a padlóra került, és mikor hívja őt fel? Na és választana-e kormánypárti alpolgármestert maga mellé? Budai Lóránt, Jászberény nagy aránnyal megválasztott új polgármestere válaszolt az Azonnalinak!

„Még nem kaptam gratulációt arról az oldalról” – erről beszélt az Azonnali kérdésére Budai Lóránt, Jászberény másodszorra is megválasztott összellenzéki polgármestere hétfő délután azzal kapcsolatban, gratulált-e neki ellenfele, a fideszes Szabó Tamás, vagy a térség kormánypárti képviselője, Pócs János. Budai hozzátette: nincs ezzel semmi gond.

 

Mint az Azonnali megírta, októberben nagyon szűk eredménnyel, mindössze tizennégy szavazattal nyert Budai az addigi kormánypárti Szabó Tamás előtt, aki már kilenc éve vezette a várost. A Fidesz megtámadta az eredményt, méghozzá sikerrel, így ismételni kellett a polgármesterválasztást. Ám nagy meglepetésre a múlt vasárnapi fordulón nemcsak nyert Budai, de immár hatalmas fölénnyel: Budai közel 63 százalékot kapott, míg Szabó alig több mint 34,5-öt. 

 

Hogy mennyire lepte meg, hogy ennyire nagyot nyert, Budai arra úgy válaszolt:

 

számítottak nagyobb arányú győzelemre, mert érezhető volt ilyen a hangulat a városban, viszont ez a hatalmas különbség azért meglepte.

 

„Nyilván egy óriási öröm, de óriási felelősség is” – mondja. Hogy miért tudtak ekkora arányban nyerni, arra úgy válaszolt: ők azt tették, mint addig is, pozitív és programalapú kampányt folytattak, ellenben a másik oldal elkezdte a lejáratást, mocskolódást, „amivel maguk ellen fordították és hergelték az embereket”. „Nem egy szerencsés útját választották a politizálásnak itt Jászberényben, nem erre vágynak az emberek”.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Pócs János azt nyilatkozta hétfőn az ATV-nek, meglepte az eredmény, „talán az sem túlzás, hogy padlóra kerültem”, úgy reagált Budai: szomorú, hogy Pócs a padlón érzi magát, ő fel fogja keresni a képviselőt, támogatásáról biztosítja, és kéri az ő együttműködését is, hiszen Jászberénynek ez az érdeke.

 

Hogy erre mikor kerül sor, arra Budai azt mondta: nem ígéri, hogy hétfőn megtörténik, hiszen még sok elintéznivalója van, de kedden legkésőbb felhívja Pócsot és kér tőle időpontot: „remélem, hogy fogadni fog”. 

 

Hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy legyen fideszes alpolgármestere, arra Budai azt mondta: konkrét lépésekben még nem gondolkozott, az biztos, hogy nyitott minden kompromisszumra Jászberényért. Szerinte aki tenni akar a városért, annak helye van az együttműködésben, ennek pedig részesei kell, hogy legyenek a fideszes politikusok, hiszen nekik sem lehet más érdekük, mint Jászberény fejlődése.

 

Az Azonnali kérdezte a polgármestert az Electrolux távozásáról is a városból, amely miatt nyolcszázan maradhatnak munka nélkül. A megismételt választás előtt ugyanis Szijjártó Péter külügyminiszter azt ígérte, a kormány segít befektetőket hozni a városba, erre kidolgoztak egy akciótervet, de nagyon nehezen tudja elképzelni ennek végrehajtását, ha ezt nem Szabó Tamással lehet megtenni.

 

Budai szerint kár, hogy egy ilyen akcióterv kidolgozása csak az október 13-ai, elvesztett választás után jutott eszükbe.

 

„Bízom benne, hogy ez csak egy a választási kampánynak szóló üzenet volt, és be fogja látni miniszter úr, hogy Jászberény érdekében nem szabad, hogy politikai oldalakban gondolkozzunk. Hiszem, hogy közösen tudunk tenni a városért még akkor is, ha a kampányban másfajta kommunikáció volt a kormány részéről” – mondta. Szerinte ugyanis egyetlen felelős vezető sem teheti meg, hogy nem nyújt segítő kezet csak azért, mert más a párttagsági könyvük borítója.

 

Az Azonnali kereste Szabó Tamást is, hogy kommentálja az eredményt,

 

ám ő érdeklődésünket megköszönve annyit mondott: közleményt fognak kiadni hamarosan.

 

így azt sem árulta el, beül-e a jászberényi képviselő-testületbe, miután bár a polgármesterválasztást elvesztette, de kompenzációs listáról bejutott.

 

Arról, hogy milyen volt a hangulat Jászberényben a vasárnapi megismételt választás előtt, az Azonnali is forgatott videót, nézzétek meg:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Utazás, kiállítás, zene, egy ritka jó hely Zuglóban, életvezetési tanácsok és pár őszinte tipp a konyhába: itt az Azonnali első őszi mindenajánlója!

Ez a cikk nem Erdélyről, nem a magyarokról, nem az RMDSZ-ről és nem a romániai magyarok autonómiatörekvéseiről fog szólni. Ez a cikk a román pártok történetét járja körbe.

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás