+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. november 11. hétfő, 16:49
Hogy sikerült ilyen fölényes győzelmet aratnia az ellenzéki jelöltnek? Mit szól hozzá, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője, Pócs János a padlóra került, és mikor hívja őt fel? Na és választana-e kormánypárti alpolgármestert maga mellé? Budai Lóránt, Jászberény nagy aránnyal megválasztott új polgármestere válaszolt az Azonnalinak!

„Még nem kaptam gratulációt arról az oldalról” – erről beszélt az Azonnali kérdésére Budai Lóránt, Jászberény másodszorra is megválasztott összellenzéki polgármestere hétfő délután azzal kapcsolatban, gratulált-e neki ellenfele, a fideszes Szabó Tamás, vagy a térség kormánypárti képviselője, Pócs János. Budai hozzátette: nincs ezzel semmi gond.

 

Mint az Azonnali megírta, októberben nagyon szűk eredménnyel, mindössze tizennégy szavazattal nyert Budai az addigi kormánypárti Szabó Tamás előtt, aki már kilenc éve vezette a várost. A Fidesz megtámadta az eredményt, méghozzá sikerrel, így ismételni kellett a polgármesterválasztást. Ám nagy meglepetésre a múlt vasárnapi fordulón nemcsak nyert Budai, de immár hatalmas fölénnyel: Budai közel 63 százalékot kapott, míg Szabó alig több mint 34,5-öt. 

 

Hogy mennyire lepte meg, hogy ennyire nagyot nyert, Budai arra úgy válaszolt:

 

számítottak nagyobb arányú győzelemre, mert érezhető volt ilyen a hangulat a városban, viszont ez a hatalmas különbség azért meglepte.

 

„Nyilván egy óriási öröm, de óriási felelősség is” – mondja. Hogy miért tudtak ekkora arányban nyerni, arra úgy válaszolt: ők azt tették, mint addig is, pozitív és programalapú kampányt folytattak, ellenben a másik oldal elkezdte a lejáratást, mocskolódást, „amivel maguk ellen fordították és hergelték az embereket”. „Nem egy szerencsés útját választották a politizálásnak itt Jászberényben, nem erre vágynak az emberek”.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Pócs János azt nyilatkozta hétfőn az ATV-nek, meglepte az eredmény, „talán az sem túlzás, hogy padlóra kerültem”, úgy reagált Budai: szomorú, hogy Pócs a padlón érzi magát, ő fel fogja keresni a képviselőt, támogatásáról biztosítja, és kéri az ő együttműködését is, hiszen Jászberénynek ez az érdeke.

 

Hogy erre mikor kerül sor, arra Budai azt mondta: nem ígéri, hogy hétfőn megtörténik, hiszen még sok elintéznivalója van, de kedden legkésőbb felhívja Pócsot és kér tőle időpontot: „remélem, hogy fogadni fog”. 

 

Hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy legyen fideszes alpolgármestere, arra Budai azt mondta: konkrét lépésekben még nem gondolkozott, az biztos, hogy nyitott minden kompromisszumra Jászberényért. Szerinte aki tenni akar a városért, annak helye van az együttműködésben, ennek pedig részesei kell, hogy legyenek a fideszes politikusok, hiszen nekik sem lehet más érdekük, mint Jászberény fejlődése.

 

Az Azonnali kérdezte a polgármestert az Electrolux távozásáról is a városból, amely miatt nyolcszázan maradhatnak munka nélkül. A megismételt választás előtt ugyanis Szijjártó Péter külügyminiszter azt ígérte, a kormány segít befektetőket hozni a városba, erre kidolgoztak egy akciótervet, de nagyon nehezen tudja elképzelni ennek végrehajtását, ha ezt nem Szabó Tamással lehet megtenni.

 

Budai szerint kár, hogy egy ilyen akcióterv kidolgozása csak az október 13-ai, elvesztett választás után jutott eszükbe.

 

„Bízom benne, hogy ez csak egy a választási kampánynak szóló üzenet volt, és be fogja látni miniszter úr, hogy Jászberény érdekében nem szabad, hogy politikai oldalakban gondolkozzunk. Hiszem, hogy közösen tudunk tenni a városért még akkor is, ha a kampányban másfajta kommunikáció volt a kormány részéről” – mondta. Szerinte ugyanis egyetlen felelős vezető sem teheti meg, hogy nem nyújt segítő kezet csak azért, mert más a párttagsági könyvük borítója.

 

Az Azonnali kereste Szabó Tamást is, hogy kommentálja az eredményt,

 

ám ő érdeklődésünket megköszönve annyit mondott: közleményt fognak kiadni hamarosan.

 

így azt sem árulta el, beül-e a jászberényi képviselő-testületbe, miután bár a polgármesterválasztást elvesztette, de kompenzációs listáról bejutott.

 

Arról, hogy milyen volt a hangulat Jászberényben a vasárnapi megismételt választás előtt, az Azonnali is forgatott videót, nézzétek meg:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Várj ki, amíg meg nem találod az igazit: ezzel kampányol hamarosan a brazil kormány, a cél a nem kívánt tiniterhességek számának csökkentése.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás