+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 11. hétfő, 11:08
A fejlesztési államtitkár a köztévében mondhatta el, hogy a pénteken átadásra kerülő új aréna közepes árszínvonalú, és Magyarország meg sem érezte.

A köztévé Góóól 2 névre hallgató műsorának vendége tegnap nem a magyar futball szokásos nagyjai közül lett tegnap kiválasztva, hanem egy igazán különleges figura került elő: maga Fürjes Balázs, a Aréna építését is felügyelő, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki a Puskás Ferenc Aréna pénteki átadásával kapcsolatban tette kicsit rendbe a tévhiteket.

 

Például azt, hogy olyan drága lenne: Fürjes álltása szerint az erre költött 150 milliárd forint egy közepes és átlagos árszínvonalú arénát takar, úgyhogy sikerült a célkitűzés, hiszen nem akartak túl drágát, az a szint ugyanis felesleges lett volna, és Magyarország nem is engedhette volna meg magának.

 

 Sőt, kicsit a fanyalgóknak is kiszólt! „Végül összességében 150 milliárdból készült el az Aréna három év alatt,

 

ez a magyar költségvetésnek kevesebb, mint fél ezreléknyi kiadása volt, az ország pedig természetesen sokkal jobb állapotban van ahhoz, hogy ez megártson neki.

 

Emiatt sehonnan nem kellett elvonni semmit, a magyar gazdaság és annak növekedése kitermelte ezt az összeget is.”

 

A kormánybiztos bedobta a szokásos “nem csak focira való” szöveget is, de szerinte még idő kell majd hozzá, hogy a nagy koncertszervezők felfedezzék maguknak az Arénát, illetve belengedett egy szép napon megrendezett NFL-mérkőzést is a sok konferencia és koncert mellett. Egészen addig ment, hogy futballból lesz ott a legkevesebb szinte, hiszen évi 6-8-10 meccs lesz ott, ezzel együtt bíznak a minimum nullszaldós, de inkább nyereséges üzemeltetésben.

 

A kormánybiztos lelkesítő szavai mellett pár dolog azért kimarad.

 

+ 2017 márciusában még 100 milliárd forintról volt szó, ez két év alatt nőtt meg úgy másfélszeresére, hogy az eredeti multifunkciós stadionnak csak egy lecsupaszított változata készült el.

 

+ Érdemes kiemelni, hogy ez a 150 milliárd is úgy lett 150 milliárd, hogy pár tételt nem a stadion árához csapnak hozzá: van itt alapítvány által intézett Puskás-kiálltás 3,9 milliárdért, vagy „a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges egyes kiegészítő építési, szerelési és létesítési munkák megvalósítása” 7,8 milliárdért.

 

+ A 150 milliárd forint nem teljesen átlagos: bár Bukarestnek valamivel kisebb, 55 ezres nemzeti arénája van, ez speciel kijött 70 milliárd forintból, de a legtöbbet a 444 cikkében előtúrt Indianapolis Colts-pálya ára mondja el a dolgokról: az a 67 ezres stadion úgy lett kicsit drágább, mint az új Puskás, hogy 25 lift, 2 mozgójárda, a 2 óriáskivetítő és a teljes stadionon végighúzódó 360 fokos szalagkijelző is van benne.

 

A stadionavató mérkőzést Uruguay ellen tartják pénteken 19:00-ás kezdéssel, a meccsre – bár kicsit fura körülmények közöttm de – minden jegy elkelt, ezért évtizedek óta ez lesz a legnagyobb nézőszámmal büszkélkedő futballmeccs Magyarországon.

 

FOTÓ: MLSZ / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás