Klaus Johannis nyerte a román elnökválasztás első fordulóját, Kelemen Hunor javított

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.10. 20:15

A várakozásoknak megfelelően alakult az első forduló, Johannis nem tudta megszerezni a szavazatok felét, ezért két hét múlva jön a második szavazás.

Klaus Johannis nyerte a román elnökválasztás első fordulóját, Kelemen Hunor javított

 

Ahogy az várható volt, az eddigi államfő, Klaus Johannis nyerte a romániai elnökválasztás első fordulóját, és ahogy az szintén várható volt, két hét múlva második kört is kell tartani.

Johannis az első exit poll (CURS-Avangarde) szerint 39 százalékot kapott,

a szociáldemokrata Viorica Dăncilă 22,5 százalékot, a harmadik helyre pedig az USR-Plus-os Dan Barna futott be 16,4 százalékkal, a Pro Romania-ALDE-jelölt Mircea Diaconu 7,9 százalékot, Theodor Paleologu (Népi Mozgalom) pedig 6,1-et hozott össze.

„Kedves románok, győztünk! Sikerült legyőznünk a PSD-t,  úgy mint még soha az elmúlt harminc évben! (...) Kedveseim, a PSD elleni háborúnak ám meg nincs ezzel vége. Egy harc meg hátravan, mégpedig két hét múlva” – mondta győzelmi beszédén Johannis, Viorica Dăncilă pedig csak annyit mondott, köszöni a románoknak a szavazatokat, és folytatja a küzdelmet.

Johannis 2014 óta elnök, és bár a román elnök jogkörei korlátozottak az elnöki rendszerekhez képest, ő képviseli a miniszterelnökökkel szemben a stabilitást: sokatmondó adat, hogy elnöksége alatt Ludovic Orban a hatodik miniszterelnök.

Az elnökválasztást egy hónappal a szociáldemokrata kormány bukása, és hat nappal a Johannis volt pártjához tartozó Orban miniszterelnök kormányának beiktatása után tartották.

Magyar szempontból érdekes még az RMDSZ színeiben induló Kelemen Hunor szereplése, ő 3,9 százalékot ért el, ami valamivel jobb eredmény tőle, mint a 2014-es, akkor csak 3,47 százalékot kapott.

Az IRES Exit Pollja gyakorlatialg ugyanazt mérte, egy eltéréssel: szerintük Kelemen 4,6 százalékot kapott.

„Ez egy jó eredmény. 390-400 ezer szavazat körül lesz a szavazatszámunk számításaink szerint. Engedjék meg, hogy megköszönjem azoknak, akik rám szavaztak, a magyar közösségnek, ami támogatott, és amelyik bízott abban, hogy a szövetség képes képviselni a romániai magyarokat” – mondta Kelemen, hangsúlyozva, hogy ő büszke erre az eredményre.

A szavazókedv valamivel rosszabb volt, mint 2014-ben: mindössze a választásra jogosultak 47,66 százaléka ment el az urnákhoz. Egyetlen megyében, Kolozsban mentek el többen szavazni, ott 59,2 százalék szavazott, ami több, mint három százalékkal jobb, mint a 2014-es adat. A magyarlakta vidékek kullognak a lista végén, Maros megyében a választók 40,26 százaléka vett részt, míg Szatmár megyében 37,68 százalék, Hargita megyében a jogosultak 42,32 százaléka ment el szavazni a Transindex szerint.

A második fordulót november 24-én tartják, azt már csak Johannis és Dăncilă közül lehet választani.

Kiemelendő, hogy ezek még csak exit pollok, és nem tartalmazzák a román diaszpóra szavazatait, ami még 650 ezer lesz nagyjából. Az ő voksaik valószínűleg első sorban Dan Barnára, másodsorban Johannisra megy az előrejelzések szerint. Ez a végeredményen már aligha változtat.

A cikkünk folyamatosan frissül.

FOTÓ: Klaus Johannis / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek