+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 10. vasárnap, 08:40
Franciaország elnöke azt mondta, a balkáni ország egy időzített bomba, hiszen rengeteg dzsihadista érkezik oda vissza, közvetlenül az EU szomszédságába.

Óriásit megy Emmanuel Macron Economistban megjelent interjúja: az egy dolog, hogy a NATO-t tulajdonképpen leagyhalottazta benne, de egy másik, elsőre valamivel kisebb súlyú kijelentéséből utólag kerekedett ki óriási felháborodás: Franciaország elnöke azt magyarázta az interjúban, miért blokkolta Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási kísérletét az Európai Unióhoz, de helyette Bosznia-Hercegovinát háborította fel – írja a Politico.

 

„Ha erről a régióról beszélünk, igazából nem is Észak-Macedónia és Albánia a legfontosabb kérdések, hanem Bosznia-Hercegovina. Egy időzített bomba, ami Horvátország szomszédságában ketyeg, és és ami épp a visszatérő dzsihadistákkal kell, hogy szembenézzen” 
 

– mondta Macron.

 

Az ország elnöke Željko Komšić már pénteken bekérette Szarajevóban a francia nagykövetet, hogy magyarázza már meg Macron kijelentését, a Radio Sarajevo egyszerűen csak felhívást intézett Macronhoz, hogy szégyellje el magát, Strasbourgban pedig fiatal boszniaiak a Demokrácia Világfóruma elé vonultak, ahol felirattal üzenték a francia elnöknek, hogy szívesen látják Szarajevóban, ugyanis ők nem egy időzített bomba.

 

Muhamed Jusić, Bosznia muszlim közösségének a szóvivője közleményben oktatta ki Macront arról, hogy talán nem az ő országukat kéne a dzsihadistákkal azonosítani, miközben Franciaországban sokkal komolyabb problémák vannak ebből.

 

Macron egyelőre nem kért elnézést, viszont érdemes hozzá tenni, hogy az EU-hoz csatlakozni vágyó Bosznia-Hercegvina ha nem is időzített bomba, tényleg komoly feszültségek vannak az országban: az ország muszlim lakosságával speciel jóval kevesebb, mint hogy továbbra is két külön országról van szó, a bosnyákok ugyanis teljesen elkülönülnek a boszniai szerbektől, gyakorlatilag két főváros is van (Szarajevó és Banja Luka), és főleg a szerb oldalon a mai napig teljesen általános azoknak a szerb háborús bűnösöknek az éltetése, akikhez többek közt az 1995-ös srebenicai mészárlás is köthető. 

 

FOTÓ: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az biztos, hogy 2020-ban soha nem látott számú embernek kerül be a mindennapi életébe az online piálás a haverokkal. De igazából van ennek bármi értelme? Leteszteltük!

Ugyanazzal a kanállal áldoztattak végig híveket, miközben a koronavírus a nyállal terjed leginkább. Megkérdeztük, hogy csinálják ezt a magyarországi ortodoxok.

A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a kényszerűségből nem versenyző csapatok segíthetnek be.

Vlagyimir Putyin szóvivője maga erősítette meg, hogy az elnöki hivatalból is pozitív lett egy ember tesztje. A sajtó tud.

Az érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, akkor is, ha nem mutatják koronavírus gyanúját.

A britek heteken belül házilag is tesztelhetik, megfertőződtek-e a koronavírussal. Elérhető lesz-e ilyen teszt Magyarországon is? Egyáltalán van értelme?

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Március 28-án fél 9-től kapcsolj le mindent otthon: környezetvédelemnek és digitális detoxnak is jó.

Bulizz virtuálisan fél Béccsel március 28-án éjszaka, ingyen!

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás