+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 10. vasárnap, 08:40
Franciaország elnöke azt mondta, a balkáni ország egy időzített bomba, hiszen rengeteg dzsihadista érkezik oda vissza, közvetlenül az EU szomszédságába.

Óriásit megy Emmanuel Macron Economistban megjelent interjúja: az egy dolog, hogy a NATO-t tulajdonképpen leagyhalottazta benne, de egy másik, elsőre valamivel kisebb súlyú kijelentéséből utólag kerekedett ki óriási felháborodás: Franciaország elnöke azt magyarázta az interjúban, miért blokkolta Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási kísérletét az Európai Unióhoz, de helyette Bosznia-Hercegovinát háborította fel – írja a Politico.

 

„Ha erről a régióról beszélünk, igazából nem is Észak-Macedónia és Albánia a legfontosabb kérdések, hanem Bosznia-Hercegovina. Egy időzített bomba, ami Horvátország szomszédságában ketyeg, és és ami épp a visszatérő dzsihadistákkal kell, hogy szembenézzen” 
 

– mondta Macron.

 

Az ország elnöke Željko Komšić már pénteken bekérette Szarajevóban a francia nagykövetet, hogy magyarázza már meg Macron kijelentését, a Radio Sarajevo egyszerűen csak felhívást intézett Macronhoz, hogy szégyellje el magát, Strasbourgban pedig fiatal boszniaiak a Demokrácia Világfóruma elé vonultak, ahol felirattal üzenték a francia elnöknek, hogy szívesen látják Szarajevóban, ugyanis ők nem egy időzített bomba.

 

Muhamed Jusić, Bosznia muszlim közösségének a szóvivője közleményben oktatta ki Macront arról, hogy talán nem az ő országukat kéne a dzsihadistákkal azonosítani, miközben Franciaországban sokkal komolyabb problémák vannak ebből.

 

Macron egyelőre nem kért elnézést, viszont érdemes hozzá tenni, hogy az EU-hoz csatlakozni vágyó Bosznia-Hercegvina ha nem is időzített bomba, tényleg komoly feszültségek vannak az országban: az ország muszlim lakosságával speciel jóval kevesebb, mint hogy továbbra is két külön országról van szó, a bosnyákok ugyanis teljesen elkülönülnek a boszniai szerbektől, gyakorlatilag két főváros is van (Szarajevó és Banja Luka), és főleg a szerb oldalon a mai napig teljesen általános azoknak a szerb háborús bűnösöknek az éltetése, akikhez többek közt az 1995-ös srebenicai mészárlás is köthető. 

 

FOTÓ: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

„Malájzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás