Továbbra is bejutási küszöb alatt vannak a felvidéki magyar pártok

Szerző: Pintér Bence
2019.11.09. 09:07

A legfrissebb közvéleménykutatás szerint a Smer nyerné a szlovák parlamenti választást, a szélsőjobb a második, az összefogást elvető magyar pártok nem jutnának be.

Továbbra is bejutási küszöb alatt vannak a felvidéki magyar pártok

Nem sikerült a magyar pártoknak megállapodnia a közös indulásról Szlovákiában,

pedig egy új felmérés szerint továbbra is úgy néz ki, hogy külön-külön az MKP és a Híd-Most is kiesik a szlovák parlamentből,

mivel jelenleg a küszöb alá mérik őket – írja az Új Szó. Az – egyesek szerint furcsa – felmérés szerint az MKP vezet a két párt közül 2,6 százalékkal, míg a Hídra 2,2 százalék szavazna. Az előző választáson a Híd 6,5, az MKP 4 százalékot kapott, utóbbi tehát akkor sem jutott be a parlamentbe, a Híd viszont nem csak bejutott, de tagja is lett a kormánykoalíciónak.

Az eredmény nem csak azért érdekes, mert rekordalacsony támogatottságot mér a két nagyobb magyar pártnak, hanem azért is, mert

az MKP-t hozza be első helyre a két párt közül, amire évek óta nem volt példa, 2010-ben volt utoljára mindkét pártnak 5,1 a támogatottsága.

A szlovákiai magyar pártok – a két nagyobb párton kívül még a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, az Összefogás és a Magyar Fórum – tárgyalása az összefogásról nyáron egyszer már megfeneklett, ősszel pedig egy ponton úgy nézett ki, hogy létrejön a megállapodás, de aztán ez mégsem történt meg. Jelenleg úgy néz ki, hogy a két nagyobb és a három kisebb párt két külön csoportosulásban indulna.

A piacon újnak számító Actly nevű cég felmérésében egyébként a kormányzó Smer vezet 22,8 százalékkal, a második helyen Marian Kotleba szélsőjobboldali pártja, az ĽSNS áll 12,9%-kal, a harmadikon pedig a Progresszív Szlovákia (PS) – Együtt (Progresívne Slovensko – Spolu) pártkoalíció áll 11,8 százalékkal.

A parlamentbe még öt párt és mozgalom jutna be: Az Emberekért (Za ľudí), a KDH (mindkettő 8,6%-kal), az SNS 7,4%-kal, a Család Vagyunk (Sme rodina) 6,9%-kal és az OĽaNO 6,5%-kal. 11,8%-kal. A 2016-os választáson második helyet elérő konzervatív-liberális SaS-t is éppen küszöb alá mérték.

Szlovákiában egyébként törvényt hoztak, hogy ötven nappal a választás előtt már ne leheseen majd közvélemény-kutatásokat közölni, de az államfő megvétózta a döntést.

FRISSÍTÉS (19:51): Időközben kijöttek a bejáratottabb cég, a Focus számai: náluk nem a szélsójobb a második, és a magyar pártok is jobban állnak, bár még mindig küszöb alatt, valamint az MKP sem előzi meg a Hídat.

MONTÁZS: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek