+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 10. vasárnap, 08:04
Véget ért a Fülledt utcák is, a HBO egyik legszókimondóbb sorozata, ami túlzott drámák és feltűnösködés nélkül mutat be egy mára letűnt kort, és állít emléket New York vadromantikájának.

Sok mindentől lehet jó egy sorozat vagy film: a király alapötlettől kezdve a fordulatos akciókon át a látványvilágig minden le tud nyűgözni, de talán annyira furán még semminek nem sikerült, mint a héten véget ért Fülledt utcáknak. A három évadból és 25 részből álló sorozatnak ugyanis kifejezetten az előnyére vált, hogy tulajdonképpen nem történik benne semmi.

 

Persze vannak változó viszonyok, párbeszédek, halálesetek, de a Dróttal már történelmet csinált George Pelecanos-David Simon alkotása még a kultsorozathoz képest sem tartalmaz izgalmakat, hiszen bár elvileg a keleti-parti prostitúcióról és az abból kinőtt pornóiparról szól, valójában ez egy óda New York régi arcához. Ahhoz a városhoz, ami még kemény hely volt, ahol a Times Square környéke még nem az óriási reklámok miatt volt számon tartva, hanem a rettentő közbiztonság miatt, de ahonnan mégis ki tudott nőni egy különleges, a korát megelőzően szabadelvű közeg.

 

Nyilván azért, mert ahol leginkább kurvák, drogosok és egyéb ügyeskedők laknak, ott elég nehéz erkölcsösséget számonkérni a másikon.

 

A Fülledt utcák három évadban mutatta be New York változásait olyan stílusérzékkel, amivel az első rész közepétől érzi a néző, hogy bele akar merülni ebbe a sorozatba még akkor is, ha nincsenek nagy cliffhangerek a részek végén. Az HBO-n futó sorozat egyszerűen csak mesél, felesleges drámázás nélkül: itt a halálesetek épp úgy csak részei a világ körforgásának, mint egy szakítás. Egyikben sem ítélkezik, csak úgy megtörténnek, mert az ilyen dolgok meg szoktak történni. Közben rajzolódik ki egy a klasszikus öltönyös stricik uralta világ, akik a pornóipar megjelenésével szép lassan kiszorulnak, hogy aztán a záró évadra teljesen el is tűnjenek a képből.

 

 

Az október végén lezárt sorozat búcsúévada tényleg a lezárásról szól: már az elejétől érezni, hogy szép lassan minden szálat el akarnak varrni. Ameddig a második évad épp arról a csúcsról szólt, amikor egy átlagos prostituáltból gazdag kokainista lehet attól, hogy kamerák előtt szexel emberekkel, egyre erősebben építi fel magát a helyi meleg közösség, miközben az illegálisan működő klubok a legnagyobb békében üzemelnek hajnalig, addig a zárás ennek a vad, de rettentő érdekes világnak az eltűnését dokumentálja.

 

A 80-as évek New Yorkjában már megjelenik az AIDS, ami megtizedeli a korábban csak felhőtlen dugásra gondoló társaságot, az emiatt kimondott egészségügyi vészhelyzet pedig pont kapóra jön a város vezetésének arra, hogy bezárassák a bordélyházakat,

 

a megtisztult helyekre pedig gazdag befektetőket hívnak, és szép felhőkarcolókat építenek.

 

Ahogy a város addigi arcának eltűnését, úgy a szereplők személyes történetét is kiváló érzékkel vezetik végig: a talán leginkább főszereplőnek mondható Vincent és Abby kapcsolatának kérdését pont olyan magabiztossággal vezetik le, mint az utolsó még erkölcsökkel és vér nélkül dolgozó maffiózó, Rudy sorsát. Candy figurája is választ kap arra a kérdésre, hogy lehet-e tényleg valami művészetféleséget csinálni a pornóból kiindulva, és persze Lori is rájön, merre vezet az út, ha már nem a csúcson lévő pornósztár vagy, csak egy lány, akinek évek óta nem volt egy józan pillanata. 

 

 

A másfél órás befejező rész pontosan olyan, amilyennek egy jól megtervezett zárásnak kell lennie: nem egy jó történetet búcsúztatunk, hanem szinte jó ismerősöket, akik közül még a legkevesebb szerepet kapottaknak is sikerült annyira jól bemutatni a motivációit és jellemvilágát, hogy érdekel, mi lett velük.

 

Nem is sorozatkritika ez az írás, inkább kérés: ülj le és nézd meg a Fülledt utcákat, mert nem csak a szuperhős-univerzum előtti mozgóképgyártás szépségei köszönnek belőle vissza, de történelemleckeként is használható azoknak, akik hozzám hasonlóan nem teljesen értették, mitől lett New York ennyire fontos pontja a világnak, és azt hitték, Manhattan mindig is a gazdagság és boldogság szimbóluma volt. Ameddig a szolgáltatók ilyen projektekre adnak pénzt, mint amilyen a Fülledt utcák volt, addig nem kell temetni a filmipart, maximum a mozit.

 

FOTÓK: HBO

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A klímaaktivista posztolt magáról egy képet, ahogy egy túlzsúfolt német vonaton a földön ül csomagjaival, a német vasút szerint viszont nyugodtan ülhetett volna a saját, első osztályra szóló helyén is.

Volt szóvivő, aki élő adásban káromkodott, Boris Johnson pedig még fagyasztóba is bújt az újságírói kérdések elől. Szóval áll a báll, de miért is?

A volt Munkáspárt-tag, Corbyn-szövetséges Ken Livingstone szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a párt esélyein.

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

Rod Stewart nagyon örül Boris Johnson győzelmének, a korábban őt istenként tisztelő Celtic drukkereinek egy része viszont jelezte, hogy a továbbiakban nem szívesen látott vendég náluk.

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ablonczy Balázs előadása az összeomlás rejtett oldalairól december 19-én.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás