+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. november 7. csütörtök, 18:32
A rövid válasz: valószínűleg nem. A Szigetre 2013-ban hívták volna az amerikai-örmény zenekart, de indoklás nélkül mondtak nemet, a nyári koncertjükkel kapcsolatban pedig fel sem merült ez a téma. Egy urban legend vége!

Nagyon régi tartozását tudja le a System of a Down júniusban, amikor Budapesten koncertezik: az amerikai zenekar 2001-es második lemeze óta hódította meg többek közt a magyarokat is azóta is teljesen egyedi megközelítésével a metál felé, a népszerűbb dalaikat zenei háttértől függetlenül szokás szeretni bárkinek, aki ezekben az időkben nőtt fel, szóval tényleg az a meglepő, hogy sem a zenekar aktív korszakában, sem pedig a 2011-es újjáalakuló turnén nem kerültek Magyarországra.

 

Ez utóbbival kapcsolatban viszont a mai napig él egy nagyon erős urban legend: a zenekart állítólag az tántorította el a Szigeten való fellépéstől, hogy Magyarország sokak megrökönyödésére kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Szafarovot, akit a világ nagyrésze csak azeri baltás gyilkosként emleget. Szafarov a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett brutálisan épp alvó örmény szobatársával, 2004-ben elkövetett tettét bevallottan az örmények iránti gyűlölet motiválta.

 

Magyarország 2012-ben adta ki a Szafarovot az őt két ország területi vitái miatt hősként önneplő Azerbajdzsánnak, ami miatt Örményország minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Magyarországgal.

 

A System of a Down ugyebár amerikai örmények zenekara, ráadásul erőteljesen politikus társaság. Sőt, az örmény gyökereiket büszkén vállalják, és a politikai nézeteik is erősen balra húznak, ami miatt teljesen logikus is volt, hogy nem fognak eljönni parádézni az országba, ami egérutat biztosított Örményország egyik emblematikus ellenségének, ráadásul mindezt a saját oldalán kívül már akkor is mindenki mást ostorozó Orbán Viktorral az élén.

 

 

A pletyka ott kapott szárnyra, hogy a Sziget Fesztivál Facebookon tartott online fogadóórát, amikor egy felhasználó megkérdezte, van-e köze a zenekar távolmaradásának a kiadatáshoz. A Sziget csak annyit válaszolt, hogy „örmény zenekar idén sajnos nem szeretne Magyarországra látogatni”. Ebből persze könnyedén ki lehet olvasni, hogy igen, de azért konkrétan nincs leírva.

 

Mint kiderült, konkrétan soha nem is mondták ezt ki:

 

„Annyit válaszoltak, hogy nem terveznek Magyarországra jönni ezzel a turnéval. Semmi nem lett kimondva a baltás gyilkosról”

 

– mondta az Azonnalinak a Sziget PR-kommunikácós vezetője, Marinka Csaba.

 

A szűkszavú üzenet persze jelentheti ezt is, de még ezer dolgot: akár azt, hogy valamelyik koncerthelyszínnel kizárólagossági szerződést kötöttek annak érdekében, hogy a szűken vett környéken csak ott lépjenek fel (a 2013-as Sziget alatt egyébként orosz, svéd és finn koncertjeik voltak, a szigorúan vett környékre csak a fesztivál vége után érkeztek meg, a prágai aerodrome és az osztrák Frequency fesztiválon is felléptek augusztus közepén), és az is, hogy egyszerűen nem akartak tenni egy elég nagy kanyart a Sziget kedvéért.

 

 

A 2020-as turnén Magyarországtól keletebbre nem is mennek, és egész Közép-Európából csak Prága, illetve az osztrák-magyar határon lévő Nova Rock fesztivál került fel a térképre.

 

„A jövő évi koncert kapcsán nem merült fel a téma, a szervezés pedig pont annyira volt egyszerű, mint az összes, hasonlóan várt és nagyobb kaliberű előadó – mint például a Metallica, AC/DC, U2, vagy Robbie Williams – esetében” 

 

– mondta Márkus Éva, a budapesti koncertet szervező Live Nation marketingigazgatója.

 

A politikai aktivizmust persze bőven felülírhatta simán a pénz is: bár azt nem tudni, mennyibe kerül egy System of a Down-fellépés, azért egy ennyire klasszikus zenekar, ami ráadásul ilyen ritkán is ad koncertet nagyjából bármennyi pénzt elkérhet. És meg is éri, hiszen a Papp László Sportarénába egy nap alatt fogyott el az összes jegy a június 17-i bulira, ahol azért bőven benne van a pakliban, hogy előkerül a téma az énekes, Serj Tankian tolmácsolásában.

 

FOTÓ: System of a Down

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kövér László szerint az európai integráció tulajdonképpen olyan, mint a nácizmus, a sztálinizmus, és az amerikai imperializmus.

Behrouz Boochani korábban úgy nyert ausztrál irodalmi díjat, hogy egy ausztrál menekülttáborban tartották őrizetben, most Új-Zélandtól kapott ideiglenes vízumot.

Thierry Breton és Adina Vălean is átment a meghallgatáson, csak a magyar biztosjelölt fog kapni még plusz kérdéseket.

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

Bedőlni látszik a Le Pen-ellenes fal: egyre több baloldali szavazó választaná egy második fordulóban a szélsőjobboldali politikust a jelenlegi elnök ellenében. Te hogy döntenél?

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás