Tényleg az azeri baltás gyilkos miatt nem jött eddig Budapestre a System of a Down?

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.07. 18:32

A rövid válasz: valószínűleg nem. A Szigetre 2013-ban hívták volna az amerikai-örmény zenekart, de indoklás nélkül mondtak nemet, a nyári koncertjükkel kapcsolatban pedig fel sem merült ez a téma. Egy urban legend vége!

Tényleg az azeri baltás gyilkos miatt nem jött eddig Budapestre a System of a Down?

Nagyon régi tartozását tudja le a System of a Down júniusban, amikor Budapesten koncertezik: az amerikai zenekar 2001-es második lemeze óta hódította meg többek közt a magyarokat is azóta is teljesen egyedi megközelítésével a metál felé, a népszerűbb dalaikat zenei háttértől függetlenül szokás szeretni bárkinek, aki ezekben az időkben nőtt fel, szóval tényleg az a meglepő, hogy sem a zenekar aktív korszakában, sem pedig a 2011-es újjáalakuló turnén nem kerültek Magyarországra.

Ez utóbbival kapcsolatban viszont a mai napig él egy nagyon erős urban legend: a zenekart állítólag az tántorította el a Szigeten való fellépéstől, hogy Magyarország sokak megrökönyödésére kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Szafarovot, akit a világ nagyrésze csak azeri baltás gyilkosként emleget. Szafarov a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett brutálisan épp alvó örmény szobatársával, 2004-ben elkövetett tettét bevallottan az örmények iránti gyűlölet motiválta.

Magyarország 2012-ben adta ki a Szafarovot az őt két ország területi vitái miatt hősként önneplő Azerbajdzsánnak, ami miatt Örményország minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Magyarországgal.

A System of a Down ugyebár amerikai örmények zenekara, ráadásul erőteljesen politikus társaság. Sőt, az örmény gyökereiket büszkén vállalják, és a politikai nézeteik is erősen balra húznak, ami miatt teljesen logikus is volt, hogy nem fognak eljönni parádézni az országba, ami egérutat biztosított Örményország egyik emblematikus ellenségének, ráadásul mindezt a saját oldalán kívül már akkor is mindenki mást ostorozó Orbán Viktorral az élén.

A pletyka ott kapott szárnyra, hogy a Sziget Fesztivál Facebookon tartott online fogadóórát, amikor egy felhasználó megkérdezte, van-e köze a zenekar távolmaradásának a kiadatáshoz. A Sziget csak annyit válaszolt, hogy „örmény zenekar idén sajnos nem szeretne Magyarországra látogatni”. Ebből persze könnyedén ki lehet olvasni, hogy igen, de azért konkrétan nincs leírva.

Mint kiderült, konkrétan soha nem is mondták ezt ki:

„Annyit válaszoltak, hogy nem terveznek Magyarországra jönni ezzel a turnéval. Semmi nem lett kimondva a baltás gyilkosról”

– mondta az Azonnalinak a Sziget PR-kommunikácós vezetője, Marinka Csaba.

A szűkszavú üzenet persze jelentheti ezt is, de még ezer dolgot: akár azt, hogy valamelyik koncerthelyszínnel kizárólagossági szerződést kötöttek annak érdekében, hogy a szűken vett környéken csak ott lépjenek fel (a 2013-as Sziget alatt egyébként orosz, svéd és finn koncertjeik voltak, a szigorúan vett környékre csak a fesztivál vége után érkeztek meg, a prágai aerodrome és az osztrák Frequency fesztiválon is felléptek augusztus közepén), és az is, hogy egyszerűen nem akartak tenni egy elég nagy kanyart a Sziget kedvéért.

A 2020-as turnén Magyarországtól keletebbre nem is mennek, és egész Közép-Európából csak Prága, illetve az osztrák-magyar határon lévő Nova Rock fesztivál került fel a térképre.

„A jövő évi koncert kapcsán nem merült fel a téma, a szervezés pedig pont annyira volt egyszerű, mint az összes, hasonlóan várt és nagyobb kaliberű előadó – mint például a Metallica, AC/DC, U2, vagy Robbie Williams – esetében” 

– mondta Márkus Éva, a budapesti koncertet szervező Live Nation marketingigazgatója.

A politikai aktivizmust persze bőven felülírhatta simán a pénz is: bár azt nem tudni, mennyibe kerül egy System of a Down-fellépés, azért egy ennyire klasszikus zenekar, ami ráadásul ilyen ritkán is ad koncertet nagyjából bármennyi pénzt elkérhet. És meg is éri, hiszen a Papp László Sportarénába egy nap alatt fogyott el az összes jegy a június 17-i bulira, ahol azért bőven benne van a pakliban, hogy előkerül a téma az énekes, Serj Tankian tolmácsolásában.

Aki viszont nagyon látni akarja őket, az még a Nova Rock fesztiválra el tud menni: a magyar-osztrák határon lévő buliban június 10-én lépnek fel.

FOTÓ: System of a Down

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek