Éljünk már egy olyan világban, ahol akár szarnak is tarthatjuk Wass Albertet!

Fekő Ádám

Szerző:
Fekő Ádám

2019.11.07. 07:09

Karácsony Gergely és Fekete-Győr András kijelentései is bizonyították, hogy jelenleg képtelenek vagyunk háromdimenziós emberként elképzelni a határon túli magyarságot. Emiatt pedig se politikában, se kultúrában nem lehet értelmes véleményt formálni.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Akár nagy hírnek is mondhatnám, hogy újra fellángolt a hazaárulósdi, de hát Magyarországon a hazaárulás olyan, mint a TAO: mindenki beszél róla, a legváratlanabb helyeken tűnik fel, de igazából élő ember nem tudja megmondani, mit is jelent pontosan. Hazaáruló éppúgy lehet egy egyszerű tolvaj, mint az, aki mondjuk nem ért egyet a magyar miniszterelnökkel, de hazaárulóztak már le azért, mert kimentem focimeccsre, és azért is, amiért kicsit elmosolyodtam rajta, hogy szívatják Magyarországot az EU-ban.

Ami miatt viszont stabilan meg lehet kapni a haza/nemzetáruló jelzőt, az a határon túli magyarság, illetve az ebben a témában tett gyakorlatilag bármilyen kijelentés.

Budapest új főpolgármesterét, Karácsony Gergelyt már a közgyűlés alakuló ülésén egy Wass Albert-molinóval várták, majd a Fidesz egyik kirakathülyéje nagy dobásnak szánva megkapta a Wass Albert-összest, hogy művelődjön. Mindezt annyiért cserébe, hogy kimondta, Wass Albert náci kollaboráns volt, pedig ezt a magyar jobboldalon nem szabad firtatni, ugyanis Wass Albert erdélyi magyar, azoknak pedig egyetlen tulajdonsága lehet ebben az univerzumban, az pedig az erdélyi magyarságuk.

A sztori tökéletesen bemutatja, hogy a határon túli szál mennyire el tud torzítani akár értelmesnek induló vitákat is, mint ahogy a momentumos Fekete-Győr András is azért lett hazaáruló, mert nem a Fidesz seggéből ki sem lógó RMDSZ-t, hanem egy román pártot támogatott nyilvánosan a romániai választásokon.

Az ország nemzetáruló Fegyőre ráadásul azt is találta mondani, hogy itt lenne az ideje túllépni a nemzetiségi kérdéseken, amiből okosék nyilván azonnal felépítették a magyargyűlölő internatcionalista migránssimogató gonosz szobrát. Abban sem vagyok biztos, hogy azért történt ez, mert hülyék, egyszerűen ez a reflex:

olyan márpedig nem létezhet, hogy egy román vállalhatóbb figura, mint egy az elnyomott testvéreink közül, hiszen ők egytől egyik kiváló emberek, és amúgy is magyarabbak még nálunk is, pedig mi aztán nagyon magyarok vagyunk!

Márpedig az a helyzet, hogy pontosan ettől a hülyeségtől kéne többek közt megszabadulni ahhoz, hogy ne egy komplexusos kis közép-európai ország legyünk, hanem egy jófej kis ország, akik jobban szeretnek mosolyogni, mint sírni. Emiatt nem lehet például kimondani nagy társaságban, hogy a Csíki Sör kifejezetten szar sör, vagy hogy én személy szerint rettentően gyűlölöm Wass Albertet, mert kiütésem van ettől a Márai-iskolás komolykodó és bármiféle öniróniát nélkülöző hangvételtől. Ennek se ahhoz nincs köze, hogy erdélyi magyar, se ahhoz, hogy náci kollaboráns, egyszerűen nem tetszik, ahogy ír.

Különösen azért szórakoztató ez a bilincs, amit magára rakott a magyar jobboldal, mert amit jelenleg a határon túli magyarokkal csinálunk, az a legsúlyosabb PC-terror: az ember nem mondhatja az RMDSZ-nek, hogy bocs, de nem kérünk a korruptságotokból, mert határon túli magyarok. Nem mondhatjuk Wass Albertről, hogy szar, mert határon túli magyar. És ugye nem mondhatjuk a Csíkire, hogy ihatatlan, mert határon túli magyar.

Pedig az a helyzet, hogy én például ismerek faszfej székelyt, de amitől biztosan le fog esni a konzervatív nemzetszakértők álla, hogy még egy homoszexuális felvidéki ismerőst is fel tudok mutatni. Vagy például ott van a nyilvánvalóan nemzetellenes Kerekes Vica színésznő, aki nekünk interjúban mondta el, hogy nem akar ebből a nemzetiségi kérdésből túl nagy ügyet csinálni.

Bár például a sportokban a nemzetiség a legfontosabb, a valóság azért egy kicsit árnyaltabb ennél: Szálasi Ferenc például magyar volt, valamiért mégis kevésbé tartom értékes embernek, mint Emil Ciorant, aki egy nagyon jó román filozófus, de például Gheorghe Mureșan egykori kosárlabdázót is szeretem, hiszen szerepelt az egyik kedvenc Eminem-klipemben, ameddig Toroczkai László egyrészt nem viccesen festő kosaras, másrészt csak csupa béna zenekar körül tűnik fel.

Sőt, úgy összességében is el tudom mondani, hogy jópár román van, aki sokkal kevesebb kárt okozott Magyarországnak, mint mondjuk Rogán Antal.

Szóval lépjünk túl a nemzetiségi kérdéseken? Lépjünk, hiszen akkor például vitázhatnánk rendesen Wass Albertről is!

Olvasnál még Fekő Ádámtól? Ide kell kattintanod!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek