Ki jöhet Győrben Borkai Zsolt helyére?

Szerző: Pintér Bence
2019.11.06. 16:40

Borkai Zsolt újraválasztása óta arról beszélt, hogy öt évig lesz polgármester, erre hirtelen lemondott. Hogy történt mindez, és vajon mit árul el arról, hogy ki lesz a Fidesz jelöltje Győrben? És ki lehet az ellenzék jelöltje? Indulnak-e ismét a civilek? Sorra vettük a győri időközi polgármesterválasztás lehetséges jelöltjeit!

Ki jöhet Győrben Borkai Zsolt helyére?
Borkai Zsolt szexbotránya ügyében a kezdetektől fogva teljes a kommunikációs zűrzavar. Vegyük sorra, hogy mi történt!

Előkerült Borkai Zsolt adriai szexvideója. A botrány kirobbanása után eltüntették a nyilvánosság elől nem csak az újraválasztásáért kampányoló fideszes polgármestert, de a komplett győri Fideszt, akik nem nagyon nyilatkoztak nemhogy az ügyről, de semmiről.

Aztán a választás előtti pénteken meghirdettek egy sajtótájékoztatót, amit egy órán belül le is fújtak – a pletyka szerint a dolog mögött belső vita állt a Fideszben, Kövér visszaléptette volna Borkait, Orbán vétózta a dolgot.

Borkai megnyerte a választást, majd kilépett a Fideszből, de azóta is rejtegették a városban, se október 23-án, se a képviselői megbízólevelek átadásán nem jelent meg. És miközben az országos Fidesz prominensei is arról beszéltek, hogy le kéne mondania, ő maga mind a választás után, mind a saját megbízólevele átadásakor arról beszélt, hogy öt évig lesz polgármester

Erre szerdán hirtelen bejelentette, hogy inkább mégis lemond pénteken.

Mivel a fideszes politikusok sem helyben, sem országosan nem szoktak nagyon nyilatkozni, ezért egyelőre esélyünk sincs kideríteni, hogy pontosan mi történt és ki döntött végül a polgármester sorsáról, annyi azonban világos, hogy az országos Fidesz, a helyi Fidesz és Borkai személyesen eltérő pályákon mozoghattak az ügyben.

Mindezt leginkább azért lenne érdekes kideríteni, mert nagyban befolyásolhatja azt, hogy hogyan fog kinézni Borkai utódlása a Fideszen belül a jövő február-márciusban esedékes időközi választáson.

Ki kerülhet Borkai helyére a Fidesz jelöltjeként, és kik lehetnek a kihívói?

A Fidesz jelöltje

A Fidesznek alapvetően négy opciója van Győrben.

1. A legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha a Fidesz valamelyik helyben ismert, városvezetésben jártas emberét választanák.

Adódik rögtön a két fiatal alpolgármester, Fekete Dávid és Radnóti Ákos, akik Borkai mellett kivették részüket a város vezetéséből,

ugyanakkor éppen Borkaival való közeli kapcsolatuk lehet hátrány is a kampányban.

Ezért aztán az sem kizárható, hogy egy másik helyi fideszest indítanak, például a város legrégebbi motorosát, Dézsi Csaba András kardiológust, aki 2002-ben már egyszer indult a polgármesterségért a szocialista Balogh Józseffel szemben, de veszített. (Ezen felül 1989-ben pedig könyvet írt Frank Zappáról!)

Dézsi jelöltségéről már pletykáltak a választás idején is, de ugyanígy forog Szakács Imre neve is, aki három cikluson át volt a megyei közgyűlés fideszes elnöke, majd 2014-ben távozott a posztról, hogy a New York-i konzulátuson kapjon munkát, ahol azóta is dolgozik. Az Index szerint esélyes Németh Zoltán, a közgyűlés jelenlegi fideszes elnöke is.

Ha egyébként valamelyik jelenleg képviselőként dolgozó fideszes jelölt indulna és nyerne, akkor a körzetében időközi választást kellene tartani.

2. Győrhőz két körzet is tartozik az országos választási térképen, mindkettőt fideszes jelölt nyerte tavaly: Simon Róbert Balázs és Kara Ákos. Mindketten jó eséllyel indulnának egy győri polgármesterválasztáson.

Ha azonban ők indulnak, és nyernek is, akkor időközi parlamenti választást kell tartani,

ami plusz fejfájás lehet a Fidesznek. Bár mindkét esetben számukra könnyen nyerhető körzetekről beszélünk – a kettő közül Kara Ákos több falvat is magában foglaló körzetét simán megnyerné újra egy fideszes jelölt, viszont még tovább tartana a Borkai-ügy, hiszen nyilván ebben a kampányban is előkerülne a dolog.

3.  Szintén jó megoldás lenne a Fidesztől, ha nem pártembert, hanem egy köztiszteletben álló külsőst indítanának:

a valamilyen formában a jobboldallal szimpatizáló értelmiségiből azért szaladgál pár a városban,

a Borkai ellen indított, értelmiségiek által kezdeményezett petíció aláírói között is találhatunk ilyen neveket, például a Nemzeti Pedagóguskart irányító Horváth Péterét, a Révai Miklós Gimnázium igazgatójáét.

Itt a nagy kérdés leginkább az, hogy akad-e olyan civil, aki a győri Fideszre is ráégő szex- és korrupciós botrány után nyugodt szívvel adná nevét a Fidesz-kampányhoz. Az Index híre szerint az is lehet, hogy maradnak a bevált sportolós receptnél, és Pálinger Katalin olimpiai ezüstérmes magyar válogatott kézilabdakapust indítják el.

4. Mindezeken felül persze negyedik opcióként az is elképzelhető, hogy a Lendvai utcában máshogy döntenek, és teljesen kiveszik a dolgot a győriek kezéből: hoznak egy jelöltet, akinek talán van valami köze Győrhöz, de nem égette meg magát semmilyen formában a Borkai-botránnyal.

A civil jelöltek

Mint arról beszámoltunk, Győrben nemcsak az egyesült ellenzék, de két civil szervezet – a Civilek Győrért és az Összefogás Győrért – is indított polgármesterjelölteket. A Civilek Győrért jelöltje, Kovács László volt jobbikos politikus 3677 (8,5%) szavazatot kapott, az Összefogás Győrért jelöltje, Balla Jenő pedig 1906-ot (4,4%).

A civil jelölteket éppen a múlt héten kérdeztem arról, hogy egy új választáson újráznának-e,

de válaszaikból úgy tűnt, hogy akkor nem gondolkoztak azon, hogy elindulnának egy időközi polgármesterválasztáson,

bár Kovács jelezte, hogy ez egy hipotetikus kérdés, és ilyesmire nem akar választ adni. Azt hangsúlyozta, hogy ő a Civilek Győrért programjáért akar most dolgozni a közgyűlésben.

Ki lesz az ellenzék jelöltje? Lesz előválasztás?

A fideszes jelölt személye is nagy kérdés, de ugyanígy nagy kérdés, hogy kit indít az ellenzék, miután

korábbi közös jelöljtük, a DK-s Glázer Tímea a szexbotrány ellenére sem tudta legyőzni Borkait,

bár igaz, hogy nagyon megszorongatta az akkor még fideszes Borkait, 2014-hez képest nem sokon múlt, hogy kikapjon a fideszes jelölt.

Glázeren kívül tulajdonképpen egy helyi politikus szerepelt még sokat a győri helyzetről szóló cikkekben: Pollreisz Balázs, a helyi MSZP elnöke. Pollreisz és Glázer egyelőre nem nyilatkoztak érdemben se saját indulásukról, se a lehetséges polgármesterjelöltről: azt mondták, hogy erről az ellenzéki pártok fognak egyeztetni.

Ugyanúgy lehetősége van persze az ellenzéki összefogásnak is arra, hogy megkeressenek egy köztiszteletben álló civilt, de mint tudjuk, ez az elképzelés tavasszal egyszer már megbukott, senki sem vállalta a felkérést. A Borkai-botrány utáni helyzetben talán más a klíma a városban.

És mindemellett ott van még a momentumos budapesti alpolgármester, Kerpel-Fronius Gábor javaslata is, miszerint Győrben is előválasztást kellene tartani,

mivel szerinte az Budapesten és Ferencvárosban is bevált, nem csak felpörgette a kampányt és új arcokat hozott be, de még győztek is később az ott megválasztott ellenzéki jelöltek.

Mindez szép és jó, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy előválasztáshoz első körben jelöltek kellenek, másrészt pedig azt, hogy itt kicsit más a helyzet: ha minden marad a mostani állás szerint, akkor biztos, hogy bárki is legyen az új polgármester, neki egy kétharmados fideszes többséggel bíró közgyűléssel kell közösen igazgatnia a várost.

És szerinted ki legyen a polgármester? Szavazz!
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek