Ellenzéki pártok: a ló néz, a csikó lát, Borkainak viszlát!

2019.11.06. 13:36

Az MSZP és a Jobbik is felszólította a győri közgyűlést, hogy oszlassa fel magát, és írjanak ki új választásokat. A helyi ellenzék ügyvivő polgármestert szeretne választani a következő hónapokra.

Ellenzéki pártok: a ló néz, a csikó lát, Borkainak viszlát!

Mint ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a szexbotrányba keveredett győri polgármester, Borkai Zsolt a mai napon bejelentette lemondását. Borkai saját elmondása szerint az önkormányzati választás előtt azért nem lépett vissza, mert szerette volna, ha a győrieknek olyan polgármestere van, akit tényleg meg akarnak választani, viszont mivel számára fontos Győr, és a város fejlődésének nem akar a gátja lenni, ezért péntek 16 órai határidővel lemond a polgármesterségi tisztségéről.

Helyi ellenzék: Borkai még mindig a Fidesz érdekeit helyezi előtérbe

Glázer Tímea, a helyi ellenzéki összefogás korábbi DK-s polgármesterjelöltje az Azonnalinak elmondta: ez Borkai részéről ismét egy trükk, aminek az a célja, hogy a holnapi alakuló közgyűlésen még mindenképpen ő választhassa ki az alpolgármestert, aki helyettesíteni fogja lemondása után. Szerintük tehát Borkai hiába lépett ki a Fideszből, még mindig az ő érdekeiket képviseli.

Ehelyett Glázer elmondása szerint a győri ellenzék azt javasolja a Fidesznek, hogy keressenek egy független, semleges ügyvivő alpolgármestert erre az időszakra.

Glázer kérdésünkre elmondta: a héten összeültek az összefogás pártjai (az MSZP, a DK, a Momentum és az LMP), és kampányüzemmódba helyezték magukat, mivel biztosak voltak abban, hogy Borkai hamarosan lemond. Arról azonban még nem határoztak, hogy ki lesz a polgármesterjelöltjük.

Ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy az ügyről posztolt a Facebookra Kerpel-Fronius Gábor, Budapest momentumos alpolgármestere, aki elmondta:

jó dolog az előválasztás, szerinte Győrben is előválasztást kellene tartania az ellenzéknek.
 

MSZP: A ló néz, a csikó lát, Borkainak viszlát

Az MSZP sajtóközleményben reagált: azt írják, hogy

Borkai példáját a többi, „jobb esetben csak bort ivó és vizet prédikáló álkeresztény, korrupt fideszes politikus” is követhetné.

Az MSZP szerint a Borkai-ügy a polgármester lemondásával és háttérbe vonulásával nem állhat meg, és ki kellene vizsgálni az ellene felhozott vádakat, hogy kiderüljön, „regnálása alatt valóban milliárdokat lopott-e el a városától és a győriektől. Ha Borkai bűnös, akkor nem úszhatja meg a felelősségre vonást azzal, hogy egyszerűen lemondott a polgármesterségről.”

Az MSZP szerint Borkai szégyent hozott Győrre, és ahhoz, hogy a Borkai nevével fémjelzett időszakot véglegesen lezárhassák a választók, a képviselő-testületnek is le kellene mondania, és új választást kellene tartani Győrben.

Jobbik: Borkai „elhúzta a csíkot”

Az MSZP-n kívül a Jobbik Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Magyar Zoltán is közleményben reagált Borkai lemondására. Magyar azt írja, hogy Borkai Zsolt lemondása megkésett, a „3K-s (közpénz, kokain, kurtizán) botránya kiderülése után azonnal távoznia kellett volna a közéletből, polgármesterjelölt sem maradhatott volna.”

Magyar elmondása szerint a Jobbik álláspontja egyértelmű: Győrnek tiszta lappal kell indulnia,

az új városvezetőnek és a remélhetőleg megújuló képviselőtestületnek a hatóságokkal együttműködve kell kivizsgálniuk minden, Borkaihoz és ügyvéd barátjához köthető korrupciós ügyletet.

A Jobbik egyúttal felszólítja a képviselőtestületet, hogy oszlassa fel magát, mivel szerintük a városban kialakult megosztottságot csak egy megújult közgyűlés lehet képes feloldani. A Jobbik Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint Borkai lemondása abban a tekintetben nem hiteles, hogyha valóban szereti Győrt és nem akar gátja lenni a város fejlődésének, akkor már a botrány kirobbanásakor visszalépett volna a polgármester-jelöltségről.

Párbeszéd: Győr elindult a megtisztulás útján

A Párbeszéd Magyarországért Facebookon reagált az ügyre. A párt szerint Borkai Zsolt 33 nap késéssel lépte meg az elkerülhetetlent, és már október 4-én világossá vált, hogy Borkai méltatlan a győriek képviseletére.

Az MSZP-vel szoros szövetségben álló párt szerint Borkai esete nem egy elszigetelt ügy, mivel „számos, Borkaihoz hasonlóan vállalhatatlan fideszes politikus van még szerte az országban,

aki – Orbán tudtával – az emberek érdeke helyett a saját és haverjai gazdagodásáért dolgozik”, és Borkai tökéletes megtestesítője „a közpénzből urizáló, yachtozó, magánrepülőző Orbán-rezsimnek.”

A Párbeszéd szerint Borkai lemondásával az ügye nem zárult le, és a hatóságoknak folytatniuk kell a nyomozást Borkai ellen, és kideríteni, milyen bűncselekmények történtek. A felelősségre vonás nem maradhat el. A Párbeszéd szerint Borkai lemondásával „Győr elindult a megtisztulás útján”, és az ellenzéki együttműködés mindent meg fog tenni, hogy Győr következő polgármestere „egy átlátható, zöld, szolidáris várost építsen, Borkai helyét ne egy másik, de ugyanolyan Orbán-katona vegye át.”

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek