Putyin: Jobb lenne „lecserélni” a Wikipédiát

Szerző: Illés Gergő
2019.11.05. 19:43

Mégpedig a Nagy Orosz Enciklopédia jelenleg is fejlesztés alatt álló online verziójával. Egyébként tiltották már le a Wikipédiát Oroszországban.

Putyin: Jobb lenne „lecserélni” a Wikipédiát

A Nagy Orosz Enciklopédia (BRE) elektronikus változatára „cserélné le” a Wikipédiát Vlagyimir Putyin – az orosz elnök legalábbis a Vedomosztyi üzleti lap tudósítása szerint az orosz nyelvi tanács keddi ülésén ezt vetette fel.

„Ami a Wikipédiát illeti, azt jobb lenne lecserélni az elektronikus Nagy Orosz Enciklopédiára.”

„Erről már most beszélünk is a kollégáimmal. Mindenesetre ez modern formában fog megbízható tudást szolgáltatni” – utalt a Wikipédia egyelőre fejlesztés alatt álló orosz verziójára az államfő.

Ugyanis ahogy arról már az Azonnali is írt, jelenleg Oroszország kilencmilliárd forintnyi rubelt költ egy 2022 végéig létrehozni kívánt online enciklopédia kifejlesztésére, melynek a Wikipédia orosz verziójánál ötször több felhasználót is tudnia kell majd kezelni, és amely a hivatalos indoklás szerint megóvja a modern tudományt az „eróziótól” és az internetes felhasználókat a hamis információktól.

A Nagy Orosz Enciklopédia online verziója „ideológiai és politikai színezettől mentes” szócikkeket ígér,

napi tizenötmillió egyéni felhasználóval kell majd megbirkózni tudnia, és az egyetemistáknak, kutatóknak, szakújságíróknak és közszolgáknak szól majd. Ennek keretében több mint 80 ezer szócikkből áll majd az oldal, ezeket a 35 kötetes, 2004 és 2017 között készült, nyomtatásban is megjelent Nagy Orosz Enciklopédiából veszik majd át és frissítik.

Putyin egyébként a fentieket a nyelvi tanácsban egy olyan felvetésre reagálva mondta, miszerint a diákok mostanság nem megerősített forrásokból, így a Wikipédiáról és a különböző weboldalakról nyerik az információkat. Ezért van tehát szükség Putyin szerint az orosz enciklopédiára, melyet a Wikipédiával ellentétben nem lehet majd olyan egyszerűen szerkeszteni, hiszen az enciklopédiában a regisztrált felhasználók módosításait csak egy kiválasztott szakértői közösség szerkesztheti majd.

2015-ben Oroszország 18 órára egyszer már letiltotta a Wikipédiát egy droghasználatra utaló szócikk miatt: akkor egy hasisfélének számító drog elkészítésével kapcsolatos instrukciók voltak egy Wikipédia-szócikkben, emiatt

az orosz internetet ellenőrző Roszkomadzor többszöri figyelmeztetés után elérhetetlenné tette az oldalt.

Miután a hatóságok által kért szócikket megváltoztatták, az orosz Wikipédiáról levették a tiltást, azóta – egyelőre – elérhető maradt az online enciklopédia.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek