+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2019. november 5. kedd, 11:23
Megalakult a Fővárosi Közgyűlés, a fideszesek tanulgatják az ellenzéki létet, a Karácsony-vezette többség pedig rögtön lendületbe jött: megemelték Tarlós végkielégítését, a bizottsági munkától távolmaradó fideszes helyeket sajátjaikkal töltötték fel, klímavészhelyzetet hirdettek és a Liget-projektet is megfúrták. Olvasd vissza percről percre, mi is történt Budapesten!

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

 

összesen: 50 db | 20 db/oldal

1 2 3

Illés Gergő

Zöld, átlátható, szabad, igazságos
2019. november 5. 11:56

Ilyen lesz Budapest a Karácsony-vezetés önbevallása szerint, legalábbis ilyen molinókat aggattak ki a Közgyűlés dísztermébe.

 

 

Hutter Marianna

Szünetel a Közgyűlés
2019. november 5. 11:53

Karácsony Gergely pár perces szünetet hirdetett.

Illés Gergő

Itt a kötelező soros fotó!
2019. november 5. 11:45

Óriási sor állt ugyanis a Közgyűlés épülete előtt, az újságírók, politikusok, aktivisták félórákat tolongtak, hogy bejuthassanak a díszterembe, ahol egyébként már egy gombostűt sem lehet leejteni (borítóképünkön). Mi is jó félórát vártunk a bejutásra, ekkora volt a tolongás:

 

 

Hutter Marianna

Rég volt minek örülnie az ellenzéknek, így nem meglepő, hogy a vendégek között rengeteg a politikus. Az MSZP-től például itt van Tóth Bertalan pártelnök, Hiller István volt miniszter, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, Ujhelyi István EP-képviselő. A Momentumtól látni lehetett a tömegben Cseh Katalin momentumos EP-képviselőt vagy éppen a liberális Sermer Ádámot és Szabadai Viktort is. 

Hutter Marianna

A Városháza díszterme megtelt, a vendégeket már csak az az előtti folyosóra engedik be, több százan vannak jelen. 

Hutter Marianna

1. nincsek első és másodrangú állampolgárok

2. a főpolgármesternek, a polgármestereknek nem üzleti vagy pártérdeket kell szolgálni, hanem az itt lakókét

3. a lakhatás alapvető jog, segítik a hajléktalanokat

4. küzdenek a klímaváltozás ellen

5. növelik a város zöldterületeit

6. előnyben részesülnek a fenntartható közösségi közlekedési formák

7. biztosítani kell a belső és külső kerületek egyenletes fejlődését

8. elutasítják a más kultúrájú emberek elleni gyűlöletkeltést

9. minden jelentős döntés előtt ki kell kérni a budapestiek véleményét

10. korrupciómentesen, átláthatóan kell működni, ahol minden közérdekű adat nyilvános

Karácsonyt megtapsolták, miután ismertette tíz pontját.  

Illés Gergő

Budapest a bal- és jobboldaliaké
2019. november 5. 11:33

„A kormány politikájával egyet nem értő budapestiek érezhették, hogy kirekesztették őket a városból. De most azok érezhetik magukat kirekesztve, akik nem a változásra, hanem a folytatásra szavaztak. De Budapest mindenkié, bal- és jobboldaliaké, akár egyetértenek a kormány politikájával, akár nem. Ezért én és a közgyűlési többség mindenkinek a partnere lesz, aki a budapestiek érdekét szolgálja, de mindenki ellen fordulunk, aki a budapestiek jövője ellen tesz. Én mindig a jövőt, az életminőséget, a beton helyett a fákat, és a stadionok helyett az egészségügyet fogom választani. Ezért kérem a közgyűlési többséget, hogy a kiemelt beruházásokban érvényesítse a budapestiek érdekét” – zárta beszédét a főpolgármester.

Illés Gergő

„Olyat tettem, amit eddig a politikusok nem igazán, programmal álltam elő” – folytatta Karácsony Gergely. „És azt fogjuk tenni, amit ígértünk: már ma elkezdjük a munkát. Ez a közgyűlési többség már többé nem ellenzéki, hanem mi alkotjuk a köztársaságpárti többséget és közösen vállaljuk az ezzel járó felelősséget is. Azon leszek, hogy ezt a köztársaságpárti többséget egyben tatsam, és közösen vállaljunk felelősséget ezért. Lesznek vitatható döntéseink, de azt ígérem, hogy mindig őszinték leszünk, és lesz erőnk belátni és kijavítani, ha hibáztunk” – mondta.

Hutter Marianna

…Karácsony Gergely szerint. Elmondta, Budapest nem engedi gyöngíteni az autonómiáját, sőt, visszakövetel abból, amit az elmúlt években elvettek. Szerinte a főváros azoké is, akik nem itt élnek, de a nemzet tagjai. „Budapest nem lehet önző, különösen olyan időkben, amikor a nemzet megosztott”.

Illés Gergő

Az új városvezetés az új főpolgármester szerint új esély a településnek, az ott élőknek, a képviselőknek is. A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése is esélyt jelent arra, hogy Budapest zöld, szabad és okos város legyen. A budapestiek érdekében kell tennünk a dolgunkat, így a főváros olyan hely lehet, amelynek nem kell választani a múlt és a jövő, a haza és a haladás között.

A budapestiek többsége ezt a szándékot nyilvánította ki, a mai nap pedig olyan feladatot szab ki számunkra amely méltó a múltjához. De máshogy kell politizálnunk, nem példabeszédeket kell tartanunk, hanem példát kéne mutatnunk, fogalmazott a főpolgármester.

összesen: 50 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Az osztrák kancellár azt javasolja, hogy az EU-ban, de legalábbis Ausztriában, a koronavírus ellen beoltottak egy „zöld útlevéllel“ szabadon utazhassanak, és számukra szűnjenek meg a korlátozások.

Elkezdődött a harmadik hullám, a kormány szerint kemény két hét áll előttünk. Hogy március 15-e után mi lesz, azt majd a számok ismeretében döntik el.

Míg az EU darabonként 3,5 dollárt fizet az AstraZeneca vakcináiért, a Dél-Afrikai Köztársaság már 5,25 dollárt.

1991. február 25-én szűnt meg a Varsói Szerződés katonai szervezete – többek között a magyar miniszterelnök, Antall József közreműködése folytán.

Ásotthalomtól Szegeden át Csongrádig mindent megtudhatsz most a csongrádi borvidékről, ráadásul olyan borokkal, amelyek léte még az egyik legtájékozottabb magyar borszakírót is meglepték!

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás