+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2019. november 5. kedd, 11:23
Megalakult a Fővárosi Közgyűlés, a fideszesek tanulgatják az ellenzéki létet, a Karácsony-vezette többség pedig rögtön lendületbe jött: megemelték Tarlós végkielégítését, a bizottsági munkától távolmaradó fideszes helyeket sajátjaikkal töltötték fel, klímavészhelyzetet hirdettek és a Liget-projektet is megfúrták. Olvasd vissza percről percre, mi is történt Budapesten!

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

 

 

összesen: 50 db | 20 db/oldal

1 2 3

Illés Gergő

Felcsendült a Szózat, vége az ülésnek. Ezzel mi is búcsúzunk, remélem legalább annyira élveztétek az élő közvetítést, mint mi. Puszi!

Jön az utolsó előterjesztés, mely egy egységes közlekedéspolitikai koncepció megszavazását indítványozza. Itt vita nélkül fogadták el a javaslatot, ezzel vége az ülésnek. Gy. Németh Erzsébet véletlenül nemmel szavazott, de ezt utólag megváltoztatta.

Hutter Marianna

Legyen egészséges Budapest!
2019. november 5. 15:25

A Fővárosi Közgyűlés tizennegyedik napirendi pontja az „Egészséges Budapest”-programjának továbbfejlesztéséről szól, aminek ötlete miatt Karácsony megdicsérte a kormányt. 

A momentumos Havasi Gábor – aki egyébként mentős – azt mondta, ő biztosan nem fogja megdicsérni a kormányt az egészségüggyel kapcsolatban, adós a kormány például a fejlesztések elmaradásával. Többek közt arról beszélt, sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a prevencióra, a versenysportok helyett a tömegsportokat kell elérhetővé tenni.

A DK-s László Imre – aki pedig orvos eredeti szakmáját tekintve – szintén arról beszélt, nagyon rossz a magyar egészségügy helyzete. Amikor a gazdasági válság mélypontja volt, a GDP 8,2 százalékát fordította a kormány az egészségügyre, most 6,9 százalékot a „szárnyaló gazdaság” mellett, miközben évente 36 ezer ember hal meg megelőzhető betegségek miatt.

A független Bese Ferenc szerint mindenki szeretné fejleszteni az egészségügyet a településén, ő pedig Soroksár nevében beadvánnyal fog fordulni Karácsonyhoz egy önálló diagnosztikai labor megvalósítása érdekében.

Láng Zsolt arra hívta fel László Imre figyelmét: a Szent János kórház fejlesztése érdekében sokat tett a kormány, nem szép, hogy ő azt mondja, hogy hagyták leromlani a kórházat, miközben az 1970-es években újították fel utoljára. 

Ezt most nem állom meg – mondta Baranyi, aki arról beszélt, az elmúlt héten volt látogatóban a Szent János kórházban, és csak az egyik osztályról tíz nővér és hat orvos hiányzik, ezért meg kell tenni, amit csak tudnak önkormányzati hatáskörben.

Az előterjesztést végül mindenki megszavazta.

Illés Gergő

Klímavészhelyzetet hirdetett Budapest
2019. november 5. 15:11

Az ezt megelőző vitában Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester elmondta, vannak konkrétumok, melyek Budapestet érintik: például az, hogy minden komolyabb esőzésnél elönti a fekália a Dunát, de említhetnénk azt is, hogy egyre többször kell hőségriadót hirdetni, és mivel nincsen elég fa és árnyék, emberek ájulnak el az utcán. Ezért kellenek ehhez városi vezetési tervek, de kell egy fővárosi irányítás is.

Erre Hassay Zsófia reagált, szerinte ha ennyire súlyos a helyzet, akkor ezzel nem 2020-as határidőkkel kéne foglalkozni. Karácsony szerint a klímavészhelyzet-kifejezés nemcsak leírja a valóságot, hanem módosítja is azt. De az, hogy elkezdjünk ezzel foglalkozni, nem zárja ki azt, hogy legyen erre egy megalapozott statégiát.

A Fidesz-frakció kérésére egyébként határozati javaslatonként fogadták el a klímavészhelyzetet, de ezek közül mindkettőt támogatta a közgyűlési többség.

 

A momentumos Déri Tibor személy szerint örül, hogy a környezetvédelem fontos téma lesz, amit mi sem bizonyít jobban, hogy bizottság is létre jött erre, aminek ő lett az elnöke. Szerinte a klímakatasztrófa már a nyakunkon van, meg kéne előzni, ehhez Budapestnek példát kell mutatnia az egész országban. Ugyanakkor tíz év lemaradásban vannak, mert az Orbán-kormány semmit nem tett ezért eddig.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint ha van égető kérdés, akkor ez az. A klímakatasztrófa Budapestet kifejezetten érinti, így fontosnak érzik ezt a javaslatot elfogadni.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is arról beszélt, szívügye a kérdés, de beszélni kell az energiaszegénységről is, aminek megszüntetésében a polgármestereknek van szerepe.

A fideszes Láng Zsolt úgy vélte: ez valóban a legfelkapottabb és divatosabb téma a fiataloknál, de ha tényleg előre akarunk haladni, akkor tárgyszerűen, higgadtan beszéljenek róla. Szerinte klassz, meg tapsolnak, ha Déri Tibor azt mondja, nem csinált semmit a kormány, de ez nem igaz. Magyarország 2030-ra sokkal inkább be fogja tartani a célkitűzéseket, mint sok más nyugat-európai ország. A kérdése Karácsonyhoz, hogy a klímavészhelyzet valójában mit jelent, mi ennek a paramétere, vagy ez csak egy bevett fogalom, ami ijesztően hat elsőre?

Pokorni Zoltán szerint a „vészhelyzet” kifejezés megosztó, meg tudja szavazni, de el tudja fogadni, aki szerint ez hisztériát kelt. Érti, hogy a politikusok minden mondatukat az Orbán-kormány rituális megköpködésével ér véget, de jó lenne, ha lenne olyan platform, ahol higgadtan lehet beszélni.

A DK-s Niedermüller Péter azt mondja: ő nem szokott köpködni az Orbán-kormányra, legfeljebb kritizálni. Egy kérdése van: miért vétózta meg az Orbán-kormány az európai klímavédelmi megállapodást?

Dorosz Dávid szerint a kérdés nem divat, hanem napi valóság, amiben az idő szorít minket.

A fideszes Hassay Zsófia úgy vélte, a mai közgyűlés anyagában sok olyan téma volt, ami az ellenzéknél vezérfonal volt a kampányban. Miért vannak olyan határidők az előterjesztésben, mint például 2020. augusztus 31-e? Miért ilyenek a határidők, mikor azt mondják, hogy tudják, mit kell tenni? 

Minderre a ferencvárosi parkolási botrány ügyében komoly oknyomozást lefolytató 444 hívta fel a figyelmet. Pál Tibor ugyanis, aki 1985 óta ült a tanácsban és az önkormányzatokban, a Fővárosi Közgyűlés Költségvetési Bizottságának tagja lesz, miután a 2019-es választáson már nem tudott bekerülni a ferencvárosi képviselőtestületbe. Pál Tiborról egyébként Gegesy Ferenc, a Ferencvárost 20 éven át vezető polgármester azt nyilatkozta: „az MSZP helyi vezetőjének legalább tíz év óta kimutatható, gyümölcsöző együttműködése van a Fidesszel.”

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester ellenben egyelőre egyetlen bizottsági helyet sem kapott a pártoktól, ahogy erre a Közgyűlés alakuló ülésén fel is hívta a figyelmet. 

Illés Gergő

László Imre XI. kerületi polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az embert kell a kérdés középpontjába állítani. Ugyanis a parlament a túlóratörvényt óriási ellenkezés mellett fogadta el, ráadásul a túlmunka nagyon komoly egészségügyi problémákat okoz. Ezért kiáll amellett, hogy ezt a törvényt kritikátlanul, semmilyen körülmények között se alkalmazza a főváros saját keretein belül.

Pintér Gábor fideszes képviselőnek nem voltak kétségei, hogy elfogadják-e a javaslatot, de felhívta a figyelmet: majd legközelebb alaposabban járja körbe az előterjesztések várt hatásait és az azok alapjául szolgáló tényadatokat. Karácsony ezt nem érzelmi és politikai, hanem erkölcsi döntésnek nevezte.

Majd a képviselőtestület 16 támogató, 1 ellenkező és 6 tartózkodó szavazat mellett támogatta az előterjesztést, így nem alkalmazzák majd az úgynevezett rabszolgatörvényt a fővárosi tulajdonú cégekben.

Hutter Marianna

A fideszes Pintér Gábor szerint az erről szóló előterjesztés címe „silány politikai provokáció”. A konkrét kérdése Karácsonyhoz, hogy felmérte-e az előterjesztés készítésekor, milyen mértékben történt a túlóra elrendelése eddig a fővárosi cégeknél. Ha nem történt túlóraelrendelés, politikai hisztériakeltés zajlik, ha történt, akkor hogyan kívánja Karácsony az eddig túlórában biztosított munkát más módon elvégeztetni ugyanezekkel a cégekkel.

Gy. Némeh Erzsébet szerint mikor tavaly elfogadták a törvényt, kísérletet tettek arra, hogy megvédjék a fővárosi munkavállalókat. „Senki nem ülne szívesen olyan autóbuszra, amin a sofőr a négyszázadik túlórájánál tart”. Elmondta: ő tudja, sok cég fontolgatta a rabszolgatörvény bevezetését.

A fideszes Borbély Lénárd arról beszélt, a munkaerőhiány olyan probléma, ami tényleg nehezíti az önkormányzati szolgáltatások működését. „vajon ezt követően a budapesti cégek képesek lesznek-e gyakorlatban ellátni az üzemeltetést?” Azt javasolja, vonják vissza az előterjesztést, és gondolják újra.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint értékválasztásról beszélünk: a munkavállalók kizsákmányolása mellé állunk, vagy rendezzük a béreket. 

Pokorni Zoltán szerint a kérdés csak részben értékválasztás, részben főpolgármesteri felelősség. Nem mondhatja azt egy főpolgármester, hogy nem látja azt a szempontot, hogy a fővárosnál van a felelősség a szolgáltatások üzemeltetéséért. „Képviselőtársam nem javasolt mást, minthogy mérjék fel, mi a helyzet, ne vakon döntsenek”.

Pintér Gábor annyit még hozzátett: még nem kapott választ arra, felmérték-e már, hogy mi lenne az előterjesztés következménye, ehelyett Karácsony lepasszolta a válaszadást.

Karácsony válasza szerint ellenzéki városok sora fogadta el, hogy nem fogják a rabszolgatörvényt alkalmazni, ő Zuglóban is bevezette, és nem akadályozta a zuglói szolgáltatásokat. És nézze csak meg, a zuglóiak milyen arányban támogatták az ő politikájukat – mondta Karácsony ezzel tapsot kapva, és arra utalva: a szocialista Horváth Csaba és képviselőjelöltjei nagyot nyertek a kerületben. Hangsúlyozta: ők nem változtatnak az álláspontjukon, ha ellenzékből azt mondták, rossz ez a törvény, hatalmon is ezt fogják.

A fideszes Hassay Zsófia szerint hiába kérdeznek, nem kapnak választ, egy ilyen döntést sok hatástanulmánynak kellene megelőzni. Szerinte nem a jó szándék hiányzik senkiből, hanem meg akarják oldani a kérdést.

Illés Gergő

Leszavazták a Liget-projektet
2019. november 5. 14:30

Nem kér a Városliget beépítéséből az új Fővárosi Közgyűlés, a Liget-projektről szóló szavazáson 17 képviselő támogatta az arra irányuló javaslatot, hogy a Városligetbe új épületeket már ne húzzanak fel. Két képviselő ellenezte, hatan pedig tartózkodtak.

Az ezt megelőző vitán V. Naszályi Márta Budavári városvezető szerint Budapest szégyene, hogy a Városliget még nem történelmi park. Ezt a világ többi országában szerinte kincsként őriznék, de a parkért aggódó közönség hiábavaló szélmalomharcot folytatott azért, hogy a Ligetet ne építsék be „mindenféle múzeumocskákkal". Szerinte elemi kötelesség a projekt leállítása, és a Magyar zene háza lesz az egyetlen projekt ami végül megvalósul, több épület nem nő ki a földből. Ami viszont ki fog nőni a földből, az még több gyep és fa.

Horváth Csaba zuglói polgármester kifejtette, hogy egy normális ország fővárosában nem lehetne beszédtéma, hogy az ország egyik legrégebbi közparkját építési területként kezelik. A Budapestiek szerinte utálják a Liget-projektet, zuglói polgármesterként pedig csak annyi igénye van a városvezetéshez, hogy ami zöld, az maradjon is zöld. „Kármentünk abból, amit önök oda létrehoztak” – fejtette ki a fideszes képviselők felé fordulva Horváth, aki az ügyben fideszesektől nem fogad el morális kritikát, mert csak szégyellhetik magukat emiatt a fideszesek.

Niedermüller Péter leszögezte, a Liget-projekt is ugyanannak az arrogáns, ostoba várospolitikának az eredménye volt, ami a bulinegyed elburjánzását is okozta. Szerinte az előző vezetésből hiányzott az átfogó koncepció egy kulturális turisztikai koncepció kidolgozására.

 

Hutter Marianna

Jön a Városliget kérdése
2019. november 5. 14:26

Az erről szóló javaslat Karácsony szerint arról szól, hogy a még meg nem indult beruházások ne kezdődjenek el, a már elkezdődött beruházásokról pedig legyen szakmai vita. Karácsony elmondta: a Városligetre Magyarország egyik legfontosabb közparkjaként tekintenek. A holnapi kormányülésen azt az álláspontot fogja képviselni, amit eddig is.

Pokorni azt kérdezi, jól érti-e, például a tervezett beruházások közül a Magyar Zene Háza rendben, akár csak az új Néprajzi Múzeum és a Hősök tere alatti mélygarázsparkolója is, miközben például a Nemzeti Galéria, az Innováció Háza viszont már nincs.

Miről fog holnap tárgyalni Karácsony? – kérdezte szintén Pokorni, akit ez a helyzet a népmesei okos lányra emlékeztet, aki hozott is ajándékot és nem is. „Holnap érdemi tárgyalás lesz vagy merev álláspontok ismertetése?”

Karácsony válaszai szerint kezdettől fogva az volt az álláspontja, hogy a Városliget nem építési terület, már korábban is túlépített volt. Ezzel együtt sem szeretnék lehetetlen helyzet elé álítania  fővárosiakat és a kormányt. Vagyis nem egyes épületeket támogatnak vagy nem, hanem az adottságaikat. Egyértelműen fogalmaz az előterjesztés Karácsony szerint, ugyanis kimondja, új épületeket nem akarnak oda. 

Karácsony szerint ők jóhiszeműen állnak a holnapi tárgyalásokhoz a kormánnyal, ahova a meghívását ő maga is csak a sajtóból tudta meg, szerinte ez egy munkafolyamat kezdete lehet. Hangsúlyozta: azért akar társadalmi vitát a kérdésről, mert a szavazóknak ezt ígérte.

Baranyi Krisztina már le is csapott a visszautasított beruházásra: mint mondta, Ferencvárosban van egy nagy kiterjedésű rozsdaövezet, amit évtizedek óta nem oldottak meg, ők szívesen látnák ott az új Nemzeti Galéria felépítését, vagy az Országos Széchényi Könyvtárat. „Ha kompromisszumot kell kötni, ez a főváros javára is szolgálna”.

Mikor megkezdődött a Liget-projektről szóló vita a Közgyűlésben, civil aktivisták transzparenseket mutattak fel, melyben a projekt azonnali leállítását követelik. Mindjárt kiderül, mekkora sikerrel.

 

Ezt a közgyűlés 27 támogató és 3 tartózkodó szavazattal fogadta el.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szólal fel, aki a mai napot történelmi fordulópontnak nevezte, hiszen a budapesti tulajdonú cégekben a Közgyűlés ma törölheti el a túlóratörvényt, mely tavaly év végén „rabszolgatörvény” néven híresült el ellenzéki körökben. A törvénnyel szerinte nagyon sok munkáltató visszaél, és igazából senki sem kérte annak elfogadását, szóval nem volt világos, miért volt szükség annak elfogadására. Szerinte ezzel a döntéssel a parlamenti döntést korrigálni lehet.

 

Hutter Marianna

Terítéken Szent István szobra
2019. november 5. 14:04

Karácsony szerint a Szent István szobráról való vita nem arról szól, legyen-e ilyen szobor a parkban, hanem arról, hogyan tudják egy jobb helyszínen felállítani, ami kevésbé rossz az ottani zöld terület számára.

Nagy Gábor Tamás volt első kerületi kormánypárti polgármester azt mondja: más helyszíneket megvizsgálni a szobor felállítására csak akkor érdemes, ha előbb visszavonják a főváros mostani helyszínről szóló előterjesztését, de előbb vizsgálják meg, tényleg nem lehet-e a szobrot a parkban felállítani 

Tóth József, az érintett kerület polgármestere azt mondta: a szobor csökkentené a zöld teürlet kihasználtságát, ezért keresték meg őket a civil szervezetek. „Én reménykedem benne, hogy a parkon belül sikerül helyet találni a szobornak”.

Bagdy Gábor szerint a közgyűlésnek meg kéne erősíteni a szándékát, amely szerint egyáltalán kíván Szent István-szobrot állítani, hogy ne legyen kétség. Utóbbira Karácsony szerint nincs szükség, de Nagy Gábor Tamás javaslatát támogatja.

A szoborról szóló előterjesztést végül Nagy módosításával együtt elfogadták.

Illés Gergő

A nagy hőség miatt nő a halálozások száma, ráadásul az asztmás gyermekek száma is növekszik Budapesten – erre figyelmeztetnek a klímavészhelyzet kihirdetése előtt a civil szervezetek,akik nevében Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szólalt fel Karácsony meghívására a Közgyűlésben. Lukács szerint a főváros lakosainak jobban fel kéne ismerniük a klímaváltozás hatásait, módosítani kell a zöldterületekről és a közterületek használatáról szóló rendeleteket, ki kell terjeszteni a 30 km/órás sebességkorlátozás alá eső területeket, jobban támogatni a tömegközlekedést. Emellett javasolta Budapest csatlakozását a C40-városok csoportjához, melyek klímasemlegességet tűznek ki célul. 

 

 

Hutter Marianna

Most már nincs tömeg a Díszteremben
2019. november 5. 13:54

Lassan három órája tart a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése, most már egyáltalán nincs zsúfoltság. Olyan sok vendég szivárgott el, hogy már simán akadnak üres székek is a teremben.

Hutter Marianna

Ligeti Miklós elmondja, 398 önkormányzati jelölt vállalta az „Ez a minimum” korrupcióelleni programot, közülük 184-en jutottak mandátumhoz, köztük Karácsony Gergely főpolgármester.

Hat pontban összegezték az ajánlásokat, amelyek megvalósítását szeretnék

+ közérdekű adatok megismerhetősége
+ önkormányzati költségvetés hozzáférhetősége
+ szerződések megismerhetősége
+ becsületes közbeszerzések
+ vagyonnyilatkozatok megismerhetősége
+ önkormányzati vállalatok átláthatósága

A korrupcióellenes előterjesztést végül mindenki megszavazta, a fideszesek is. 

 

Illés Gergő

Meg is szavazzák. Budapestnek nem kell választani a rend és a szabadság között, fejtette ki Karácsony, aki Handlt a FÖRI élére javasolja. A FÖRI egyébként a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot jelöli.

 

Hutter Marianna

Szavaznak a bizottsági helyekről,
2019. november 5. 13:25

és el is fogadják az erről szóló előterjesztést. Ezután arra kéri Karácsony a frissen megválasztott bizottsági tagokat, tegyenek esküt. 

Illés Gergő

Nem tudunk tagokat delegálni egy olyan bizottsági felosztásba, ami igazságtalan – mondja a XII. kerületi polgármester. A terem közönsége kiröhögi, „jó szórakozást kívánok”, üzeni nekik Pokorni. Szerinte ezt a közgyűlési többség még bánni és szégyellni fogja a továbbiakban. Karácsony egyébként a fideszes Láng Zsolt kérdésére közölte, a most a bizottsági helyekre benyomott új tagokat visszahívják, ha esetleg a fideszesek mégis úgy döntenek, hogy újra csatlakoznak a bizottságokhoz.

Horváth Csaba Pokornira reagál, szerinte egy 11 fős bizottságban teljesen rendben van, ha a Fidesz 4, az ellenzék pedig 7 helyet kap, ez ugyanis lefedi a Közgyűlés 40-60-as összetételét.

összesen: 50 db | 20 db/oldal

1 2 3
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás