Egy cseh kommunista képviselő szerint 1968-ban nem szállták meg az országot a szovjetek

Szerző: Pintér Bence
2019.11.05. 15:51

Október végén állt elő az elmélettel, azóta bocsánatot kért: azt mondja, hogy nem úgy értette.

Egy cseh kommunista képviselő szerint 1968-ban nem szállták meg az országot a szovjetek

Október végén érdekes alternatív történelmi fejtegetésbe bonyolódott egy cseh kommunista képviselő Csehszlovákia 1968-as megszállása kapcsán. „Minden elvesztett életet sajnálni kell. De elmondom: álláspontunk szerint ez nem volt megszállás. Tragikus volt, nem volt rendben, de a csehszlovák hadsereget nem fegyverezték le, az államot nem szüntették meg, mint a nácik” – mondta Stanislav Grospič.

Hozzátette: az áldozatok szerinte első sorban közlekedési balesetekben vesztették életüket.

1968 augusztusában a varsói szerződés – a Szovjetunió, Lengyelország, Kelet-Németország, Bulgária és Magyarország – csapatai szállták meg az országot a Csehszlovákiát vezető Alexander Dubček prágai tavasz néven ismert reformkísérlete miatt. A katonai akcióban 137 civil vesztette életét.

A téma most azért lett különösen forró Csehországban, mert a parlament arról szavazott, hogy nemzeti emléknap legyen-e a megszállás évfordulója. A javaslatot a kommunistákat leszámítva minden parlamenti párt támogatta. A párt vezetése nem határolódott el a párt elnökhelyettesének szavaitól, és utaltak arra, hogy 1998 óta a párt hivatalosan nem megszállásnak, hanem erőszakos intervenciónak tartja a varsói szerződés csapatainak bevonulását.

Andrej Babiš miniszterelnök viszont azt mondta, hogy szerinte bocsánatot kéne kérnie azért, amit mondott. Babiš ANO nevű liberális pártja ugye kisebbségben kormányoz koalícióban a szociáldemokratákkal, de a parlamentben a kommunisták külső támogatására szorulnak, ami okoz néha kellemetlen perceket a miniszterelnöknek.

Stanislav Grospič végül most kedden kért elnézést:

a kommunista képviselő azt nyilatkozta, hogy nem úgy értette, amit mondott, egyáltalán nem akart az áldozatok emlékébe beletaposni.

Hangsúlyozta: többször elmondta, hogy az 1968-as inváziót tragikusnak tartja.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek