+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 2. szombat, 08:23
Tíz éve tűnt el a gyorsétterem Izlandról, ezért az utolsó nap egy férfi még bevásárolt kicsit. Azóta már turistalátványosság a kiszáradt burger.

Egy igazán nagy ember úgy gondolta, méltó emléket állít az Izlandról 2009-ben teljesen kivonuld McDonald's szigetországi létezésének, és az étteremlánc utolsó helyi nyitvatartásának napján vett egy hamburgert és egy sültkrumplit. De persze nem azért, hogy megegye, hanem hogy megőrizze: most már tíz éve áll nagyrészt érintetlenül egymás mellett a krumpli és a burger, azóta pedig streamen is lehet nézni, hogy mennyire nem történik vele semmi. Mármint tényleg semmi.

 

„Hallottam korábban, hogy a McDonald's ételei egyáltalán nem bomlanak szét, és meg akartam tudni, igaz-e” – mondta az AFP-nek Hjortur Smarason.

 

A pletyka igaz, hiszen az elmúlt tíz év alatt csak kiszáradt mindkét étel, mostanra pedig annyira érdekes lett ez, hogy a Snotra House nevű hostelben tartják az ország déli részén egy vitrinben, ahol kamerák veszik az őrületes nemváltozást. „Az öreg fickó még mindig itt van, és jól néz ki! De a vicc mellett azért elgondolkodtató, miket eszünk. Egyedül a papírcsomagolás tűnik réginek az egészen” – mondta a hostel tulajdonosa, Siggi Sigurdur.

 

Ami még jobb, hogy a hamburgerből látványosság lett, és Sigurdur szerint ez nem csak azt jelenti, hogy napi 400 ezren néznek rá a hamburgerre online, hanem tényleg érkeznek hozzájuk emberek azért, hogy élőben is lássák a csodát.

 

Pedig nem ez az első hasonló kísérlet: Karen Hanrahan 1996-ban tett el egy hamburgert, és 2010-ben mutatta meg a világnak a szinte változatlan külsejű ételt, 2010-ben pedig egy New York-i fotós, Sally Davies fotózott le egy Happy Meal-menüt minden nap fél éven keresztül, itt pedig egy videó is látható róla, milyen furán öregszik a mekis kaja.

 

A McDonald's már 2013-ban kommentálta a jelenséget: szerintük megfelelő környezetben a többi élelmiszerhez hasonló módon bomlanak le az ételeik, de ha alacsony a nedvességszint, akkor akkor nem növekedik a penész és a baktériumok, ezért nem tud bomlani.

 

FOTÓ: Snotra House

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Gazdaságpolitikusuk szerint ha már a választók 25-30 százaléka ki akar lépni, akkor ideje minderről társadalmi
vitát kezdeményezni.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A héten egy újabb civil jelölt jelentkezett be. Mutatjuk, ki.

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Joe Biden túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen – erre válaszul hívta ki fekvőtámaszpárbajra az elnökjelölt a 83 éves férfit.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás