+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 2. szombat, 08:23
Tíz éve tűnt el a gyorsétterem Izlandról, ezért az utolsó nap egy férfi még bevásárolt kicsit. Azóta már turistalátványosság a kiszáradt burger.

Egy igazán nagy ember úgy gondolta, méltó emléket állít az Izlandról 2009-ben teljesen kivonuld McDonald's szigetországi létezésének, és az étteremlánc utolsó helyi nyitvatartásának napján vett egy hamburgert és egy sültkrumplit. De persze nem azért, hogy megegye, hanem hogy megőrizze: most már tíz éve áll nagyrészt érintetlenül egymás mellett a krumpli és a burger, azóta pedig streamen is lehet nézni, hogy mennyire nem történik vele semmi. Mármint tényleg semmi.

 

„Hallottam korábban, hogy a McDonald's ételei egyáltalán nem bomlanak szét, és meg akartam tudni, igaz-e” – mondta az AFP-nek Hjortur Smarason.

 

A pletyka igaz, hiszen az elmúlt tíz év alatt csak kiszáradt mindkét étel, mostanra pedig annyira érdekes lett ez, hogy a Snotra House nevű hostelben tartják az ország déli részén egy vitrinben, ahol kamerák veszik az őrületes nemváltozást. „Az öreg fickó még mindig itt van, és jól néz ki! De a vicc mellett azért elgondolkodtató, miket eszünk. Egyedül a papírcsomagolás tűnik réginek az egészen” – mondta a hostel tulajdonosa, Siggi Sigurdur.

 

Ami még jobb, hogy a hamburgerből látványosság lett, és Sigurdur szerint ez nem csak azt jelenti, hogy napi 400 ezren néznek rá a hamburgerre online, hanem tényleg érkeznek hozzájuk emberek azért, hogy élőben is lássák a csodát.

 

Pedig nem ez az első hasonló kísérlet: Karen Hanrahan 1996-ban tett el egy hamburgert, és 2010-ben mutatta meg a világnak a szinte változatlan külsejű ételt, 2010-ben pedig egy New York-i fotós, Sally Davies fotózott le egy Happy Meal-menüt minden nap fél éven keresztül, itt pedig egy videó is látható róla, milyen furán öregszik a mekis kaja.

 

A McDonald's már 2013-ban kommentálta a jelenséget: szerintük megfelelő környezetben a többi élelmiszerhez hasonló módon bomlanak le az ételeik, de ha alacsony a nedvességszint, akkor akkor nem növekedik a penész és a baktériumok, ezért nem tud bomlani.

 

FOTÓ: Snotra House

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás