+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ecsenyi Áron
2019. november 2. szombat, 12:51
Fekő Ádám leírja, hogy miként tesz keresztbe az állam a piacnak azzal, hogy az adónkból igazságtalan lakástámogatási rendszert tart fenn, megoldásként mégis azt javasolja, hogy még jobban toljunk ki a piaccal.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Megdöbbentett, hogy egy teljesen önellentmondásos cikk jelent meg Fekő Ádám tollából az Azonnalin. A szerző konkrétan

 

leírja, hogy miként tesz keresztbe az állam a piacnak azzal, hogy a reálbérek jelentős részét lefölözi adók gyanánt, majd azt javasolja, hogy mivel emiatt nem marad elég pénz a lakhatási szolgáltatásokra, ezért még inkább tegyünk keresztbe a piacnak.

 

Persze aztán írja az szerző, hogy kettes lett a matekérettségije, de azért valljuk be, ez maximum arra indok, hogy előbb konzultál a logikai összefüggésekről, mintsem javaslatot tesz.

 

Kezdjük azzal, hogy már az elején túl optimistán becsüli meg azt, ahogyan az állam korlátozza a piacot. Nevezetesen azt írja: „a városban élők átlagosan bruttó 400 ezer forintot keresnek, amiből ha teljesen átlagos egyedülálló emberek, akkor az állam úgy 270 ezer forintot hagy náluk.” 

 

A képlet azonban hiányos; a nettó/bruttó nem fedi le a teljes elvonás mértékét. Nemcsak a munkát terhelő adókat kéne bekalkulálni, hanem az áfát és még sok más adónemet is, amelyek definíciószerűen a végfogyasztón csattannak. Ez alapján ha valaki 400 ezer forintot keres, akkor körülbelül 196 000 forint marad a zsebében az OECD 2019-es kimutatása alapján. Ezért írtam korábban is, hogy Magyarország az unió hatodik legbaloldalibb országa.

 

Az adórendszer ugyanis az állami tervgazdaság fenntartását hivatott kiszolgálni. Nem véletlen, hogy olyan magas a korrupció, és versenyképtelen a gazdaságunk. Adódik, hogy ezen úgy lehetne segíteni, ha az állam leépítené a tervgazdasági monopóliumát; például a közmédiát, sportklubokat, vallástámogatásokat, állami nyugdíj- és egészségbiztosítást és nem utolsósorban a lakáscélú kamattámogatásokat. Az ezek miatti elvonások ugyanis brutális mértékben nehezítik a piaci érvényesülést. De van itt más is.

 

A szocialista rendszerünkben valójában a leszakadó rétegek fizetik a gazdagok támogatását.

 

A csok esetében a legtöbb esetben például hiteligényléshez van kötve a 10 milliós állami támogatás.

 

1. Egyrészt akik 160 ezer forintot keresnek, ebből a rendszerből alapból kiesnek, mert nem fognak hitelt kapni a jövedelmi helyzetük miatt. A bankok csak bizonyos vagyoni helyzet felett kötnek hitelszerződést.

 

2. Akik nem tudnak benyújtani a telekvásárlásról és az építkezésről  áfás számlát, azok nem kaphatják meg az új lakás vagy ház építéséhez igényelhető áfatámogatást, ami 20 milliós ingatlan esetén már több, mint 4 millió forint.

 

3. A lakástámogatásra a piac úgy reagál (ahogy tapasztaltuk is), hogy megemelik a lakásárakat és a bérleti költségeket. A gazdagok a támogatást felvéve játszva kifizetik ezeket (mi több, ők lesznek a bérbeadók), ezzel szemben a szegényeknek csak rosszabb lesz a helyzete: egy szoba bérlését is nehezebben fogják tudni kifizetni.

 

Számoljuk ki, hogy ebben a rendszerben mennyivel támogatja egy szegény a gazdag polgártársát!

 

Ha valaki 400 ezer forintot keres, az átlagosan 204 000 forint adót fizet. Amennyiben az állam ad neki 10 plusz 4 millió forint támogatást egy 20 millió forintos lakásvásárlás esetén, akkor az olyan, mintha nagyjából 40 hónapig – tehát több, mint 3 évig – nem kéne egyáltalán adót fizetnie. És ehhez még hozzájön az, hogy az ingatlanok ára és bérleti díja felmegy, amin ugyancsak nyer. Az összes nyeresége azok által a szegények által lesz kitermelve, akik nem tudtak élni a lakástámogatással, de ugyanúgy adóztak.


A szerző a Le az Adók 75%-val Párt elnöke, és Fekő Ádám Ezért rossz, hogy a piac dönt a budapesti albérletárakról című cikkére reagált. Hozzászólnál? Vitatkoznál? Írj nekünk! Többet akarsz tudni a budapesti lakáshelyzetről? Nézd meg a Negédes otthon című videósorozatunkat!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

New Yorkból nézve az évtized legfontosabb jelensége, hogy egyre több minden választ el minket egymástól, miközben a klímaválság ügye mégis nemzetközi tüntetéshullámot tudott kiváltani.

Elvileg Gyurcsány, majd a Pesti Srácok Youtube-csatornája letiltása miatt akár egy platformra is kerülhetnének, de a DK szóvivője eloszlatta a nagykoalíció reményét.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

Az új bevándorlási szabályok első részletei alapján egy egész magyar iparág fog megszűnni, a britek pontrendszert találtak ki ahhoz, kit engednek be magukhoz dolgozni.

Milanović elnöki beszédében az egységet hangsúlyozta, bár korábban Horvátország minden szomszédjával sikeresen összeveszett. Milyen elnök lesz?

Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobbközép pártok európai családjában.

Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás