+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ecsenyi Áron
2019. november 2. szombat, 12:51
Fekő Ádám leírja, hogy miként tesz keresztbe az állam a piacnak azzal, hogy az adónkból igazságtalan lakástámogatási rendszert tart fenn, megoldásként mégis azt javasolja, hogy még jobban toljunk ki a piaccal.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Megdöbbentett, hogy egy teljesen önellentmondásos cikk jelent meg Fekő Ádám tollából az Azonnalin. A szerző konkrétan

 

leírja, hogy miként tesz keresztbe az állam a piacnak azzal, hogy a reálbérek jelentős részét lefölözi adók gyanánt, majd azt javasolja, hogy mivel emiatt nem marad elég pénz a lakhatási szolgáltatásokra, ezért még inkább tegyünk keresztbe a piacnak.

 

Persze aztán írja az szerző, hogy kettes lett a matekérettségije, de azért valljuk be, ez maximum arra indok, hogy előbb konzultál a logikai összefüggésekről, mintsem javaslatot tesz.

 

Kezdjük azzal, hogy már az elején túl optimistán becsüli meg azt, ahogyan az állam korlátozza a piacot. Nevezetesen azt írja: „a városban élők átlagosan bruttó 400 ezer forintot keresnek, amiből ha teljesen átlagos egyedülálló emberek, akkor az állam úgy 270 ezer forintot hagy náluk.” 

 

A képlet azonban hiányos; a nettó/bruttó nem fedi le a teljes elvonás mértékét. Nemcsak a munkát terhelő adókat kéne bekalkulálni, hanem az áfát és még sok más adónemet is, amelyek definíciószerűen a végfogyasztón csattannak. Ez alapján ha valaki 400 ezer forintot keres, akkor körülbelül 196 000 forint marad a zsebében az OECD 2019-es kimutatása alapján. Ezért írtam korábban is, hogy Magyarország az unió hatodik legbaloldalibb országa.

 

Az adórendszer ugyanis az állami tervgazdaság fenntartását hivatott kiszolgálni. Nem véletlen, hogy olyan magas a korrupció, és versenyképtelen a gazdaságunk. Adódik, hogy ezen úgy lehetne segíteni, ha az állam leépítené a tervgazdasági monopóliumát; például a közmédiát, sportklubokat, vallástámogatásokat, állami nyugdíj- és egészségbiztosítást és nem utolsósorban a lakáscélú kamattámogatásokat. Az ezek miatti elvonások ugyanis brutális mértékben nehezítik a piaci érvényesülést. De van itt más is.

 

A szocialista rendszerünkben valójában a leszakadó rétegek fizetik a gazdagok támogatását.

 

A csok esetében a legtöbb esetben például hiteligényléshez van kötve a 10 milliós állami támogatás.

 

1. Egyrészt akik 160 ezer forintot keresnek, ebből a rendszerből alapból kiesnek, mert nem fognak hitelt kapni a jövedelmi helyzetük miatt. A bankok csak bizonyos vagyoni helyzet felett kötnek hitelszerződést.

 

2. Akik nem tudnak benyújtani a telekvásárlásról és az építkezésről  áfás számlát, azok nem kaphatják meg az új lakás vagy ház építéséhez igényelhető áfatámogatást, ami 20 milliós ingatlan esetén már több, mint 4 millió forint.

 

3. A lakástámogatásra a piac úgy reagál (ahogy tapasztaltuk is), hogy megemelik a lakásárakat és a bérleti költségeket. A gazdagok a támogatást felvéve játszva kifizetik ezeket (mi több, ők lesznek a bérbeadók), ezzel szemben a szegényeknek csak rosszabb lesz a helyzete: egy szoba bérlését is nehezebben fogják tudni kifizetni.

 

Számoljuk ki, hogy ebben a rendszerben mennyivel támogatja egy szegény a gazdag polgártársát!

 

Ha valaki 400 ezer forintot keres, az átlagosan 204 000 forint adót fizet. Amennyiben az állam ad neki 10 plusz 4 millió forint támogatást egy 20 millió forintos lakásvásárlás esetén, akkor az olyan, mintha nagyjából 40 hónapig – tehát több, mint 3 évig – nem kéne egyáltalán adót fizetnie. És ehhez még hozzájön az, hogy az ingatlanok ára és bérleti díja felmegy, amin ugyancsak nyer. Az összes nyeresége azok által a szegények által lesz kitermelve, akik nem tudtak élni a lakástámogatással, de ugyanúgy adóztak.


A szerző a Le az Adók 75%-val Párt elnöke, és Fekő Ádám Ezért rossz, hogy a piac dönt a budapesti albérletárakról című cikkére reagált. Hozzászólnál? Vitatkoznál? Írj nekünk! Többet akarsz tudni a budapesti lakáshelyzetről? Nézd meg a Negédes otthon című videósorozatunkat!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali heti tsúfos tükre ismét jelentkezik: ezúttal egészen az ókori Washingtonig repülünk vissza a történelembe!

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás