+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ecsenyi Áron
2019. november 2. szombat, 12:51
Fekő Ádám leírja, hogy miként tesz keresztbe az állam a piacnak azzal, hogy az adónkból igazságtalan lakástámogatási rendszert tart fenn, megoldásként mégis azt javasolja, hogy még jobban toljunk ki a piaccal.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Megdöbbentett, hogy egy teljesen önellentmondásos cikk jelent meg Fekő Ádám tollából az Azonnalin. A szerző konkrétan

 

leírja, hogy miként tesz keresztbe az állam a piacnak azzal, hogy a reálbérek jelentős részét lefölözi adók gyanánt, majd azt javasolja, hogy mivel emiatt nem marad elég pénz a lakhatási szolgáltatásokra, ezért még inkább tegyünk keresztbe a piacnak.

 

Persze aztán írja az szerző, hogy kettes lett a matekérettségije, de azért valljuk be, ez maximum arra indok, hogy előbb konzultál a logikai összefüggésekről, mintsem javaslatot tesz.

 

Kezdjük azzal, hogy már az elején túl optimistán becsüli meg azt, ahogyan az állam korlátozza a piacot. Nevezetesen azt írja: „a városban élők átlagosan bruttó 400 ezer forintot keresnek, amiből ha teljesen átlagos egyedülálló emberek, akkor az állam úgy 270 ezer forintot hagy náluk.” 

 

A képlet azonban hiányos; a nettó/bruttó nem fedi le a teljes elvonás mértékét. Nemcsak a munkát terhelő adókat kéne bekalkulálni, hanem az áfát és még sok más adónemet is, amelyek definíciószerűen a végfogyasztón csattannak. Ez alapján ha valaki 400 ezer forintot keres, akkor körülbelül 196 000 forint marad a zsebében az OECD 2019-es kimutatása alapján. Ezért írtam korábban is, hogy Magyarország az unió hatodik legbaloldalibb országa.

 

Az adórendszer ugyanis az állami tervgazdaság fenntartását hivatott kiszolgálni. Nem véletlen, hogy olyan magas a korrupció, és versenyképtelen a gazdaságunk. Adódik, hogy ezen úgy lehetne segíteni, ha az állam leépítené a tervgazdasági monopóliumát; például a közmédiát, sportklubokat, vallástámogatásokat, állami nyugdíj- és egészségbiztosítást és nem utolsósorban a lakáscélú kamattámogatásokat. Az ezek miatti elvonások ugyanis brutális mértékben nehezítik a piaci érvényesülést. De van itt más is.

 

A szocialista rendszerünkben valójában a leszakadó rétegek fizetik a gazdagok támogatását.

 

A csok esetében a legtöbb esetben például hiteligényléshez van kötve a 10 milliós állami támogatás.

 

1. Egyrészt akik 160 ezer forintot keresnek, ebből a rendszerből alapból kiesnek, mert nem fognak hitelt kapni a jövedelmi helyzetük miatt. A bankok csak bizonyos vagyoni helyzet felett kötnek hitelszerződést.

 

2. Akik nem tudnak benyújtani a telekvásárlásról és az építkezésről  áfás számlát, azok nem kaphatják meg az új lakás vagy ház építéséhez igényelhető áfatámogatást, ami 20 milliós ingatlan esetén már több, mint 4 millió forint.

 

3. A lakástámogatásra a piac úgy reagál (ahogy tapasztaltuk is), hogy megemelik a lakásárakat és a bérleti költségeket. A gazdagok a támogatást felvéve játszva kifizetik ezeket (mi több, ők lesznek a bérbeadók), ezzel szemben a szegényeknek csak rosszabb lesz a helyzete: egy szoba bérlését is nehezebben fogják tudni kifizetni.

 

Számoljuk ki, hogy ebben a rendszerben mennyivel támogatja egy szegény a gazdag polgártársát!

 

Ha valaki 400 ezer forintot keres, az átlagosan 204 000 forint adót fizet. Amennyiben az állam ad neki 10 plusz 4 millió forint támogatást egy 20 millió forintos lakásvásárlás esetén, akkor az olyan, mintha nagyjából 40 hónapig – tehát több, mint 3 évig – nem kéne egyáltalán adót fizetnie. És ehhez még hozzájön az, hogy az ingatlanok ára és bérleti díja felmegy, amin ugyancsak nyer. Az összes nyeresége azok által a szegények által lesz kitermelve, akik nem tudtak élni a lakástámogatással, de ugyanúgy adóztak.


A szerző a Le az Adók 75%-val Párt elnöke, és Fekő Ádám Ezért rossz, hogy a piac dönt a budapesti albérletárakról című cikkére reagált. Hozzászólnál? Vitatkoznál? Írj nekünk! Többet akarsz tudni a budapesti lakáshelyzetről? Nézd meg a Negédes otthon című videósorozatunkat!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás