Működött a magyar vétó: a NATO-főtitkár a kárpátaljai magyarok jogaiért emelt szót Kijevben

Szerző: Bakó Bea
2019.10.31. 17:44

Jens Stoltenberg arra kérte az ukrán elnököt, hogy a kisebbségek jogainak védelme terén teljes mértékben tartsa be a Velencei Bizottság ajánlásait.

Működött a magyar vétó: a NATO-főtitkár a kárpátaljai magyarok jogaiért emelt szót Kijevben

Kijevben fogadta csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök. A Korrespondent.net beszámolója szerint – amelyet magyarul a Kárpáthír foglalt össze –

Stoltenberg a megbeszélésen felhozta a kisebbségi jogok ügyét, amely Magyarországot különösen aggasztja.

Olyannyira, hogy szerdán a magyar külügy első körben megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát. Csütörtökre aztán sikerült elérni, hogy a nyilatkozat kiálljon a kárpátaljai magyar közösség mellett, így végül az utolsó pillanatban sikerült elfogadni a közös nyilatkozatot.

Ukrajnával az új oktatási törvény elfogadása óta – amely a magyar nyelv használatát jelentősen korlátozza a közoktatásban – elég hűvös a magyar diplomácia viszonya, Magyarország folyamatosan blokkolja Ukrajna törekvését a NATO-csatlakozásra.

Stoltenberg Kijevben csütörtökön azt sürgette Zelenszkij ukrán elnöknél, hogy teljes mértékben tartsák be a Velencei Bizottság ajánlásait – mint mondta, ebben a NATO-tagok mind egyetértenek.

Az Európa Tanács (amely az EU-tól különböző nemzetközi szervezet) jogi tanácsadó testülete korábban több problémát  is talált az oktatási törvénnyel kapcsolatban, és javaslatokat tett azok kiküszöbölésére. Ezeknek az ajánlásoknak a betartása Ukrajnán múlik – mondta a főtitkár Kijevben.

Hogy milyen most a kárpátaljai magyarok helyzete, arról nemrég helyszíni riportban részletesen is beszámoltunk. Olvasd vissza itt!

FOTÓ: NATO sajtófotószolgálat

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek