+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. október 30. szerda, 16:33
A 2018-as kampányhoz kapcsolódó számlákat foglalt le a NAV, a párt elnökségi tagja szerint a párt és a számvevőszék közti korábbi csörte lehet a házkutatás hátterében.

Meglepetésszerű házkutatást tartott a Momentumnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerda reggel – számolt be a párt sajtóközleményben szerdán. A Momentum arról ír, a NAV kutatást, motozást és lefoglalást rendelt el a Momentum irodájában költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bűncselekmény bizonyítékainak felkutatása céljából.

 

Minden, 2018-as kampánnyal kapcsolatos dokumentumot lefoglaltak

 

A párt azt gyanítja, hogy mindez összefüggésben lehet azzal a februári sztorival, amikor az Állami Számvevőszék hirtelen felfüggesztette a Momentum állami támogatását, és feljelentést tett a párt ellen költségvetési csalás gyanújával. Később az ÁSZ visszavonta a Momentum állami támogatását felfüggesztő döntését, azóta viszont a párt közleménye szerint semmilyen kommunikáció nem volt közöttük és a számvevőszék között.

 

Mivel az ügy elég homályos, megkerestük Hajnal Miklóst, a Momentum elnökségi tagját, hogy fejtse ki kicsit bővebben, mi is történt a pártnál szerda reggel. Hajnal elmondta, reggel 9 körül négy-öt NAV-munkatárs jött be a Momentum Múzeum körúti irodájába, majd miután megbizonyosodtak arról, hogy a párt pénzügyi dokumentumai a Momentum könyvelőjénél vannak, átmentek oda, és

 

„lefoglalták az összes, 2018-as kampányhoz kapcsolódó számlát, a pénzügyi dokumentációkat és a könyvelési elemzéseket mind papíron, mind elektronikusan, pendrive-on”.

 

Hajnal kifejtette: bár nem tudják biztosra, de a nekik a NAV által reggel átadott határozat alapján arra következtetnek, hogy a házkutatást az Állami Számvevőszékkel kapcsolatos csörte miatt rendelhették el.

 

Furcsa egybeesés, hogy pont most jöttek

 

Emlékeztetőül: az ÁSZ még tavaly függesztette fel a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását, mivel az ellenzéki pártok nagy részét végigbírságoló felügyelőszerv azt kifogásolta, hogy a Momentum nem bocsátotta időben rendelkezésre az elszámolási papírokat, így a kiadásokat és bevételeket igazoló dokumentumokat sem. A párt akkor azt állította: a megkeresést régi székházuk címére küldték el, és az ÁSZ nem adott nekik megfelelő lehetőséget a kérdés rendezésére.

 

Amikor a momentumosok októberben észlelték a problémát, és minden lehetséges platformon átküldték az elszámolást az ÁSZ-nak, az már tartotta magát ahhoz a megállapításhoz, miszerint a Momentum nem tartotta be a határidőt, ezért leállították a támogatást. Ezt január elején oldották fel, miután a Momentum rendezte a kérdést, de attól még az Állami Számvevőszék feljelentést tett a párt ellen, mely először az ügyészséghez, majd a NAV-hoz került.

 

Hajnal Miklós ezzel kapcsolatban az Azonnalinak kifejtette:

 

„az már mindenki politikai fantáziájára van bízva, hogy véletlenül ért-e pont mostanra ebbe a fázisba ez az ügy, és van-e bármi összefüggés azzal, hogy lementek a választások.”

 

Hajnal szerint bár lehet, hogy „tényleg így jött ki nekik a munkarend”, de mégis „furcsa egybeesés” az, hogy a választások után két héttel jelentek meg az ellenőrök, míg az elmúlt félévben „semmilyen kommunikáció nem folyt a párt és az ÁSZ, az ügyészség, a nyomozó hatóság és a NAV között”.

 

Formai hibák lehettek, de a fiktív számlázás kizárt Hajnal szerint

 

Hajnal arról is beszélt, nem tud arról, hogy az ÁSZ visszavonta volna a feljelentést annak ellenére, hogy végül januárban rendben talált mindent, így újból kaphat a Momentum állami támogatást. Így valószínűleg lefolytatják a nyomozást, de

 

a NAV által a momentumosoknak reggel átadott határozatban egy olyan állítás is szerepel, miszerint a párt fiktív számlákat használt volna.

 

Ez Hajnal szerint már büntetőjogi kategória, amellyel kapcsolatban valóban lehet házkutatást elrendelni, ugyanakkor hozzátette: kizártnak tartja, hogy a Momentumban bárki is elkövetett volna ilyet, „ebben a pártban ilyen dolgok nem merülnek fel”. További probléma a fiktív számlás váddal kapcsolatban Hajnal szerint, hogy ha igaz, amit az ÁSZ állít, és valóban nem jutottak el a számvevőszékhez a Momentum pénzügyi adatai, akkor „miből gondolják, hogy fiktívek a számlák?”

 

Azt az elnökségi tag sem tagadta, hogy megeshet, hogy – mint minden civil szervezetnél vagy cégnél – a Momentumban is lehettek formai hibák a könyvelésben, ez viszont legfeljebb bírságot von maga után, és ez alapján nem lehet házkutatást elrendelni. Ellentétben a fiktív számlázás már büntetőjogi kategória, amivel kapcsolatban Hajnal azt mondta: nekik tiszta a lelkiismeretük.

 

„Jó munkát kívánok a NAV-nak, mert kurva sok meló feldolgozni ennyi számlát. Ha találnak egy-két formai hibát, és azt mondják, hogy fizessünk be kétszázezer forint büntetést, akkor szuper,

 

de valójában nekik több munkájuk lesz abban, mint amit nekünk bírságban be kell fizetnünk, ha egyáltalán találnak valamit.”

 

Kérdésünkre hozzátette: ha valamilyen komolyabb, a Momentumot elmarasztaló ítélet születik majd az ügyben, azt a párt „egészen biztosan meg fogja támadni, és ahol csak tud, fellebbez ellene”, mivel szerint „soha senkinek ebben a pártban ilyen szándéka nem volt”.

 

FRISSÍTÉS: Az üggyel kapcsolatban megkerestük a NAV sajtóosztályát is, akik ezt válaszolták: 

 

„Az Állami Számvevőszék feljelentése alapján több százmillió forintos költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt nyomoz a NAV. A folyamatban lévő ügyről azonban további részleteket nem hozhat nyilvánosságra a hivatal.”

 

BORÍTÓKÉP: Hajnal Miklós / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás