+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Bukovics Martin
2019. október 29. kedd, 09:34
A türingiai Gerstengrund nevű falu volt az egyetlen település, ahol nem tudott öt százalék feletti eredményt elérni a szélsőjobboldali AfD múlt vasárnap. A német viccpárt betartja ígéretét: ingyen sör a jutalmuk.

Annyira örül a német Die Partei nevű viccpárt annak, hogy volt egyetlen település, ahol kevesebb, mint öt százalékot ért el a szélsőjobboldali AfD Türingiában, hogy ajándék sört visz a lakosoknak – jelentették be Facebook-oldalukon hétfőn.

 

Ezt persze előre eltervezték: a türingiai választási kampányban még arra számítottak, hogy több ilyen település is lesz, ezért a sörfelajánló akciójukat eredetileg úgy hirdették meg, hogy az erre a célra a pártnak pénzt adományozók külön megjelölhették, melyik településen kívánják az ingyen sör ígéretével befolyásolni a választást.

 

Több, mint 2800 liter sörnyi pénz jött össze, amit most mind Gerstengrund lakói kapnak meg, ami már csak azért is vicces, mert a „Gerste” szó árpát jelent, ami pedig a sör egyik alapanyaga. A faluban konkrétan senki se szavazott az AfD-re.

 

Arról nem is beszélve, hogy Gerstengrund lakóinak eredetileg senki se akart előre sört felajánlani, most mégis az övék lesz az alsó hangon 2800 liternyi sör, ami fejenként 42 és fél litert jelent. Türingia egyébként az egyik legnagyobb sörfogyasztó tartomány Németországban, 2016-os számok szerint évente fejenként 114 liter sör fogy itt el, ennél többet már csak a Berlin körüli Brandenburg tartományban isznak. A legismertebb Türingiában gyártott sör az 1543-ban alapított Bad Köstritzi-i sörfőzde Köstritzer nevű fekete söre.

 

A Türingia nyugati, Hessenhez közeli részén fekvő falu 66 lakosából egyébként mindössze 49-en voltak választásra jogosultak, közülük pedig 43-an mentek szavazni, és több, mint 80 százalékuk a kereszténydemokrata CDU-t választotta. A többi hat gerstengrundi egyéniben a zöldekre és az erfurti parlamentbe épp bejutó liberális FDP-re szavazott, a pártlistás szavazólapon azonban átpártoltak páran a helyben nagyon népszerű kommunista tartományi miniszterelnök, Bodo Ramelow pártjához, a Die Linkéhez is.

 

 

Türingiában múlt vasárnap tartottak választásokat, ahol a szélsőbaloldali Die Linke és a szélsőjobboldali AfD is az élretört, míg a CDU visszacsúszott a harmadik helyre. Az Azonnali elemzését az eredményekről itt olvashatjátok.

 

FOTÓK: Metilsteiner / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Habár a székely fővárosnak nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

Azért az MSZP-s Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek, Csorbai 40 százalékot hozott az egyik legjobboldalibb városban.

Hatalmas többség mondott nemet a kezdeményezésre, amely az EU-val kötött szerződések felmondását jelentette volna.

Egy borvidék, ami azt bizonyítja: megfelelő tudással, akaraterővel és szorgalommal semmi sem lehetetlen, még a legzordabb körülmények között sem.

Utazás, kiállítás, zene, egy jó hely Zuglóban, életvezetési tanácsok és pár tipp a konyhába: itt az Azonnali első őszi mindenajánlója!

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás