+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Bukovics Martin
2019. október 29. kedd, 09:34
A türingiai Gerstengrund nevű falu volt az egyetlen település, ahol nem tudott öt százalék feletti eredményt elérni a szélsőjobboldali AfD múlt vasárnap. A német viccpárt betartja ígéretét: ingyen sör a jutalmuk.

Annyira örül a német Die Partei nevű viccpárt annak, hogy volt egyetlen település, ahol kevesebb, mint öt százalékot ért el a szélsőjobboldali AfD Türingiában, hogy ajándék sört visz a lakosoknak – jelentették be Facebook-oldalukon hétfőn.

 

Ezt persze előre eltervezték: a türingiai választási kampányban még arra számítottak, hogy több ilyen település is lesz, ezért a sörfelajánló akciójukat eredetileg úgy hirdették meg, hogy az erre a célra a pártnak pénzt adományozók külön megjelölhették, melyik településen kívánják az ingyen sör ígéretével befolyásolni a választást.

 

Több, mint 2800 liter sörnyi pénz jött össze, amit most mind Gerstengrund lakói kapnak meg, ami már csak azért is vicces, mert a „Gerste” szó árpát jelent, ami pedig a sör egyik alapanyaga. A faluban konkrétan senki se szavazott az AfD-re.

 

Arról nem is beszélve, hogy Gerstengrund lakóinak eredetileg senki se akart előre sört felajánlani, most mégis az övék lesz az alsó hangon 2800 liternyi sör, ami fejenként 42 és fél litert jelent. Türingia egyébként az egyik legnagyobb sörfogyasztó tartomány Németországban, 2016-os számok szerint évente fejenként 114 liter sör fogy itt el, ennél többet már csak a Berlin körüli Brandenburg tartományban isznak. A legismertebb Türingiában gyártott sör az 1543-ban alapított Bad Köstritzi-i sörfőzde Köstritzer nevű fekete söre.

 

A Türingia nyugati, Hessenhez közeli részén fekvő falu 66 lakosából egyébként mindössze 49-en voltak választásra jogosultak, közülük pedig 43-an mentek szavazni, és több, mint 80 százalékuk a kereszténydemokrata CDU-t választotta. A többi hat gerstengrundi egyéniben a zöldekre és az erfurti parlamentbe épp bejutó liberális FDP-re szavazott, a pártlistás szavazólapon azonban átpártoltak páran a helyben nagyon népszerű kommunista tartományi miniszterelnök, Bodo Ramelow pártjához, a Die Linkéhez is.

 

 

Türingiában múlt vasárnap tartottak választásokat, ahol a szélsőbaloldali Die Linke és a szélsőjobboldali AfD is az élretört, míg a CDU visszacsúszott a harmadik helyre. Az Azonnali elemzését az eredményekről itt olvashatjátok.

 

FOTÓK: Metilsteiner / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás