+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Bukovics Martin
2019. október 29. kedd, 09:34
A türingiai Gerstengrund nevű falu volt az egyetlen település, ahol nem tudott öt százalék feletti eredményt elérni a szélsőjobboldali AfD múlt vasárnap. A német viccpárt betartja ígéretét: ingyen sör a jutalmuk.

Annyira örül a német Die Partei nevű viccpárt annak, hogy volt egyetlen település, ahol kevesebb, mint öt százalékot ért el a szélsőjobboldali AfD Türingiában, hogy ajándék sört visz a lakosoknak – jelentették be Facebook-oldalukon hétfőn.

 

Ezt persze előre eltervezték: a türingiai választási kampányban még arra számítottak, hogy több ilyen település is lesz, ezért a sörfelajánló akciójukat eredetileg úgy hirdették meg, hogy az erre a célra a pártnak pénzt adományozók külön megjelölhették, melyik településen kívánják az ingyen sör ígéretével befolyásolni a választást.

 

Több, mint 2800 liter sörnyi pénz jött össze, amit most mind Gerstengrund lakói kapnak meg, ami már csak azért is vicces, mert a „Gerste” szó árpát jelent, ami pedig a sör egyik alapanyaga. A faluban konkrétan senki se szavazott az AfD-re.

 

Arról nem is beszélve, hogy Gerstengrund lakóinak eredetileg senki se akart előre sört felajánlani, most mégis az övék lesz az alsó hangon 2800 liternyi sör, ami fejenként 42 és fél litert jelent. Türingia egyébként az egyik legnagyobb sörfogyasztó tartomány Németországban, 2016-os számok szerint évente fejenként 114 liter sör fogy itt el, ennél többet már csak a Berlin körüli Brandenburg tartományban isznak. A legismertebb Türingiában gyártott sör az 1543-ban alapított Bad Köstritzi-i sörfőzde Köstritzer nevű fekete söre.

 

A Türingia nyugati, Hessenhez közeli részén fekvő falu 66 lakosából egyébként mindössze 49-en voltak választásra jogosultak, közülük pedig 43-an mentek szavazni, és több, mint 80 százalékuk a kereszténydemokrata CDU-t választotta. A többi hat gerstengrundi egyéniben a zöldekre és az erfurti parlamentbe épp bejutó liberális FDP-re szavazott, a pártlistás szavazólapon azonban átpártoltak páran a helyben nagyon népszerű kommunista tartományi miniszterelnök, Bodo Ramelow pártjához, a Die Linkéhez is.

 

 

Türingiában múlt vasárnap tartottak választásokat, ahol a szélsőbaloldali Die Linke és a szélsőjobboldali AfD is az élretört, míg a CDU visszacsúszott a harmadik helyre. Az Azonnali elemzését az eredményekről itt olvashatjátok.

 

FOTÓK: Metilsteiner / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás