Azon megy a vita Romániában, hogy ki jelölje az ország uniós biztosát

Szerző: Bukovics Martin
2019.10.29. 16:44

Viorica Dăncilă, a megbuktatott szocdem miniszterelnök szerint az ő dolga jelölni valakit Von der Leyen brüsszeli csapatába, Klaus Johannis jobboldali államfő viszont úgy látja, az ügyvezető kormánynak nincs erre legitimitása. Csakhogy erről a román alkotmány sem fogalmaz egyértelműen, és november 4-ig biztos nem lesz új kormánya a szomszédunknak.

Azon megy a vita Romániában, hogy ki jelölje az ország uniós biztosát

Miután Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke kedden elfogadta a magyar és a francia kormány újabb biztosjelöltjét, Várhelyi Olivért és Thierry Bretont, már csak Románián a sor, hogy jelöljön valakit az új Európai Bizottságba. (A román Rovana Plumb és a magyar Trócsányi László már az EP jogi szakbizottságának zárt meghallgatásán is elbuktak, a francia Sylvie Goulard-t pedig nyílt meghallgatásán kaszálta el kétszer is a belső piaci szakbizottság – emiatt csúszik is az új Bizottság hivatalba lépése.)

Csakhogy az épp új kormányát kereső Románia esetében per pillanat azt se lehet tudni, ki jelölhet biztost, egyáltalán jelölhet-e ilyet bárki:

a bukaresti parlament ugyanis október 10-én megvonta a bizalmat az addig kormányzó szociáldemokratáktól. Ez azonban nem tántorítja el őket attól, hogy az új, jobboldali kormány esetleges jövő hétfői megszavazásáig ügyvezető kormányként levelezzenek Brüsszellel a potenciális román biztos személyéről. Mint a román nemzeti hírügynökség, az Agerpres írja: Viorica Dăncilă leváltott szocdem kormányfő Victor Negrescu volt európai ügyekért felelős minisztert javasolta az európai biztosi tisztségre. „Igen, Victor Negrescu egyike a lehetőségeknek, figyelembe véve, hogy milyen tapasztalattal rendelkezik: volt európai parlamenti képviselő, volt európai ügyekért felelős miniszter” – mondta róla a PSD elnöke.

Johannis: Ne, te ne!

Dăncilăt ezen lépése miatt Klaus Johannis román elnök azonnal leteremtette: „Viorica Dăncilă leváltott miniszterelnöknek semmilyen legitimitása sincs, hogy európai biztost javasoljon Románia részéről!” Az államfő felszólította a távozó miniszterelnököt, hogy semmi ilyen jellegű javaslatot ne terjesszen elő Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének.

„Viorica Dăncilă leváltott miniszterelnök nem hajlandó megérteni, hogy miniszterelnöki státusának elvesztésével elvesztette minden legitimitását, hogy bármilyen javaslatot tegyen a romániai európai biztosi tisztségére. Ismételten felszólítom Viorica Dăncilát, hogy ne nevesítsen senkit erre a tisztségre, és semmi ilyen jellegű javaslatot ne terjesszen elő Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének. Ha egy olyan kormány nevezi ki az európai biztost, amelynek semmilyen erre vonatkozó alkotmányos jogköre nincs, az egy felelőtlen gesztus, amely egyaránt arcátlanság a román állampolgárokkal és az európai partnerekkel szemben” – idézi Johannist az elnöki hivatal közleménye. 

A jobboldali román államelnök szerint csak egy új, a parlament által beiktatott kormány rendelkezik teljes legitimitással, de kötelezettséggel is, hogy sürgősen javaslatot terjesszen elő az európai biztos személyét illetően. A centrista-újhullámos USR párt már közölte, hogy az új, a román PNL (Nemzeti Liberális Párt) elnöke, Ludovic Orban által vezetett kormány támogatásáért cserébe nem vennék rossz néven, ha köreikből kerülne ki az új román biztosjelölt személye. Orban mögött kezd összeállni a parlamenti többség: a bukaresti alsóház és a szenátus a november 4-i együttes ülésén szavazhat bizalmat az új román kormánynak.

Dăncilă: De bizony!

Dăncilă postafordultával válaszolt az elnöknek a Facebookon, kiposztolva Von der Leyen neki írt, de Johannisnak is cc-zett levelét, amelyben a német politikus azt kéri a román ügyvezető kormányfőtől, hogy haladéktalanul prezentáljon neki egy biztosjelöltet.

„(...) Ezt Johannis elnök is tudja, ám ő úgy dönt, hogy választási célokból félrevezet egy egész országot. Szégyenletes és kockázatos Románia érdekei és imázsa szempontjából. Tehát, függetlenül attól, hogy Iohannisnak megfelel-e vagy sem, ez a természetes és tisztességes folyamat, amelyet országunknak követnie kell. Victor Negrescu, még ha nem is minősül »Johannis biztosának«, az európai ügyek volt minisztere és az Európai Parlament volt tagja, tökéletes szakember, nagy tapasztalattal rendelkezik az európai intézményekben, és teljes mértékben bízom benne, hogy sikeresen tudná teljesíteni ezt a megbízást” – írta posztjában Dăncilă.

Mit mond erről a román alkotmány?

A román alkotmány egyébként rendelkezik arról, hogy milyen jogköröket láthat el az az ügyvezető kormány, amelytől a parlament már megfosztotta a bizalmat. Csakhogy ez a rendelkezés eléggé tágan értelmezhető: „az új kormány tagjainak eskütételéig csak a közügyek igazgatásához szükséges cselekményeket végzi el”.

A román kormány nemzetközi és uniós kompetenciájára ez a szakasz nem utal kifejezetten, de maga az „igazgatás” kifejezés a közjogban általában nem foglal magában nemzetközi jelöléseket és kinevezéseket.

A Johannis vs Dăncilă vitában egyébként azt is figyelembe kell venni, hogy november 10-én rendezik a román elnökválasztás első fordulóját, amin mind a hivatalban lévő elnök, mind a megbuktatott miniszterelnök megméretteti magát. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Johannis magabiztosan vezet, és Dăncilă bár alaposan le van maradva, de még így is ő mehet a legnagyobb eséllyel a november 24-i második fordulóba. Ezek most a számok:

CÍMLAPFOTÓ: Klaus Johannis / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek