A választások előtt ötven napon át tiltják a szlovákok a közvélemény-kutatásokat

Szerző: Illés Gergő
2019.10.29. 16:40

Ennél szigorúbban csak Kamerunban és Tunéziában korlátozzák a közvélemény-kutatókat. Szlovákiában februárban lesz parlamenti választás.

A választások előtt ötven napon át tiltják a szlovákok a közvélemény-kutatásokat

Betiltotta a szlovák parlament a közvélemény-kutatások közzétételét a választásoktól számított ötven napon belül – írja az Euractiv.

Honduras, Tunézia, Kamerun: elitklubba csatlakoznak a szlovákok

A törvényjavaslatot a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Robert Fico-féle szociáldemokrata Smer nyújtotta be, és mellette támogatta a koalíciós partner nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a híd-mostos Jakab Elemér, valamint az ellenzéki szélsőjobbos A Mi Szlovákiánk Néppárt (L'SNS) is. Mindezen korlátozás Európában példátlannak, világszerte pedig kimagaslónak számít, hiszen így csaknem két hónapon át nem jelenhetnek majd meg kutatások a választások előtt, ami jelentős hatást gyakorolhat a voksolás végeredményére is.

A Közvélemény-kutatások Világszövetségének (WAPOR) 2017-es jelentése szerint Európában nincs még egy ország, ahol ilyen hosszú lenne a kutatások publikálásának tilalma: Olaszországban 14, Montenegróban pedig 15 napos tilalom van érvényben, valamint a korábbi szlovák szabályozás is 14 napig nem engedélyezte a kutatások közzétételét a választás előtt: ez emelkedett most ötven napra. Hasonlóan magas számokkal pedig rendszerint nem a fejlett demokráciák büszkélkedhetnek: a 2017-es adatok szerint

Panamában húsz, Hondurasban és Bolíviában harminc, Kamerunban kilencven, Tunéziában pedig százötven napos a tilalom,

ebbe a mezőnybe ugrik most be Szlovákia a maga ötvennapos értékével.

Mindenesetre a törvényjavaslatot benyújtó Smer és SNS szerint erre a periódusra igenis szükség volt, mert így a választók ténylegesen a pártprogramok alapján hozzák majd meg a döntésüket. „A politikai pártok közvélemény-kutatásokat használnak annak érdekében, hogy összezavarják a választókat és befolyásolják a közvéleményt” – fogalmaztak a beterjesztők, akik szerint „a törvény nem korlátozza a választók információkhoz való jogát, ellenkezőleg: a választókat akarja megóvni a dezinformációktól és a célzatos információktól”.

A Híd szerint éppen csökkenteni kéne a moratóriumot

A moratóriumot a többi ellenzéki párt – nem meglepő módon – ellenzi. Az Új Szó tudósítása szerint a Bugár Béla-féle, már a bejutási köszöb alatt mért Híd-Most politikusa, Peter Kresák azt mondta, a törvény az Alkotmánybíróságon végezheti, sőt, szerinte inkább éppen, hogy 48 órára kellett volna csökkenteni az előző, tizennégy napos moratóriumot. A pártelnök Bugár Béla szerint pedig

„utal valamire”, hogy a törvényt a Smer és az SNS Marian Kotleba szélsőjobbos pártja, az L'SNS képviselői támogatásával fogadták el.

Bugár ráadásul kiszúrta a legkomolyabb kiskaput a most elfogadott törvényben: nevezetesen, hogy a „nem fair felmérések” eredményeit külföldön, például a szomszédos országokban továbbra is közzétehetik. Így például Csehországban minden további nélkül megjelenhet majd egy közvélemény-kutatás a szlovák politikai viszonyokról, melyet a szlovákok a cseh nyelvhez való hasonlóság miatt simán el is tudnak olvasni. A Szlovák Tudományos Akadémia is kritizálta a törvényt, mivel az szerintük tisztességtelen előnyhöz juttatja a politikai pártokat:

a pártok a törvény értelmében továbbra is megrendelhetnek majd közvélemény-kutatásokat, csupán nem publikálhatják majd azokat.

Szlovákiában jövő februárban tartanak parlamenti választásokat, ahol a kormánykoalíció pártjainak már csak azért is kényelmetlenek lehetnek a közvélemény-kutatások, mert a Smer támogatottsága a koalíciós kormányzás folyamán jelentősen lecsökkent. A párt már csupán 20 százalék körül tanyázik, míg Zuzana Čaputová államfő pártja, a Progresszív Szlovákia, valamint a Spolu (Együtt) nevű szövetsége már 15 százalékon áll. Ráadásul ott van még Andrej Kiska népszerű exkormányfő saját pártja is, melyet pár hónappal megalakulása után már 10 százalékon mérnek.

BORÍTÓKÉP: A szlovák képviselőház pozsonyi épülete a Vladimír Mečiar exminiszterelnök munkásságát feldolgozó dokumentumfilmből. A volt kormányfőről Techet Péter itt írt részletesebben az Azonnalin.

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek