Baranyi Krisztinát meg kéne hívni a Fradi elnökségébe, ha betartják a hagyományokat

Szerző: Fekő Ádám
2019.10.29. 18:00

A rendszerváltás óta két polgármestere volt Baranyi Krisztina előtt Ferencvárosnak: az egyiküknek felajánlották az elnökségi tagságot, a másik el is fogadta. Baranyi megfontolná az ajánlatot, de az már most biztos, hogy az önkormányzat más formában fogja támogatni az FTC-t.

Baranyi Krisztinát meg kéne hívni a Fradi elnökségébe, ha betartják a hagyományokat

Egészen furcsa helyzet alakulhat ki az FTC-nél, ha hasonló elv alapján válogatnak elnökségi tagokat, mint eddig: a klub elnökségének ugyanis 2014 óta tagja Bácskai János, aki egészen 2019-ig volt Ferencváros polgármestere, októberben viszont kikapott az ellenzéki összefogást maga mögött tudó Baranyi Krisztinától.

Bár Bácskai FTC-elnökségi taggá választását soha sehol nem indokolták meg, mégis csak logikus, hogy a polgármesteri cím miatt került oda, hiszen egyébként nincs túl sok köze az FTC-hez (a C-Közép kifejezetten azt állítja, hogy Bácskai a valóságban Vasas-szurkoló). A ferencvárosi önkormányzat oldala szerint a Bácskaival felálló új elnöki testület első dolga volt újraválasztani Kubatov Gábor Fidesz-alelnököt klubelnöknek.

Tavaly amúgy 50,5 millió forintot kapott a IX. kerületi önkormányzattól közvetlenül a Fradi az Mfor szerint, bár ez az összeg elenyésző ahhoz képest, hogy összesen 17 milliárd forintnyi közpénz ment klubba.

Felmerül a kérdés, hogy az új ferencvárosi polgármestert, Baranyi Krisztinát is elnökségi taggá teszik-e? Baranyi egyébként kicsit demonstratívan ki is ment már a választás utáni héten a Fradi-Újpest meccsre, ahol hangsúlyozta az FTC fontosságát a kerület számára, úgyhogy megkérdeztük Ferencváros újdonsült polgármesterét, ambicionál-e elnökségi pozíciót a klubnál.

„Úgy tudom, az a hagyomány, hogy Ferenváros polgármestere ilyen pozíciót tölt be a Fradiban, de nem biztos, hogy ez tényleg így van, ha jól emlékszem, ezt pont Bácskai Jánostól hallottam.

Várom a felkérést, de jelentkezni nem fogok. Ha lesz felkérés, akkor érdeklődéssel fogadom.

Először is tájékozódnék róla, mit jelent egyáltalán elnökségi tagnak vagy alelnöknek lenni a Fradiban, és ha ez bármiben a kerület hasznára válhat, akkor nem zárkózok el” – mondta az Azonnalinak Baranyi, akinek pozíciójából adódóan valamennyit azért mindenképp kell valamennyit foglalkozni az FTC-vel.

Baranyinak egyébként igaza van, tényleg hagyományról van szó, amit nem kötelező elfogadni: a Ferencvárost 1990 és 2010 között polgármesterként irányított Gegesy Ferenc elmondta az Azonnalinak, hogy az 1990-es évek elején neki is felajánlották a pozíciótó, de „a saját jól felfogott érdekét nézve” visszamondta, ugyanis szerinte az önkormányzatnak akkor több pénzzel kellett volna beszállni a klubba, azt pedig egy szegény önkormányzat nem teheti meg.

Mivel azt lehet tudni, hogy Bácskai mennyi pénzt vitt a Fradiba, ezért logikus lenne, hogy Baranyi minimum egy meghívót kapna ugyanilyen feltételek mellett. Bár próbáltuk ezzel kapcsolatban megkérdezni a klubot, a sajtóosztály csak annyit közölt, hogy „nem kívánnak együttműködni az Azonnalival”.

Bárhogy is alakul, a Fradi Ferencváros életének szerves része, ezért valamennyi dolga az önkormányzatnak is lesz vele.

„A fradisták jórésze nem Kubatov Gábor szurkolója, ez egy 120 éves klub, olyan hagyományokkal és értékekkel, amik egybeforrtak Ferencvárossal” – hangsúlyozta kötődését Baranyi, aki viszont még soha nem beszélt a klubelnök/Fidesz-alelnökkel.

„Ötletem sincs róla, mit gondol Kubatov Gábor az együttműködésről, ezért arról sem, hogy akar-e kapcsolatot tartani az új ferencvárosi vezetéssel.

Nyilvánvalóan nincs olyan nagy szükségük a mi százmillió forintunkra, valószínűleg eddig sem a pénzről szólt az együttműködés. Csak rajtuk múlik, én nem zárkózok el tőle” – mondta Baranyi.

Az biztos, hogy a klubot továbbra is támogatja az önkormányzat, de egész más módon, mint az eddigiekben: „Volt egy 50 milliós szerződés, amiben bár meg voltak jelölve célok a pénznek, ez a gyakorlatban egész másra ment el.

Tömegsportra, utánpótlásnevelésre és városi rendezvények támogatására adta az önkormányat, ehhez képest a gazdasági igazgató és a pályázati osztályon dolgozók bérére számolta el a Fradi.

Ezt a fideszes többségű képviselőtestület elfogadta. A százmillió forintot közelítette összességében az az összeg, amit mi a Fradinak odaadunk egy elégtelen elszámolásra, ilyen nem lesz. Viszont ebből a pénzből azokat a fiatalokat akarjuk támogatni, akiknek magas az FTC tagsági díja, vagy a sporttal járó járulékos költségeket nem tudják kifizetni” – fejtegette az Azonnalinak Baranyi.

Bár Baranyi is hangsúlyozta, a Fradi nem csak a fociról szól, hanem számtalan szakosztály van még, azért ő is a Fradi-Újpest focimeccsre ment ki. „Én magyar futballt régóta nem nézek, pedig szeretem a sportot. Szívesen megyek a hangulat miatt bármelyik meccsre, de én itt Ferencváros polgármestere vagyok. A pozíciómból adódóan Fradi-meccsre alap dolog kijárnom. Viszont kifejezetten jó hangulatot tapasztaltam, inspiráló közönségbe kerültem, hiszen nem a VIP-be ültem be, hanem a nézőtérre. A pályán látottak már nem tetszettek annyira, de az is lehet, hogy rossz meccset fogtam ki.”

FRISSÍTÉS (november 4.): A Fradi, amely cikkünk elkészültekor annyit közölt, hogy nem akar az Azonnalival „együttműködni”, utóbb a jogi képviselője útján mégis kapcsolatba lépett velünk. Az ügyvéd közlése szerint Bácskai János nem alelnök, csak elnökségi tag volt a klubban (ezt a cikk elején javítottuk). Baranyi Krisztinának az elégtelen elszámolásra vonatkozó megjegyzésére pedig azt mondta: ez álláspontjuk szerint nem igaz, a Fradi maradéktalanul elszámolt az összeggel, amit a „megjelölt célokra” (eszerint utánpótlásnevelésre, tömegsportra és a városi rendezvények támogatására) költöttek.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek