+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 28. hétfő, 19:27
Az volt ezzel a céljuk, hogy a fantasy-rajongókon túl az „anyákat és az NFL-játékosokat” is elérjék.

Az amerikai író, George R.R. Martin A tűz és jég dala című könyvsorozata alapján készült HBO-sorozat, a Trónok harca forgatókönyvírói, David Benioff és D.B. Weiss a befejező évad óta meglehetősen csendben vannak (az idei nemzetközi képregény-találkozós, comic-conos szereplésüket le is mondták), és azóta is csak ritkán állnak a nyilvánosság elé.

 

Az adaptáció alkotói hétfőn pont a forgatókönyvíróknak dedikált, a Texas-állambeli Austin Filmfesztiválon tűntek fel, és meséltek az idén véget ért sorozat készítéséről. Mint azt a Trónok harca előtt tévés műsorkészítési tapasztalatok híján volt írók elmondták, nem igazán tudták, hogy az eleinte gyanakvó, a jóhiszeműségüket megkérdőjelező George R.R. Martin végül miért bízta rájuk élete munkáját.

 

Főleg úgy, hogy saját elmondásuk szerint a pilot epizódban elkövettek minden hibát, amit csak lehetett: nemcsak a forgatókönyvírás, hanem a szereplőválogatás és a jelmeztervezés terén is önkritikát gyakorolt a két író. D.B. Weiss ezt az időszakot egy nagyon drága tanulási időszakként jellemezte, amikor is megtanulták, hogy például hogyan kell együttműködniük a jelmeztervezőkkel.

 

A készítők azt is elismerték, hogy

 

tudatosan szorították ki a sorozatból a könyv fantasy-elemeinek nagy részét. Ezt azzal indokolták, hogy a fantasy-rajongókon túl is akartak terjeszkedni, így például meg akarták szólítani „az anyákat és az NFL-játékosokat is”.

 

A két alkotó azt is elmondta, hogy a sorozatba sosem akarták George R.R. Martin regényeinek minden lényeges elemét beolvasztani, mert azokat egyszerűen nem lehetett volna beleszuszakolni a filmes adaptációba, ehelyett a hatalomról, a hatalom természetéről szóló jelenetekre, üzenetekre fókuszáltak.

 

Szóba kerültek a sorozat védjegyévé vált erőszakos jelenetek is, mint tömegmészárlásba forduló vörös nász. David Benioff ezzel kapcsolatban megjegyezte: „Hogy őszinte legyek, túl messzire mentünk ezekkel.”

 

 

A beszélgetés során megkérdezték az írókat a sorozat legkényesebb témájáról, a befejező évad cseppet sem rózsás fogadtatásáról, aminek újraforgatását – Benioffék szegényesnek ítélt forgatókönyvírói munkája miatt – több, mint egymillió néző kérte az HBO-tól sikertelenül.

 

Habár a színészek közül többen is, mint Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister), Conleth Hill (Lord Varys) vagy Pilou Asbæk (Euron Greyjoy) védelmükbe vették az utolsó évadot, a készítők nem szeretnek nyilatkozni az őket ért kritikákról. Az Austin Filmfesztiválon is csak annyival kommentálta David Benioff az erre vonatkozó kérdést, hogy

 

rendszeresen feldúlt állapotba került, amikor a nyolcadik évad alatt rákeresett, hogy miket írnak a sorozatról.

 

David Benioff és D.B. Weiss egyébként augusztus elején elhagyta az HBO kötelékét, és 200 millió dolláros, átszámítva majdnem 56,7 milliárd forintos szerződést írt alá az HBO-vetélytárs Netflixszel. Akkor a Netflix vezérigazgatója, Ted Sarandos úgy kommentálta a páros leigazolását, hogy személyükben mesteri történetmesélőket köszönthetnek a Netflix csapatában, és alig várják, hogy lássák, a Trónok harca alkotóinak képzelete hova fogja őket repíteni.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A Belgrádban kedd este kezdődött kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Tucatnyi a sérült. De mi is vezetett ide?

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás