+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 28. hétfő, 19:27
Az volt ezzel a céljuk, hogy a fantasy-rajongókon túl az „anyákat és az NFL-játékosokat” is elérjék.

Az amerikai író, George R.R. Martin A tűz és jég dala című könyvsorozata alapján készült HBO-sorozat, a Trónok harca forgatókönyvírói, David Benioff és D.B. Weiss a befejező évad óta meglehetősen csendben vannak (az idei nemzetközi képregény-találkozós, comic-conos szereplésüket le is mondták), és azóta is csak ritkán állnak a nyilvánosság elé.

 

Az adaptáció alkotói hétfőn pont a forgatókönyvíróknak dedikált, a Texas-állambeli Austin Filmfesztiválon tűntek fel, és meséltek az idén véget ért sorozat készítéséről. Mint azt a Trónok harca előtt tévés műsorkészítési tapasztalatok híján volt írók elmondták, nem igazán tudták, hogy az eleinte gyanakvó, a jóhiszeműségüket megkérdőjelező George R.R. Martin végül miért bízta rájuk élete munkáját.

 

Főleg úgy, hogy saját elmondásuk szerint a pilot epizódban elkövettek minden hibát, amit csak lehetett: nemcsak a forgatókönyvírás, hanem a szereplőválogatás és a jelmeztervezés terén is önkritikát gyakorolt a két író. D.B. Weiss ezt az időszakot egy nagyon drága tanulási időszakként jellemezte, amikor is megtanulták, hogy például hogyan kell együttműködniük a jelmeztervezőkkel.

 

A készítők azt is elismerték, hogy

 

tudatosan szorították ki a sorozatból a könyv fantasy-elemeinek nagy részét. Ezt azzal indokolták, hogy a fantasy-rajongókon túl is akartak terjeszkedni, így például meg akarták szólítani „az anyákat és az NFL-játékosokat is”.

 

A két alkotó azt is elmondta, hogy a sorozatba sosem akarták George R.R. Martin regényeinek minden lényeges elemét beolvasztani, mert azokat egyszerűen nem lehetett volna beleszuszakolni a filmes adaptációba, ehelyett a hatalomról, a hatalom természetéről szóló jelenetekre, üzenetekre fókuszáltak.

 

Szóba kerültek a sorozat védjegyévé vált erőszakos jelenetek is, mint tömegmészárlásba forduló vörös nász. David Benioff ezzel kapcsolatban megjegyezte: „Hogy őszinte legyek, túl messzire mentünk ezekkel.”

 

 

A beszélgetés során megkérdezték az írókat a sorozat legkényesebb témájáról, a befejező évad cseppet sem rózsás fogadtatásáról, aminek újraforgatását – Benioffék szegényesnek ítélt forgatókönyvírói munkája miatt – több, mint egymillió néző kérte az HBO-tól sikertelenül.

 

Habár a színészek közül többen is, mint Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister), Conleth Hill (Lord Varys) vagy Pilou Asbæk (Euron Greyjoy) védelmükbe vették az utolsó évadot, a készítők nem szeretnek nyilatkozni az őket ért kritikákról. Az Austin Filmfesztiválon is csak annyival kommentálta David Benioff az erre vonatkozó kérdést, hogy

 

rendszeresen feldúlt állapotba került, amikor a nyolcadik évad alatt rákeresett, hogy miket írnak a sorozatról.

 

David Benioff és D.B. Weiss egyébként augusztus elején elhagyta az HBO kötelékét, és 200 millió dolláros, átszámítva majdnem 56,7 milliárd forintos szerződést írt alá az HBO-vetélytárs Netflixszel. Akkor a Netflix vezérigazgatója, Ted Sarandos úgy kommentálta a páros leigazolását, hogy személyükben mesteri történetmesélőket köszönthetnek a Netflix csapatában, és alig várják, hogy lássák, a Trónok harca alkotóinak képzelete hova fogja őket repíteni.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Joe Biden túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen – erre válaszul hívta ki fekvőtámaszpárbajra az elnökjelölt a 83 éves férfit.

Ezúttal egy újabb civil jelentkezett be.

A főállamügyész szerint a cseh miniszterelnök korrupciós ügyében eddig összegyűjtött bizonyítékok nem elegendőek sem a vádemeléshez, sem a nyomozás leállításhoz.

Mit szól ahhoz, hogy nem lett Jobbik-elnök Jakab Péter? És miért szavazna a győriek helyében az ott elinduló budapesti vloggerre? Megkérdeztük.

Ha nemzeti ünnep lesz Trianon évfordulója Romániában, akkor nemcsak központilag, de szinte minden településen is meg kell ünnepelni azt. Ez provokáció, mondta az RMDSZ-szóvivő.

Hogy fogja vezetni a Liberálisokat, mit gondol pártja 2022-es esélyeiről, és miben mások ők, mint a DK vagy a Momentum? Bősz Anettel beszélgettünk!

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás