+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. október 26. szombat, 09:25
Ötpárti egyeztetést tartottak, de továbbra sincs megegyezés a szlovákiai magyar pártok között.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a szlovákiai magyar MKP elutasította azt a múlt hét pénteki megállapodást, miszerint a Híd-Most, az MKP és az MKDSZ egy közös választási pártban indulna.

 

A felek pénteken két másik párttal kiegészülve ültek le tárgyalni, de semmit nem haladtak előre a tárgyalások

 

– számol be az Új Szó és a Paramter.sk.

 

„A Magyar Fórumnak baja van a Híddal, mivel a Híd Robert Fico partnere, s ugyanolyan értékrendet képvisel. A Magyar Fórum pedig a kormányváltásban érdekelt” – nyilatkozta SiImon Zsolt, a parlamenten kívüli Magyar Fórum elnöke az ügy kapcsán a Parameternek, de hozzátette, a Hídban politizáló személyiségeket külön-külön nem tartja elfogadhatatlannak.

 

 

A szintén parlamenten kívüli MKP azt nyilatkozta az egyeztetés után, hogy a párt az egységes magyar képviselet kialakítása során arra törekszik, hogy annak minden résztvevő pártja megőrizhesse identitását és értékrendjét. A cél pedig az, hogy a Smer, az SNS és az ĽSNS ne legyen a következő kormány tagja. „Ugyanakkor a tárgyalásokon is hangsúlyoztuk, az általunk szorgalmazott ötpárti együttműködés személyi konzekvenciák nélkül nem valósulhat meg” – írták.

 

A Híd képviselői szerint a pártok megegyezésének a két nagyobb párt, a Híd és az MKP megegyezése kell, hogy az alapját képezze.

 

A héten bejegyzett Összefogás képviseletében Mózes Szabolcs arról beszélt: örül, hogy végre minden fél egy asztalhoz ült, ahol ők elmondták prioritásaikat „amelyek nélkül egy magyar nem lehet lista sikeres a választásokon. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kormányváltás, a maffiaállamot építő Smer, valamint az SNS és a Kotleba-párt kizárása a leendő koalíciós partnerek sorából, a magyar ügyek hatékony és őszinte képviselete, valamint a személyi önreflexió”.

 

Az ötpárti egyeztetéseket hétfőn folytatják, a választás jövő márciusban, vagy valamivel előtte lesz. Az AKO legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a Híd-Most 3,9, az MKP pedig 3,1 százaléknyi szavazatot szerezne a választáson, tehát még a két nagy párt sem jutna be önállóan a szlovák parlamentbe.

 

MONTÁZS: Azonnali
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás