+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. október 26. szombat, 09:25
Ötpárti egyeztetést tartottak, de továbbra sincs megegyezés a szlovákiai magyar pártok között.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a szlovákiai magyar MKP elutasította azt a múlt hét pénteki megállapodást, miszerint a Híd-Most, az MKP és az MKDSZ egy közös választási pártban indulna.

 

A felek pénteken két másik párttal kiegészülve ültek le tárgyalni, de semmit nem haladtak előre a tárgyalások

 

– számol be az Új Szó és a Paramter.sk.

 

„A Magyar Fórumnak baja van a Híddal, mivel a Híd Robert Fico partnere, s ugyanolyan értékrendet képvisel. A Magyar Fórum pedig a kormányváltásban érdekelt” – nyilatkozta SiImon Zsolt, a parlamenten kívüli Magyar Fórum elnöke az ügy kapcsán a Parameternek, de hozzátette, a Hídban politizáló személyiségeket külön-külön nem tartja elfogadhatatlannak.

 

 

A szintén parlamenten kívüli MKP azt nyilatkozta az egyeztetés után, hogy a párt az egységes magyar képviselet kialakítása során arra törekszik, hogy annak minden résztvevő pártja megőrizhesse identitását és értékrendjét. A cél pedig az, hogy a Smer, az SNS és az ĽSNS ne legyen a következő kormány tagja. „Ugyanakkor a tárgyalásokon is hangsúlyoztuk, az általunk szorgalmazott ötpárti együttműködés személyi konzekvenciák nélkül nem valósulhat meg” – írták.

 

A Híd képviselői szerint a pártok megegyezésének a két nagyobb párt, a Híd és az MKP megegyezése kell, hogy az alapját képezze.

 

A héten bejegyzett Összefogás képviseletében Mózes Szabolcs arról beszélt: örül, hogy végre minden fél egy asztalhoz ült, ahol ők elmondták prioritásaikat „amelyek nélkül egy magyar nem lehet lista sikeres a választásokon. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kormányváltás, a maffiaállamot építő Smer, valamint az SNS és a Kotleba-párt kizárása a leendő koalíciós partnerek sorából, a magyar ügyek hatékony és őszinte képviselete, valamint a személyi önreflexió”.

 

Az ötpárti egyeztetéseket hétfőn folytatják, a választás jövő márciusban, vagy valamivel előtte lesz. Az AKO legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a Híd-Most 3,9, az MKP pedig 3,1 százaléknyi szavazatot szerezne a választáson, tehát még a két nagy párt sem jutna be önállóan a szlovák parlamentbe.

 

MONTÁZS: Azonnali
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Gazdaságpolitikusuk szerint ha már a választók 25-30 százaléka ki akar lépni, akkor ideje minderről társadalmi
vitát kezdeményezni.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A héten egy újabb civil jelölt jelentkezett be. Mutatjuk, ki.

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Joe Biden túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen – erre válaszul hívta ki fekvőtámaszpárbajra az elnökjelölt a 83 éves férfit.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás