+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. október 26. szombat, 07:44
Livornóban alapították az Olasz Kommunista Pártot, ez pedig annyira rányomta a bélyegét a városra, hogy párezer ember azóta is kitart Lenin mellett.

Mi illhetne persze jobban egy kommunista kötődésű focicsapathoz, mint Livorno? Ez az a város, ahol a Medicik már akkor internacionalista törvényt hoztak, amikor még a kommunista szó nem is létezett, de azért az is fontos szempont, hogy 1921-ben itt alapították meg az Olasz Kommunista Pártot.

 

 

Mivel Livorno kikötőváros, a rengeteg munkás és a sokfelől érkező emberek remek táptalajai voltak Nyuga-Európa egyik legnagyobbra nőtt kommunista mozgalmának, és mivel mégis csak olaszokról van szó, a foci iránti rajongás is adott volt – még akkor is, ha amúgy a Livorno olyannyira nem tartozik az ország labdarúgásának elitjébe, hogy még elsőosztályú szezonja is alig van.

 

De hát a fanatikus szurkolótáborokat nem a siker hozza össze, erről sokat tudna mesélni Berlin, Madrid vagy akár Nápoly is.

 

A szurkolókat hagyományosan egyetlen dolog köti össze: az, hogy magukat kommunistának vallják, és ennek a lelátón hangot, vagy ahogy kiemelt képünkön is látszik, látványt is adnak. Livornóban a mai napig minden meccs kötelező kelléke a leghíresebb olasz munkásinduló, a Bandiera Rossa, de az internacionálé is elég gyakran előkerül. Az, hogy a sarló-kalapács, vagy Che Guevara és Fidel Castro képe gyakran megjelenik, még nem is lenne annyira meglepő,

 

de a 2000-es években rendszeresen tűntek fel drapériák Leninről, sőt, még Sztálinról is.

 

Persze rendszeresen megkapja tőlük a magáét az aktuális olasz kormány is, bár ahogy általában a kommunisták között nincs teljes egyetértés, úgy a Livorno lelátóin sincs. Ha nem a jobboldalról van szó, azonnal előkerülnek ellentétek: akár az ír vagy a palesztin függetlenségi törekvések megítélésében, illetve abban, hogy ezt ezt a kiállást hogy tudják összeegyeztetni a háború- és erőszakellenes vonallal vagy azzal, amikor az imperialista USA-t kritizálva kórusban éltetik az iraki hadsereget. Emellett ahogy minden ultracsoport, szerették a kedves oldalukat is mutatni, és tulajdonképpen minden környezeti katasztrófa áldozatainak az elsők közt kezdtek el pénzt gyűjteni, például 2010-ben a haiti földrengés után segítettek.

 

A LIVORNÓI CURVA NORD 2007-BEN.

 

2004-re már kis túlzással az egész ország várta, hogy történelmük során feljussanak az olasz első osztályba, a Serie A-ba: a túlnyomó részt jobbos közegnek egészen új lendületet adott, hogy megjelent egy közös ellenség, de Livornóban is készültek rá, hogy végre találkozzanak a fasiszta Lazióval például. Vagy azzal az AC Milannal, aminek épp az akkori miniszterelnök, Silvio Berlusconi lett a tulajdonosa, aki jobboldali bűnözőként azonnal főellenséggé tette Olaszország akkori legsikeresebb csapatát is.

 

A legendák szerint 2004-es debütáló az első ligában meccsükön a Livorno szurkolói maguk gyűjtötték össze a szövetség által kiszabott várható büntetés összegét, hogy utána már gond nélkül skandálhassák a milánói vendégszektorban, hogy „Silvio, pedofilo”. Ez a rigmus persze később az egész országban elterjedt.

 

 

Annak ellenére, hogy sportban nem tudnak különösebb sikereket felmutatni, 2005-ben már Észak-Európában is alakult szurkolói csoportjuk, ezt amúgy Olaszországból kivándoroltak, illetve menekültek alkották, ezzel is támogatva az internacionalista eszméket. A Partigiani Livornesi Scandinavia azóta is létezik például Stockholmban és Göteborgban, Facebookon látható aktivitásuk szerint a Livorno sikerei mellett legutóbb az volt nekik igazán fontos, hogy ne vegzálják a hatóságok Deniz Nakit, a kurd-német hátterű focistát, akit a török hatóságok börtönbe akartak zárni, amiért felemelte a hangját Twitteren és Facebookon a török kormány ellen.

 

Hogy pontosan milyen szintű vallás jellemzi a Livornót, azt Cristiano Lucarelli már okszor elmesélt története mutatja be a legjobban: a város szegénynegyedében felnőtt csatár annyira kötődött a klubhoz, hogy amikor az végre első osztályba került, levélben könyörögte ki az akkori munkaadóájánál, a Torinónál, hogy áron alul adják el szeretett csapatához, ahol az addigi fizetéséből is sokat engedett. Ezek az évek jelentették a Livorno aranykorát, az olasz bundabotrány miatt egyszer még a második számú nemzetközi kupáért is elindulhattak. Lucarelli 146 meccsen 92 gólt szerzett ekkor, és

 

amikor eladták Ukrajnába, az aláírási pénzéből baloldali lapot indított Olaszországban.

 

Ahogy a Vice cikke is megjegyzi, a Livornón kívül tulajdonképpen mindenhol meghalt a kommunista kötődésű foci: az 1980-as években az egész nyugaton taroló neoliberalizmus, illetve az 1990-es évektől áramló menekültek, és a köréjük épített kommunikáció miatt szinte minden olasz csoportot jobbra tolt el, ezért például már az AS Romának sincs annyira erős szocialista kötődése, mint a hősidőkben. A Livorno viszont kitartott, legtöbbük szerint azért, mert a városnak annyira összenőtt a történelme a kommunistákkal, hogy egyszerűen nem lehet róla leválasztani.

 

Ez kicsit a csapat halála is: soha semmit nyert, ennyire szoros politikai kötődéssel a modern futballban sem tudtak igazán áttörni, ez pedig meglátszik a nézőszámokon is. Tavaly hosszú szenvedés után legalább a harmadosztályból feljutottak, a Serie B-be, ahol ezúttal is nagyjából 5-6 ezer embert visznek ki stadionjukba hétvégente a 160 ezres lakosságú városban. Ezzel a számmal pedig még Magyaroszágon sem lennének jobbak.

 

Pedig abban már egyre többen megegyeznek, hogy hangulat szempontjából jót tenne az ország focijának egy sikeresebb Livorno.

 

FORRÁSOK: Vice, Guardian, Scum Gentry

 

FOTÓ: AS Livorno / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Gazdaságpolitikusuk szerint ha már a választók 25-30 százaléka ki akar lépni, akkor ideje minderről társadalmi
vitát kezdeményezni.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A héten egy újabb civil jelölt jelentkezett be. Mutatjuk, ki.

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Joe Biden túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen – erre válaszul hívta ki fekvőtámaszpárbajra az elnökjelölt a 83 éves férfit.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás