+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. október 26. szombat, 07:44
Livornóban alapították az Olasz Kommunista Pártot, ez pedig annyira rányomta a bélyegét a városra, hogy párezer ember azóta is kitart Lenin mellett.

Mi illhetne persze jobban egy kommunista kötődésű focicsapathoz, mint Livorno? Ez az a város, ahol a Medicik már akkor internacionalista törvényt hoztak, amikor még a kommunista szó nem is létezett, de azért az is fontos szempont, hogy 1921-ben itt alapították meg az Olasz Kommunista Pártot.

 

 

Mivel Livorno kikötőváros, a rengeteg munkás és a sokfelől érkező emberek remek táptalajai voltak Nyuga-Európa egyik legnagyobbra nőtt kommunista mozgalmának, és mivel mégis csak olaszokról van szó, a foci iránti rajongás is adott volt – még akkor is, ha amúgy a Livorno olyannyira nem tartozik az ország labdarúgásának elitjébe, hogy még elsőosztályú szezonja is alig van.

 

De hát a fanatikus szurkolótáborokat nem a siker hozza össze, erről sokat tudna mesélni Berlin, Madrid vagy akár Nápoly is.

 

A szurkolókat hagyományosan egyetlen dolog köti össze: az, hogy magukat kommunistának vallják, és ennek a lelátón hangot, vagy ahogy kiemelt képünkön is látszik, látványt is adnak. Livornóban a mai napig minden meccs kötelező kelléke a leghíresebb olasz munkásinduló, a Bandiera Rossa, de az internacionálé is elég gyakran előkerül. Az, hogy a sarló-kalapács, vagy Che Guevara és Fidel Castro képe gyakran megjelenik, még nem is lenne annyira meglepő,

 

de a 2000-es években rendszeresen tűntek fel drapériák Leninről, sőt, még Sztálinról is.

 

Persze rendszeresen megkapja tőlük a magáét az aktuális olasz kormány is, bár ahogy általában a kommunisták között nincs teljes egyetértés, úgy a Livorno lelátóin sincs. Ha nem a jobboldalról van szó, azonnal előkerülnek ellentétek: akár az ír vagy a palesztin függetlenségi törekvések megítélésében, illetve abban, hogy ezt ezt a kiállást hogy tudják összeegyeztetni a háború- és erőszakellenes vonallal vagy azzal, amikor az imperialista USA-t kritizálva kórusban éltetik az iraki hadsereget. Emellett ahogy minden ultracsoport, szerették a kedves oldalukat is mutatni, és tulajdonképpen minden környezeti katasztrófa áldozatainak az elsők közt kezdtek el pénzt gyűjteni, például 2010-ben a haiti földrengés után segítettek.

 

A LIVORNÓI CURVA NORD 2007-BEN.

 

2004-re már kis túlzással az egész ország várta, hogy történelmük során feljussanak az olasz első osztályba, a Serie A-ba: a túlnyomó részt jobbos közegnek egészen új lendületet adott, hogy megjelent egy közös ellenség, de Livornóban is készültek rá, hogy végre találkozzanak a fasiszta Lazióval például. Vagy azzal az AC Milannal, aminek épp az akkori miniszterelnök, Silvio Berlusconi lett a tulajdonosa, aki jobboldali bűnözőként azonnal főellenséggé tette Olaszország akkori legsikeresebb csapatát is.

 

A legendák szerint 2004-es debütáló az első ligában meccsükön a Livorno szurkolói maguk gyűjtötték össze a szövetség által kiszabott várható büntetés összegét, hogy utána már gond nélkül skandálhassák a milánói vendégszektorban, hogy „Silvio, pedofilo”. Ez a rigmus persze később az egész országban elterjedt.

 

 

Annak ellenére, hogy sportban nem tudnak különösebb sikereket felmutatni, 2005-ben már Észak-Európában is alakult szurkolói csoportjuk, ezt amúgy Olaszországból kivándoroltak, illetve menekültek alkották, ezzel is támogatva az internacionalista eszméket. A Partigiani Livornesi Scandinavia azóta is létezik például Stockholmban és Göteborgban, Facebookon látható aktivitásuk szerint a Livorno sikerei mellett legutóbb az volt nekik igazán fontos, hogy ne vegzálják a hatóságok Deniz Nakit, a kurd-német hátterű focistát, akit a török hatóságok börtönbe akartak zárni, amiért felemelte a hangját Twitteren és Facebookon a török kormány ellen.

 

Hogy pontosan milyen szintű vallás jellemzi a Livornót, azt Cristiano Lucarelli már okszor elmesélt története mutatja be a legjobban: a város szegénynegyedében felnőtt csatár annyira kötődött a klubhoz, hogy amikor az végre első osztályba került, levélben könyörögte ki az akkori munkaadóájánál, a Torinónál, hogy áron alul adják el szeretett csapatához, ahol az addigi fizetéséből is sokat engedett. Ezek az évek jelentették a Livorno aranykorát, az olasz bundabotrány miatt egyszer még a második számú nemzetközi kupáért is elindulhattak. Lucarelli 146 meccsen 92 gólt szerzett ekkor, és

 

amikor eladták Ukrajnába, az aláírási pénzéből baloldali lapot indított Olaszországban.

 

Ahogy a Vice cikke is megjegyzi, a Livornón kívül tulajdonképpen mindenhol meghalt a kommunista kötődésű foci: az 1980-as években az egész nyugaton taroló neoliberalizmus, illetve az 1990-es évektől áramló menekültek, és a köréjük épített kommunikáció miatt szinte minden olasz csoportot jobbra tolt el, ezért például már az AS Romának sincs annyira erős szocialista kötődése, mint a hősidőkben. A Livorno viszont kitartott, legtöbbük szerint azért, mert a városnak annyira összenőtt a történelme a kommunistákkal, hogy egyszerűen nem lehet róla leválasztani.

 

Ez kicsit a csapat halála is: soha semmit nyert, ennyire szoros politikai kötődéssel a modern futballban sem tudtak igazán áttörni, ez pedig meglátszik a nézőszámokon is. Tavaly hosszú szenvedés után legalább a harmadosztályból feljutottak, a Serie B-be, ahol ezúttal is nagyjából 5-6 ezer embert visznek ki stadionjukba hétvégente a 160 ezres lakosságú városban. Ezzel a számmal pedig még Magyaroszágon sem lennének jobbak.

 

Pedig abban már egyre többen megegyeznek, hogy hangulat szempontjából jót tenne az ország focijának egy sikeresebb Livorno.

 

FORRÁSOK: Vice, Guardian, Scum Gentry

 

FOTÓ: AS Livorno / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás