+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Gajárszki Áron
2019. október 26. szombat, 09:55
Amíg a NER nem köt békét az ellenzékkel, a DK lesz a legadekvátabb erő a koalícióban, és nemigen kérdőjeleződik meg a szerepe. Orbán egyetlen esélye, ha gesztusokat tesz az ellenzéknek, hogy bomlassza őket.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A földindulásszerű városatyaváltás sokakat meglepett október közepén. A jelek egyértelműek voltak, de senki nem remélt ilyen jó eredményt. A rövid- és középtávú jövő is tele van rengeteg izgalmas kérdéssel, melyekre van néhány szubjektív megfejtésem.

 

Nézzünk hát egy kicsit az eredmény mögé!

 

Hosszú évek óta mantrázta a DK és az MSZP az összefogás szükségességét, de az LMP és a Jobbik erről hallani sem akart, mígnem egy szép májusi napon világossá vált, hogy a szavazóik elpártoltak tőlük. Mentve ami menthető, az új pártok beálltak az összefogásba, és ez adott egy felhajtóerőt a közös ellenfél (vagy mostanra inkább ellenség) elleni küzdelemben.

 

Sok negatív jóslat ellenére az egyes pártok szavazatai tényleg összeadhatóvá váltak,  sőt még extra szavazatokat is jelentettek, amire talán senki nem számított.

 

Mi történt, ami ennyire különböző ideológiákat egy zászló alá tudott terelni?

 

Személyes benyomásom szerint annyi, hogy a NER-lovagok (gy.k. Mészáros Lőrincek, Borkaik és Rogánok) gátlástalansága elért egy olyan szintet, amit már senki nem akart tolerálni ellenzéki oldalon. Vettek egy nagy levegőt, és leszavaztak olyan közös listákra, amikre egy egészséges választási rendszerben, kiegyensúlyozott médiaháttér mellett soha nem szavaztak volna le.

 

Logikusan az a párt lett a vezető erő, amelyik már hosszú évek óta megállás nélkül a Fideszéhez mérhető gyűlöletkampányt nyom, csak épp a kormány ellen. Mostanra beérett.

 

Mert mindenki torkig volt már a gátlástalan lopással, a sok tucat olyan üggyel, ami nem végződött lemondással. Mindenki siratta a szétvert oktatást, az Akadémiát, vagy épp a legjobb egyetem elüldözését. Nem utolsósorban utáltuk a buta, de jól kitömött kádereket, akik elhitték, hogy a képességeik miatt ülnek pozíciókban,  és a NER összes többi állampárti attitűdjét is gyűlöltük.

 

Most Budapest újra szabad

 

Olyan város, ahol nem kihúzni akarjuk a következő éveket, hanem tervezni, építeni és főleg élvezni. Közhely, hogy ez a világváros a lehetőségeinek a töredékét használta csak ki eddig. Meglátjuk mire lesz elég Gergő mandátuma és mozgástere. 

 

Mert mindenki fél a szivárványkoalíció jövőjétől. De én azt hiszem, hogy nem is kéne annyira. Ha csak átlagos képességű politikusokat raktunk a városok élére a NER árnyékában, ők tudni fogják, hogy mekkora a felelősségük. Ráadásul a kormány jól felépített szekértábora már kondicionálva van a gyűlöletre. Nem képes más üzeneteket befogadni. Márpedig amíg a NER nem köt békét az ellenzékkel, a DK lesz a legadekvátabb erő a koalícióban, és nemigen kérdőjeleződik meg a szerepe.

 

Orbán egyetlen esélye a sokpárti megállapodások szétbomlasztására, ha megosztja őket azzal, hogy elkezd gesztusokat tenni feléjük.

 

Ezzel szerintem 1-2 év alatt már a centrumos erők egy részét simán el lehetne bizonytalanítani, mert az emberek többsége nem szeret tartósan gyűlöletben létezni. Azért adok ilyen bátran tippeket a NER-nek, mert alapvetően képtelenek a békére. Ha nincs ellenség és háborús hangnem, akkor elmúlik a mindentudás mítosza, és a tábor jó része leválik róluk: hazamegy TV-t nézni, vagy kapálni.


Egyszóval nem kell félni, csúnya harc vár Budapestre, és az ellenzéki városokra, ami viszont tartósan megosztva tartja majd az országot.

 

Ez ilyen öröm az ürömben jellegű sötét jövő, aminek azért mégiscsak lehet örülni, mert ez a legtöbb, amit egy háborús retorikával működtetett országban elérhetett az ellenzék. Éppenséggel kitarthat egy kormányváltásig is, ha a Fidesz képtelen lesz hangnemet váltani.

 

Abban nem hiszek, hogy Szijjártó villája, Borkai videója, vagy épp Tiborcz közbeszerzései után ki lehetne kezdeni egy politikust az erkölcstelensége miatt. A demokrata szekértábor fel fogja menteni a bűnöseit (ha lesznek), és majd a fenti bukott közszereplőket fogja emlegetni mentségül.

 

Nagy kérdés, hogy vajon a pártok lemondatnák-e ilyenkor a morálisan nem megfelelő embereiket.

 

Ha igen, akkor van esély az ellenzéki győzelemre 2022-ben. Ha nem, akkor egy lépést sem jutottunk előrébb a rendszerváltozás óta.

 

A szerző korábbi LMP-s újbudai önkormányzati képviselő. Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás