+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Gajárszki Áron
2019. október 26. szombat, 09:55
Amíg a NER nem köt békét az ellenzékkel, a DK lesz a legadekvátabb erő a koalícióban, és nemigen kérdőjeleződik meg a szerepe. Orbán egyetlen esélye, ha gesztusokat tesz az ellenzéknek, hogy bomlassza őket.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A földindulásszerű városatyaváltás sokakat meglepett október közepén. A jelek egyértelműek voltak, de senki nem remélt ilyen jó eredményt. A rövid- és középtávú jövő is tele van rengeteg izgalmas kérdéssel, melyekre van néhány szubjektív megfejtésem.

 

Nézzünk hát egy kicsit az eredmény mögé!

 

Hosszú évek óta mantrázta a DK és az MSZP az összefogás szükségességét, de az LMP és a Jobbik erről hallani sem akart, mígnem egy szép májusi napon világossá vált, hogy a szavazóik elpártoltak tőlük. Mentve ami menthető, az új pártok beálltak az összefogásba, és ez adott egy felhajtóerőt a közös ellenfél (vagy mostanra inkább ellenség) elleni küzdelemben.

 

Sok negatív jóslat ellenére az egyes pártok szavazatai tényleg összeadhatóvá váltak,  sőt még extra szavazatokat is jelentettek, amire talán senki nem számított.

 

Mi történt, ami ennyire különböző ideológiákat egy zászló alá tudott terelni?

 

Személyes benyomásom szerint annyi, hogy a NER-lovagok (gy.k. Mészáros Lőrincek, Borkaik és Rogánok) gátlástalansága elért egy olyan szintet, amit már senki nem akart tolerálni ellenzéki oldalon. Vettek egy nagy levegőt, és leszavaztak olyan közös listákra, amikre egy egészséges választási rendszerben, kiegyensúlyozott médiaháttér mellett soha nem szavaztak volna le.

 

Logikusan az a párt lett a vezető erő, amelyik már hosszú évek óta megállás nélkül a Fideszéhez mérhető gyűlöletkampányt nyom, csak épp a kormány ellen. Mostanra beérett.

 

Mert mindenki torkig volt már a gátlástalan lopással, a sok tucat olyan üggyel, ami nem végződött lemondással. Mindenki siratta a szétvert oktatást, az Akadémiát, vagy épp a legjobb egyetem elüldözését. Nem utolsósorban utáltuk a buta, de jól kitömött kádereket, akik elhitték, hogy a képességeik miatt ülnek pozíciókban,  és a NER összes többi állampárti attitűdjét is gyűlöltük.

 

Most Budapest újra szabad

 

Olyan város, ahol nem kihúzni akarjuk a következő éveket, hanem tervezni, építeni és főleg élvezni. Közhely, hogy ez a világváros a lehetőségeinek a töredékét használta csak ki eddig. Meglátjuk mire lesz elég Gergő mandátuma és mozgástere. 

 

Mert mindenki fél a szivárványkoalíció jövőjétől. De én azt hiszem, hogy nem is kéne annyira. Ha csak átlagos képességű politikusokat raktunk a városok élére a NER árnyékában, ők tudni fogják, hogy mekkora a felelősségük. Ráadásul a kormány jól felépített szekértábora már kondicionálva van a gyűlöletre. Nem képes más üzeneteket befogadni. Márpedig amíg a NER nem köt békét az ellenzékkel, a DK lesz a legadekvátabb erő a koalícióban, és nemigen kérdőjeleződik meg a szerepe.

 

Orbán egyetlen esélye a sokpárti megállapodások szétbomlasztására, ha megosztja őket azzal, hogy elkezd gesztusokat tenni feléjük.

 

Ezzel szerintem 1-2 év alatt már a centrumos erők egy részét simán el lehetne bizonytalanítani, mert az emberek többsége nem szeret tartósan gyűlöletben létezni. Azért adok ilyen bátran tippeket a NER-nek, mert alapvetően képtelenek a békére. Ha nincs ellenség és háborús hangnem, akkor elmúlik a mindentudás mítosza, és a tábor jó része leválik róluk: hazamegy TV-t nézni, vagy kapálni.


Egyszóval nem kell félni, csúnya harc vár Budapestre, és az ellenzéki városokra, ami viszont tartósan megosztva tartja majd az országot.

 

Ez ilyen öröm az ürömben jellegű sötét jövő, aminek azért mégiscsak lehet örülni, mert ez a legtöbb, amit egy háborús retorikával működtetett országban elérhetett az ellenzék. Éppenséggel kitarthat egy kormányváltásig is, ha a Fidesz képtelen lesz hangnemet váltani.

 

Abban nem hiszek, hogy Szijjártó villája, Borkai videója, vagy épp Tiborcz közbeszerzései után ki lehetne kezdeni egy politikust az erkölcstelensége miatt. A demokrata szekértábor fel fogja menteni a bűnöseit (ha lesznek), és majd a fenti bukott közszereplőket fogja emlegetni mentségül.

 

Nagy kérdés, hogy vajon a pártok lemondatnák-e ilyenkor a morálisan nem megfelelő embereiket.

 

Ha igen, akkor van esély az ellenzéki győzelemre 2022-ben. Ha nem, akkor egy lépést sem jutottunk előrébb a rendszerváltozás óta.

 

A szerző korábbi LMP-s újbudai önkormányzati képviselő. Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eközben az olasz politika a homofóbia szigorúbb jogi büntétéséről vitázik.

Ez az egyik legrosszabb mutató nemzetközi összehasonlításban. Ugyanakkor a magyarok döntő többsége biztos benne, hogy felismeri az álhíreket – de másokból ezt már nem nézi ki.

Budapestet ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás