Vona: Olyan célok kellenek, amik mögé Bede Zsolt és Vadai Ágnes is be tudnak állni

Szerző: Hutter Marianna
2019.10.24. 12:59

Kit látna szívesen a Jobbik új elnökeként? Meddig lesz még meg a vlogja? Miért akar emléknapot a cigány hősöknek? Vona Gábor ezekről is beszélt az Azonnalinak.

Vona: Olyan célok kellenek, amik mögé Bede Zsolt és Vadai Ágnes is be tudnak állni

A cigány hősöknek tartana évente egy emléknapot Vona Gábor, ezzel kapcsolatos társadalmi vitát kezdeményez – jelentette be a volt politikus, jelenleg vlogger sajtótájékoztatóján, amelyet alapítványa, a Második Reformkor Alapítvány színeiben tartott csütörtökön.

Arról beszélt, a javaslat motivációja, hogy mikor a cigányság integrációjáról beszélünk, egy lelki, érzelmi alapot figyelmen kívül hagyunk: a hazaszeretetet. Szerinte ugyanis a hazaszeretet átélésének lehetőségében is hátrányos helyzetben vannak a cigány gyermekek. Elmondta, senki sem születik hazaszeretettel, az kialakul, felébred az emberben, ezért szeretné, hogy minden évben egy napon emlékezzünk meg a cigány származású, etnikumú hősökről.

Például vannak kutatások arról, hogy a pesti forradalmárok 6-8 százaléka cigány volt ’56-ban –mondta Vona. Ettől függetlenül konkrét dátumot nem nevezett meg Vona az emléknapra, szerinte az volna jó, ha a cigányság szervezetei maguk döntenék el, mikor legyen. Hangsúlyozta: a javaslattal nem megkülönböztetni szeretné a hősöket, hanem azt akarja üzenni, hogy a magyar hazának vannak hősei, köztük cigány etnikumúak is.

„A pártoktól várunk el öncsonkítást”

Hogy egy valós igény áll-e a javaslat mögött, vagy az Vona saját ötlete, arra azt mondta az Azonnalinak: az elmúlt másfél évben a  vlogja kapcsán számtalan olyan cigány vezetővel találkozott, akikkel sikerült értelmes és jó vitát folytatni a magyar-cigány együttélésről, ezeknek a vitáknak a kapcsán jutott erre a megállapításra, de azt nem tudja visszafejteni, hogy ez az ő gondolata volt, vagy a másik oldalról volt igény-e rá.

„Azt kérem a hazai cigányság szervezeteitől, hogy ne azt nézzék, ezt a javaslatot Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke készítette, hanem magát a javaslatot.”

A felvetésre, hogy évente egy napon emlékezni a cigányság hőseire nem tűnik túl soknak a hazaszeretet kialakításához, azt mondta: ez is jóval több, mint ami most van. Arra a felvetésre, hogy nem inkább mai, átélhetőbb hősöket kellene-e példának állítani, arra azt mondta: a kettő nem zárja ki egymást, nemrégiben például volt nemrégiben egy olyan közéleti szavazás, ahol hétköznapi hősök kategóriában is lehetett szavazni cigány emberekre. Hogy a mai közegből kiket tudna kiemelni a romák közül, arra azt mondta, konkrét nevet nem szeretne mondani, mert nem tudja, azzal segít vagy árt. De vannak olyan személyek, olyan polgármesterek, művészek, tudósok, pedagógusok, akik példamutató hősei a magyar társadalomnak.

Megkérdeztük Vonától azt is, hogy az előző, pártmentes önkormányzatokról szóló javaslatára érkezett-e már reakció a pártoktól. Azt mondta, két független képviselőtől és két frakciótól is érkezett már visszajelzés, hogy foglalkoznak vele. Azt elismerte, „picit faramuci a helyzet, mert pártoktól várunk el öncsonkítást”, de azért optimista, mert ezzel a felvetéssel ő már a Jobbik elnökeként is egyetértett.

„Bede Zsolt és Vadai Ágnes vegye ezt megkeresésnek”

Ha már Vona a Jobbik elnökségét említette, az Azonnali arra is rákérdezett, hogy kit látna szívesen a párt elnökeként, amely novemberben fog tisztújítást tartani. „Erre most nagyon diplomatikus választ fogok adni: azt, akit a kongresszus megválaszt” – mondta, de azért hozzátette, hogy

aki eddig is figyelte a Jobbikkal kapcsolatos megnyilvánulásait, az láthatta, hogy ő Jakab Péterben látja azt a személyt, aki a pártnak lendületet tudna adni.

Hogy ő szokott-e Jakabnak tanácsot andi, arra azt válaszolta, találkoztak az utóbbi időszakban, de nincsen közöttük rendszeres kapcsolat.

Azzal kapcsolatban, hogy szerdán neonácik vonultak a belvárosban, és az Auróra nevű balos szórakozóhelyre próbáltak betörni, szivárványszínű zászlót égettek, Vona azt mondta: ugyanazt gondolja, mint mikor azt látja, hogy DK-s meg fideszes emberek dulakodnak az utcán, a törzsi gondolkodás az ide vezet. „Én azt gondolom, hogy ezek destruktív energiák, én pedig a konstruktivitásban hiszek”. Szerinte Magyarországon második reformkorra lenne szükség, hiszen az első is arról szólt, hogy bár sokféle elképzelés volt jelen, mégis sikerült közös célokat találni.

„Hogy nagyon provokatív legyen, amit mondok, olyan társadalmi célokat kellene találni, ami mögé Bede Zsolt és Vadai Ágnes is örömmel oda tud állni”. Szerinte például lehetne ilyen a cigány hősök emléknapja is,

és bízik benne, hogy ha ez megvalósul, akkor Bede Zsolt és Vadai Ágnes is el fogja helyezni a cigány hősök előtt a virágait.

A kérdésre, hogy megkeresi-e őket ez ügyben, Vona azt felelte: „vegyék ezt egy megkeresésnek”.

Pride-ra nem menne, de a vitára nyitott

A kérdésre, hogy el tudja-e képzelni, hogy kimenjen a Pride-re jövőre, Vona nemmel válaszolt. Álláspontja szerint a szexualitás magánügy. Nincs gondja azzal, ha valaki homoszexuális, de a házasságkötésükkel kapcsolatban konzervatív állásponton van, és szerinte nem kellene gyermeket örökbe fogadniuk a meleg pároknak. Ugyanakkor hangsúlyozta: minden értelmes vitára nyitott a kérdésben. „Azt kérem mindenkitől pro és kontra, hogy azért, mert valakinek más a véleménye a kérdésben, ne gondoljuk azt, hogy összedől a világ”.

Végül a kérdésre, hogy meddig látja biztosítottnak a vlogja jövőjét, azt mondja: annak jövője anyagi értelemben nem áll stabil lábakon

 jelen pillanatban jövő év közepéig látja a vlog működését biztosítottnak.

„Ha lesz vlog, ha nem lesz vlog, a magam fórumain mindig el fogom mondani a véleményemet Magyarországon”.

Ha ez nem sikerül, akkor látja-e magát valamilyen polgári állásban? Erre a kérdésre azt mondta: szerinte a vloggerség is egy polgári állás, ez egy vállalkozás, „nyilvánvalóan a mai politika vezérelte világban úgy tűnik, vloggernek lenni valami szégyellnivaló dolog, de én büszke vagyok arra, hogy képes voltam váltani, és a parlamenti politizálással járó biztos egzisztenciát képes voltam elengedni, mikor azt láttam, hogy ennek számomra nincs értelme”.

FOTÓ: Második Reformkor Alapítvány

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek