Lehet pampogni a választás eredménye miatt, csak esetleg kiröhögik az embert

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2019.10.24. 21:22

Amikor valaki az elit elzavarásáról elmélkedik, mi több indulatosan követeli azt, és közben nem puzsérosan hőzöng, hanem politikai álláspontot fejt ki, több dolgot is kellene, hogy mondjon. Például, hogy ki lesz az új elit, és mit fog csinálni.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Olvastam az Azonnalin Németh Martin politológus hallgató epeömlését arról, hogy nem is történt igazi ellenzékváltás, és hogy ő elitellenes, és húzzon az elit, és kezdjünk valami újat. Gondolkozam, hogy egyáltalán kell-e erre valamit írni, és ha igen, akkor fel kell-e venni hozzá valamilyen semleges hangnemet, vagy lehetek lekezelő. Úgy döntöttem, hogy igen írok, és igen, lekezelő leszek, leginkább azért, mert a szerző politológus hallgató, és amennyiben túlélte legalább az első évet a politológián, ennél azért illik már előrébb tartani.

Csak annyit mondanak, legyen minden másképp

Kezdjük az elitellenességgel. Igaz-e, hogy a mai magyar (vagy akár európai) politikai elitnél lehetne sokkal jobbat csinálni? Igaz. Korruptak, ellustultak, puhányok, messze távolodtak a választóiktól. Ha ez egy TGM-cikk lenne, itt jönne az a rész is, hogy komoly ideológiai gondok is vannak vele, de TGM ezt már sok írásában kifejtette, meg különben is: TGM-mel ideológiáról és Techettel jogelméletről nem vitatkozunk, mert ők elolvasták azt a rengeteg könyet, amelyeknek én csak egy részét olvastam el, és azokat se végig.

Szóval elit. Az van minden társadalomban, hiszen minden társaságnak lesz előbb-utóbb egy vezető rétege, és ez a vezetőréteg a hatalmát előbb konzerválni, majd végül utódainak továbbadni akarja.

Amikor tehát valaki az elit elzavarásáról elmélkedik, mi több indulatosan követeli azt, és közben nem puzsérosan hőzöng, hanem politikai álláspontot fejt ki, több dolgot is kellene, hogy mondjon.

Ki lesz az új elit? Mit fog az csinálni? Inkább tanult emberek lesznek, vagy egyszerű, de tiszta lelkű proletárok? Mi lesz az alapeszméjük? Nemzet? Szabadság? Egyenlőség? Mit fognak gondolni a magyar politika nagy szimbolikus kérdéseiről? Trianonról, kommunizmusról, ügynökökről, pakskettőről és társairól? Mit fognak gondolni a hétköznapi emberek életét érintő kérdésekről?

Ezek sem a budapesti önkormányzati választáson marginális szereplő Puzsér Róbertről, sem pedig Németh Martintól nem tudtam meg. 
Csak azt, hogy legyen minden másképp. Ezek takarodjanak, jöjjön valaki más, és az csináljon mindent jól. Majd felkérünk tudósokat vagy tekintélyes, apolitikus alakokat. Platón, vagy hogy hívták azt a homokos görögöt, biztos tanítják a politológián.

Komolytalan hőbörgés

Én most azt nem értem, hogy az elitellenesség az egyfajta szorongás, vagy inkább politikai mozgalom. Mindkettő valid, csak válasszunk egyet. Ha szorongás, akkor tök oké azt mondani, hogy mindenki menjen a picsába, és jöjjön valaki, aki nem ezek, és rendesen csinálja. Az edzőket is ilyen rigmusokkal szokták elzavarni, és az is a feszkó levezetése. Ha viszont politikai mozgalom, addig ne is számítsanak ellenzékváltásra, amíg valamilyen definíció róluk ki nem alakul. És az nem alakul ki rögtön.

Érdemes figyelni a Momentumot, amely az alapvetően liberális gondolkodású egyetemi fiatalság rétegpártjából próbálja magát valamilyen enyhén liberális balos, de azért magyarosan konzi centerpárt szerepébe hangolni,

vagy a Jobbikot, amelyik a tetovált náci szkinhedek pártjából próbál egy hangsúlyosan jobbos, de moderált nacionalista párt lenni.

Az munka, pubik. Politika. Nagy nehezen kitalálni, hogy mit akar a választó, mire és kire szavazna szívesen. Szívni a fogatokat, hogy basszameg ezt kéne mondani, de akkor a másik oldalról elmegy három százalék szavazónk, jajmitmondjunk. Egyensúlyozni, dönteni, ez politikai tevékenység. Beszélni róla, elemezni, az a színikritikus munkája. Lehurrogni őket, hogy mindenki hülye, csak mi vagyunk helikopterek, meg a komolytalan hőbörgőké.

A választó nem szereti, ha lehülyézik

Aztán ott van még egy dolog. Lehet, hogy nem történt ellenzékváltás, sőt biztos, hogy nem, bejutott egy csomó DK-s és MSZP-s, de azért érdemes megnézni sok politikus életkorát. Olyan értelemben ugyanis igenis történt ellenzékváltás,

hogy nagyon nagy részben olyanok kerültek most be az önkormányzatokba, akiknek még szabad volt sírni, amikor Antall József halála miatt félbeszakadt a kacsamesék.

A következő választásokon már nagyrészt ilyen képviselőjelöltek akarják majd leváltani a kormányt. Azonban ezek az emberek nemcsak azért kerültek be, mert jó volt az éghajlat és a protest szavazatok befújták őket a tutiba. A budapesti kerületekben legalábbis az ellenzék keményen megdolgozott a sikeréért. „Lekopogták” a kerületeket, becsengettek az ajtókon, kiálltak a piacra az akciónyuggerek és a frusztrált középkorúak közé, bázist építettek.

Szeretettel ajánlom az ellenzékváltást követelők figyelmébe, hogy az simán lehet, hogy a választó hülye, de a választó ezeket az embereket megválasztotta.

A választó meg nem szereti, ha a választása miatt cikizik, mert úgy fogja érezni, hogy lehülyézték.

Tehát lehet pampogni, hogy ez nem a megfelelő eredmény. Meg lehet alapítani egy pártot, és elindulni onnan, hogy megmondjuk, hogy kik vagyunk mi, mit akarunk, és szépen, munka mellett, a szabadidőnkben beleteszünk még napi 5-6 órát. Vagy lehet pampogni, az kevésbé fárasztó. Csak esetleg kiröhögik az embert.

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek