+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fazekas Adrián
2019. október 24. csütörtök, 15:36
Hirtelen nagyon érzékeny lett a Fidesz Jászberényben, Pócs János dinnyeosztására bezzeg anno nem voltak finnyásak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Ebben a cikkben egy nem túl nagy észak-alföldi városról lesz szó. Arról a Jászberényről, ahol hasonlóan más településekhez olyan innovációt sikerült véghezvinni, amit eddig soha. Az ellenzékiek a Jobbiktól a DK-ig tartó közös egyesület színeiben indultak el, ennek képlete pedig elérte a kívánt célt:

 

Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje 14 szavazattal ugyan, de legyőzte Szabó Tamás eddigi fideszes polgármestert.

 

Jászberény nem kizárólag azért lehet önmagában is példa az országos kontextusból kiemelve, mert sok más település mellett sikeresen működött az összefogás, hanem mert Budai Lóránt személye csaknem teljes egészében megtestesítette a Jobbik fejlődéstörténetét, ahogy a pártja radikális és uszító hangnemét követő, hangos kisebbségnek politizáló képviselőből egy olyan jelölt lesz, amely a tárgyalóasztalokat és az ellenzéki szavazókat figyelembe véve is konszenzusos alternatívája a kormánypártnak.

 

Állítólag csalás miatt kell újra szavazni

 

A szavazatok újraszámlálásáról szóló helyi pletykák egészen addig tartották magukat, amíg szombat reggel Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője a közösségi oldalán be nem jelentette, hogy választási csalás miatt a Megyei Területi Választási Bizottság új választás kiírását rendelte el Szabó Tamás beadványa után, amelyben az ellenzéket szavazatvásárlással és szavazók megfenyegetésével vádolta sok más indok mellett. A jászberényiek így november 10-én minden bizonnyal újra az urnák elé járulhatnak.

 

A harci gépezetek beindulása és a lassan polgárháborús hangulathoz közelítő két oldal viaskodása azért különösen meglepő, mert a kampányból egyáltalán nem következett ez. A helyzet egyrészt a Fidesz és ellenzék fej-fej melletti állása, másrészt a kormánypárt által bedobott választási csalás vádja miatt lett ilyen paprikás.

 

Persze azt a tényezőt sem szabad elfelejteni, hogy Jászberényben – hasonlóan más vidéki városokhoz – hosszú idő után most

 

először lett esélyes kihívója a regnáló polgármesternek, ez pedig érezhetően egy rég nem látott kihívással szembesítette a fideszeseket.

 

Jászberény pillanatnyi elvesztése egy olyan politikai kudarc Pócs János és helytartói számára, amelyet a kisebb falvakban és községekben aratott nagyarányú győzelem sem kárpótol igazán.

 

De hogyan sikerült mindez?

 

Jászberény kiváló lenyomata a kétpólusúvá vált magyar belpolitikának: a kampány során az ellenzék megalapozott és jogos problémákat vetett fel, miközben az eddigiektől eltérően a pártok közötti egység is elegendő volt ahhoz, hogy az utolsó hetek ne a jól ismert egymásnak beszólogatás jegyében teljenek el.

 

A Fidesznek nem volt válasza arra, hogy a fiatalok igényes szórakozási lehetőségei leginkább a nullához közelítenek a városban, és arra sem, hogy milyen terveik vannak a folyamatosan csökkenő lakosságszám és elvándorlás megelőzésére, vagy az ukrán vendégmunkások vállalhatatlan viselkedésének megoldására. Az ellenzék sikeressége abban állt, hogy mindezen problémákat fókuszban tartották, míg a kormánypárti oldalon jószerivel csak annyit tudtak kibökni magukból, hogy „ezek vagyunk mi, jól ismertek, szavazzatok ránk”.

 

A probléma forrása nem ott van, hogy a polgármesteri székét elveszítő Szabó a szavazatok újraszámlálását kéri egy ilyen kis különbségű vereség után, hanem ott, hogy

 

ők Jupiterként viselkedve minden felülbírálás nyertesei lehetnek bizonyítékok nélkül is,

 

miközben a tavalyi országgyűlési választások után benyújtott hasonló ellenzéki panaszokat helyből elutasította a választási  bizottság.

 

A kettős mérce működése jól megmutatkozik, hogy Szabó Tamás pár évvel ezelőtt könnyedén diadalmaskodhatott egy olyan lakásbérleti pályázaton, amit saját maga írt ki, de Budai Lóránt képviselői mandátumát egy kritizáló Facebook-poszt alapján el akarta venni. Pócs János irodája előtt dinnyét osztogathatott augusztus végén Jászberény alpolgármestere, az ellenzék szerepvállalását viszont karitatív akciókon és főzőversenyeken egyaránt képesek ellehetetleníteni.

 

Az egyik oldalnak tálcán kínálják a legkisebb sérelemre is a jogorvoslatot, a másik kis híján lélegzetet sem vehet.

 

Mi lesz a megismételt szavazáson?

 

A jászberényi, két részre szakadt közhangulat személyes megítélésem szerint nagy löketet adott azoknak a bizonytalan otthonmaradóknak, akik ebből az egészből csak azt látják, hogy egy választás eredményét megkérdőjelezik. Nem úgy ismerjük a Fideszt, mint amelyik saját magától szaladna bele két pofonba egymás után, de a sikeres összellenzéki mozgósítás mellett alighanem eddig bizonytalan távolmaradókra is számíthatnak majd Budaiék.

 

Az elkövetkezendő három hét legfontosabb feladata ellenzéki oldalról az lesz, hogy minél több, a politikától és közélettől eddig távol maradót tudjanak megszólítani. Nem hiszek az oldalakban, de nincs mit tenni, a város egymással csaknem azonos erősségű kormánypártra és ellenzékre szakadt.

 

Talán az a réteg lesz a mérleg nyelve november 10-én, amelyik egy héttel ezelőtt még a választás jogával sem élt.

 

Olvass még cikket Fazekas Adriántól az Azonnalin! Vitatkoznál? Hozzászólnál? Írj nekünk! 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A techóriás szenzorokkal rögzítené a munkavállalók testbeszédét és mimikáját, hogy pontozza a meetingek minőségét, de a kritikusok szerint a munkavállalói jogok rovására növelnék a munka hatékonyságát.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnali heti tsúfos tükre ismét jelentkezik: ezúttal egészen az ókori Washingtonig repülünk vissza a történelembe!

A konstancai román ortodox érsek megint nagyban tesz a járvány miatt elrendelt korlátozásokra, és a híveinek is van jó magyarázata arra, hogy miért nem kell aggódni.

Már csak a pecsét hiányzik, hogy az LMP is hivatalosan elkötelezze magát a közös ellenzéki lista mellett, de párton belül ez már el van döntve.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás