A rendszerváltást megélt csehek alig több, mint harmada látja pozitívan a bársonyos forradalmat

Szerző: Illés Gergő
2019.10.23. 19:54

Sőt, a negyven év feletti csehek csaknem negyven százaléka szerint az előző rendszerben jobb volt élni.

A rendszerváltást megélt csehek alig több, mint harmada látja pozitívan a bársonyos forradalmat

Hódít a kommunista nosztalgia a negyven év fölötti csehek között: a Post Bellum cseh civil szervezet kedden megjelentetett közvélemény-kutatása szerint a középkorú, vagy annál idősebb csehek csaknem negyven százaléka gondolja, hogy a szocialista rendszer idejében jobb volt, és alig több, mint harmaduk tekint pozitív fejleményként a totalitárius rendszernek véget vető bársonyos forradalomra – írja a HlídacíPes cseh hírportál.

A bársonyos forradalomról a 40 év fölöttiek 36 százaléka gondolja, hogy az pozitív változást hozott az életébe,

míg 17 százalék szerint rosszabb lett az élete a forradalom után. Ugyanakkor minél magasabban iskolázottakat kérdeztek meg a felmérés során, annál pozitívabb volt az 1989. novemberi események megítélése is Csehországban: míg az alapfokú oktatást végzettek csupán 22 százaléka tekintett a forradalomra pozitív változásként, és 24 százalékuk negatívként, addig a középiskolát végzettek már 47 százaléka volt jó véleménnyel, és csupán 13 százalék rossz véleménnyel a harminc évvel ezelőtti eseményekről. A felsőoktatást végzettek körében már még egyértelműbb, 57 százalékos a bársonyos forradalom támogatottsága, míg csupán 9 százalékuk vélekedett arról negatívan.

A szocializmus megítélésére is rákérdeztek a 40 éves kor fölötti csehek körében, ahol az a meglepő eredmény született, hogy a csehek 38 százaléka részben, vagy egészben egyetértett azzal az állítással, hogy a szocialista rendszer alatt jobb volt, míg 45 százalékuk részben, vagy egyáltalán nem támogatta ezt. Ahogy az előző felmérésnél, itt is nagy szerepet játszott az iskolázottság, ugyanis

a csak általános iskolát végzettek 52 százaléka látta jobbnak az előző rendszert,

míg ezzel csupán 32 százalékuk ellenkezett valamilyen szinten. A középiskolát végzett, 40 év fölötti csehek körében már csak 31 százalék az előző rendszert támogatók aránya, míg a felsőoktatásban ez az arány 16 százalékra csökken – sőt, utóbbi csoportokban már rendre 52, illetve 75 százalék gondolja úgy, hogy a szocialista rezsim alatt nem volt jobb dolga a cseheknek.

A szocialista rendszert támogatók között arra is rákérdeztek, hogy mégis miért gondolják, hogy az előző rendszer volt a jobb. Nem meglepő módon az első helyen a „mindenkinek volt munkája”-érvelés zárt, ezt a nagyobb szociális biztonság követte, de a dobogóra még az az állítás is felfért, miszerint az előző rendszerben az emberek kedvesebbek, illedelmesebbek voltak. Arra a kérdésre viszont, hogy mi is volt a szocialista rendszer legnagyobb bűne, 41 százalék egyáltalán nem tudott válaszolni. Azok közül, akik tudtak, a rezsimmel egyet nem értők üldözését jelölték meg, ezt a kivégzések és a koncepciós perek követték.

A megkérdezettek 7 százaléka szerint viszont a kommunizmusnak nem voltak bűnei.

Magát a bársonyos forradalmat viszont csupán a csehek 28 százaléka ünnepli majd meg, 72 százalékuk nem. Valamivel többen, 31 százaléknyian ünneplik majd a rendszerváltást a fiatalok (39 év alattiak) között, míg a 40 év felettiek csupán 26 százaléka teszi ezt majd meg. A legtöbben, 39 százaléknyian az egyetemet végzettek közül ünneplik a forradalmat, míg a legkevesebben, 19 százaléknyian az általános iskolát végzettek közül.

BORÍTÓKÉP: Václav Havel a bársonyos forradalom áldozataira emlékezik / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek