Washington Post: a Fehér Házban attól féltek, Orbán befolyásolja Trumpot

Szerző: Fekő Ádám
2019.10.22. 07:50

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és pontosan az történt, amitől féltek.

Washington Post: a Fehér Házban attól féltek, Orbán befolyásolja Trumpot

Tovább száll a hírünk a nagyvilágban, hiszen az USA egyik lepatinásabb lapja, a Washington Post hosszú cikket közölt arról, hogy Donald Trumpot valószínűleg Vlagyimir Putyin, és a mi Orbán Viktorunk is terelgethették abba az irányba, hogy ellenségesebb legyen Ukrajnával, illetve gyakorlatilag megzsarolja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az országuknak adott támogatások befagyasztásával. A cikk szerint Orbán és Trump találkozója után tíz nappal több tanácsadójával is konzultált az amerikai elnök, akik főleg azt hangoztatták, Zelenszkij megérdemli az amerikai támogatást, Trump viszont akkor már bizalmatlanul állt keleti szomszédunk új elnökéhez, és szerinte az ukránok rettenetes emberek, akik már a 2016-os választásokkor is ellene dolgoztak.

Az amerikai külügyi helyettes államtitkár, George Kent szerint Putyin és Orbán is Ukrajna ellen hangolta Trumpot,

Orbán és Trump májusi találkozóját pedig pontosan azért ellenezték többen is a Fehér Házból, mert féltek, hogy a magyar miniszterelnök befolyásolja Trump véleményét.
 

Megakadályozni viszont nem tudták, főleg amikor odakerült a Fehér Ház stábjának elnöki pozíciójára az amerikai-ukrán balhéban saját jogon is nyakig sáros Mick Mulvaney, aki mindig szimpatizált Orbánnal, ezért nem foglalkozott a többi tanácsadó problémáival.

A Donald Trump felmentésére irányuló impeachment eljárás szeptember végén indult el, miután kiderült, hogy az elnök a támogatások befagyasztásával akarta elérni Zelenszkijnél, hogy indítson Ukrajna nyomozást a demokraták egyik elnökjelöltje, Joe Biden ellen.

FRISSÍTÉS (2019. 11. 11.): A Külgazdasági és Külügyminisztérium eljuttatott szerkesztőségünkhoz egy közleményt: „Ahogy már korábban is közöltük, ez egy fake news. Megtisztelő, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítanak a magyar miniszterelnök véleményének, ám Orbán Viktor ilyen megbeszélést nem folytatott az amerikai elnökkel.”

FOTÓ: Az USA Nagykövetsége Magyarországon

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek