+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. október 22. kedd, 08:24
A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz.

Folytathatja a kormányzást a Justin Trudeau kanadai kormányfő vezette Kanadai Liberális Párt, miután ők kapták a legtöbb szavazatot a hétfői parlamenti választásokon – írja a BBC. Viszont a többséget nem tudta megszerezni a párt, ezért vagy kisebbségi kormányt alakítanak, vagy koalíciós partnerre van szükségük, a 156 megszerzett hely tizennéggyel kevesebb, mint amennyi a parlamenti többséghez kéne.

 

A liberálisok népszerűségvesztését a jobbközép Konzervatív Párt használta ki, ők 122 helyet szereztek, ami 95-tel több, mint amennyit eddig birtokoltak.
 

Rajtuk kívül a francia Quebeci Blokk, és az Új Demokrata Párt került be tizenegy, illetve öt hellyel.

 

Ahogy arról a felvezetőnkben is írtunk, Kanadában hagyományosan ellenzik a kormánykoalíciókat, így valószínűleg Trudeau is a kisebbségi kormányzást fogja választani második ciklusában. A világ liberálisainak nagy reménysége sokat vesztett népszerűségéből kisebb részt egy fiatalkori hülye vicc, nagyobb részt pedig pár korrupciós ügy miatt, de úgy tűnik, ez sem volt elég a konzervatív fordulathoz Kanadában.

 

A szavazatszámlálás hivatalosan még tart, mivel az ország egyik részén még az urnák sem záródtak be, de a maradék szavazatok már nem befolyásohatják a meglévő eredményt.

 

FOTÓ: Justin Trudeau / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

Kancának nevezte feleségét, egy bárány megrontásával vádolta meg a képviselőt.

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás