+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. október 22. kedd, 08:24
A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz.

Folytathatja a kormányzást a Justin Trudeau kanadai kormányfő vezette Kanadai Liberális Párt, miután ők kapták a legtöbb szavazatot a hétfői parlamenti választásokon – írja a BBC. Viszont a többséget nem tudta megszerezni a párt, ezért vagy kisebbségi kormányt alakítanak, vagy koalíciós partnerre van szükségük, a 156 megszerzett hely tizennéggyel kevesebb, mint amennyi a parlamenti többséghez kéne.

 

A liberálisok népszerűségvesztését a jobbközép Konzervatív Párt használta ki, ők 122 helyet szereztek, ami 95-tel több, mint amennyit eddig birtokoltak.
 

Rajtuk kívül a francia Quebeci Blokk, és az Új Demokrata Párt került be tizenegy, illetve öt hellyel.

 

Ahogy arról a felvezetőnkben is írtunk, Kanadában hagyományosan ellenzik a kormánykoalíciókat, így valószínűleg Trudeau is a kisebbségi kormányzást fogja választani második ciklusában. A világ liberálisainak nagy reménysége sokat vesztett népszerűségéből kisebb részt egy fiatalkori hülye vicc, nagyobb részt pedig pár korrupciós ügy miatt, de úgy tűnik, ez sem volt elég a konzervatív fordulathoz Kanadában.

 

A szavazatszámlálás hivatalosan még tart, mivel az ország egyik részén még az urnák sem záródtak be, de a maradék szavazatok már nem befolyásohatják a meglévő eredményt.

 

FOTÓ: Justin Trudeau / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket? Videó!

​A román miniszterelnök ennél egyértelműbben nem is távolodhatott volna el névrokonától, tapsot kapott ezért az EPP zágrábi kongresszusán.

Egy új tanulmány szerint az elektromágneses mezőknek kitett méhek lassabban tanulnak és agresszívebbek is saját fajtársaikkal szemben.

A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, így aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

A Néppárt új elnöke harcolna az illiberális tendenciák ellen, és szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás