Nyert Kanadában Trudeau, de csak kisebbségi kormánya lesz

Szerző: Fekő Ádám
2019.10.22. 08:24

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz.

Nyert Kanadában Trudeau, de csak kisebbségi kormánya lesz

Folytathatja a kormányzást a Justin Trudeau kanadai kormányfő vezette Kanadai Liberális Párt, miután ők kapták a legtöbb szavazatot a hétfői parlamenti választásokon – írja a BBC. Viszont a többséget nem tudta megszerezni a párt, ezért vagy kisebbségi kormányt alakítanak, vagy koalíciós partnerre van szükségük, a 156 megszerzett hely tizennéggyel kevesebb, mint amennyi a parlamenti többséghez kéne.

A liberálisok népszerűségvesztését a jobbközép Konzervatív Párt használta ki, ők 122 helyet szereztek, ami 95-tel több, mint amennyit eddig birtokoltak.
 

Rajtuk kívül a francia Quebeci Blokk, és az Új Demokrata Párt került be tizenegy, illetve öt hellyel.

Ahogy arról a felvezetőnkben is írtunk, Kanadában hagyományosan ellenzik a kormánykoalíciókat, így valószínűleg Trudeau is a kisebbségi kormányzást fogja választani második ciklusában. A világ liberálisainak nagy reménysége sokat vesztett népszerűségéből kisebb részt egy fiatalkori hülye vicc, nagyobb részt pedig pár korrupciós ügy miatt, de úgy tűnik, ez sem volt elég a konzervatív fordulathoz Kanadában.

A szavazatszámlálás hivatalosan még tart, mivel az ország egyik részén még az urnák sem záródtak be, de a maradék szavazatok már nem befolyásohatják a meglévő eredményt.

FOTÓ: Justin Trudeau / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek