Gulyás Gergely: Nem fogunk hatásköröket elvenni a fővárostól

Szerző: Hutter Marianna
2019.10.22. 17:08

Kell-e pénzt visszafizetnie a fővárosnak, ha úgy dönt, leállíttatná a Liget-projektet vagy az atlétika vb-t? Ad-e több pénzt Budapestnek a kormány, ha Karácsony Gergely kéri? Kell-e időközi választás Győrben a Borkai-botrány miatt? Megígéri-e, hogy válaszol a kordon mögül kérdező újságíróknak a parlament folyosóján? Gulyás Gergely kormányinfóján ez is kiderült.

Gulyás Gergely: Nem fogunk hatásköröket elvenni a fővárostól

Nem kell pénzt visszafizetnie a fővárosnak, ha úgy döntenek: nem szeretnék folytatni a Liget-beruházást, az atlétika vb-t vagy a kézilabda eb-vel járó csarnokot – ez derült ki a kormányinfón Gulyás Gergelynek az Azonnali kérdésére adott válaszából. Hétfőn ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta a parlamentben a három projektet példaként hozva: „a kormány nem szeretne a főváros felelős vezetői által nem kívánt fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, így várják, kérik, hogy mihamarabb döntsön a közgyűlés arról, mire van szüksége”.

„Korrekt partnerség” lesz Budapesttel

A kormány egyébként kedden ülést tartott, ahol a főváros kérdése volt napirenden, és azt a határozatot fogadták el a „korrekt partnerség jegyében”, hogy a még Tarlós Istvánnal kötött megállapodásokat továbbra is fenntartják. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint miután a felsorolt projektek állami fejlesztések, nem merül fel, hogy a fővárosi önkormányzatnak lenne felelőssége a projektek felmondásából eredő esetleges károkért.

A felvetésre, hogy ha Karácsony Gergely a jövőben azt kéri: növeljék a főváros költségvetését, akkor erre nyitott-e a kormány, azt mondta: „várjuk meg, hogy mit kér a főpolgármester”. Szerinte amit az állam eddig biztosított Tarlós István főpolgármestersége alatt, fideszes többségű közgyűlés mellett, azt a továbbiakban is meg fogja adni. És hogy

a kormány tárgyalt-e már arról, hogy a fővárostól bizonyos hatásköröket állami kézbe vegyen? Gulyás Gergely szerint nincs ilyen terv.

A MINISZTER SAJTÓTÁJÉKOZTAT

A választási eredménytől függetlenül is „önreflexívek”

Az Azonnali kérdésére, hogy a szex- és korrupciós botrányba keveredő győri polgármester, Borkai Zsolt ügyén túl kell-e önkritikát gyakorolnia a kormánynak a választási eredmény miatt, Gulyás először arról beszélt: ha nem a polgármesterek, hanem a pártjelöltek támogatottságát vesszük figyelembe, akkor azt látja, a Fideszre szavazott a választók több mint 52 százaléka, ami minden korábbinál jobb eredmény, az EP-választásnál is jobb. „Ezért én mindenféle pánikhangulattól óvnék”. Később arra is kitért:

kormányzati önkritikára nem a választási eredmények miatt van szükség, hanem egyébként is állandó önreflexió kell a politikában, kormányon meg különösen.

A kérdésre, hogy a kormányzati kommunikációért felelős Rogán Antal munkájával mennyire elégedett a miniszterelnök, Gulyás csak annyit mondott: „maximálisan”.

És hogy a Borkai-ügy után mit gondol, kell-e egy politikusnak példaképnek lennie a magánéletét tekintve is? Gulyás szerint nem a politika, mint hivatás ad ilyen feladatot, hanem „az ember, ha lehet, normális mércék szerint élje az életét”. Azt viszont a miniszter nem árulta el, hogy neki van-e példaképe: ha lenne, azt se kormányinfón mondaná el.

Az újságírók korlátozása ügyében az EP-re mutogatnak

Azzal kapcsolatban pedig, hogy ő egyetért-e azzal, hogy szigorították a parlamenti tudósítás szabályait, Gulyás úgy reagált: az európai parlamenti szabályokat vette át az Országgyűlés, „azt tekintik az európai demokrácia fellegvárának, most mindegy, hogy én nem tartozom ebbe a körbe”. Vagyis szerinte ha valaki az európai parlament tudósítási szabályait átveszi, azt alaptalan támadni.

„Én házelnök úrral amúgy is egyetértek, itt meg egy szép európai példával ismerteti meg a magyar sajtót.”

Egyébként az Azonnali többször forgatott az Európai Parlamentben, ahol – a magyar Országgyűléssel ellentétben – az ülésterem közvetlen kijáratánál minden akadály nélkül meg lehet szólítani az EP-képviselőket kamerával és mikrofonnal is.

Az Azonnali kérdésre, hogy megígéri-e, hogy ha a kordon mögül leszólítja egy újságíró, válaszol neki, a miniszter először azzal tért ki: „ha leszólítanak, ritkán állok meg”. A kérdésre viszont már, hogy ha köszönnek, bemutatkoznak és megkérik, válaszol-e, azt felelte: „ha megkérnek, akkor itt vagyok, engem könnyű látni, mert kéthetente itt vagyok, úgyhogy kérdezzenek”. Hogy a Gulyással közösen kormányinfót tartó Hollik István kormányszóvivő is megígéri-ezt, arra azt mondta: „ez a dolgom”.

Gulyás szerint is időközi választás kellene Győrben

Más újságírói kérdésre, mely szerint

egyetért-e Kósa Lajossal, hogy új időközi választás kellene Győrben, Gulyás azt mondta: személyes álláspontja, ha akarna, sem különbözhetne Kósáétól, hiszen mégiscsak ő, mármint Kósa Lajos a Fidesz alelnöke.

A miniszter szerint Borkainak azt kell megítélnie, megvan-e még neki a polgármesteri feladatok ellátásához szükséges tekintélye.

A kormányinfón szintén szóba jött a New York Times, illetve a Washington Post keddi cikke, mely szerint Orbán Viktor is negatívan befolyásolhatta Donald Trump gondolkodását Ukrajnáról. Ez Gulyás szerint „fake news”, a magyar kormány álláspontja ismert és világos: magyarellenes ukrán vezetés volt, és örülnek, hogy az ukránok egy új vezetésnek szavaztak bizalmat, hiszen „minden új választás egy új kezdet”. Vagyis abban bíznak, hogy jobb lesz a kapcsolat az új kormánnyal, mint a korábbival. Hozzátette:

megtisztelő a feltételezés, hogy a magyar miniszterelnök befolyásolja az amerikai külpolitikát, de ezt nem lehet komolyan venni.

FOTÓK: Ruttkay Lili / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek